Schengen:Predoiu spune ca invocarea MCV ignora temeiurile juridice

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 13:35
1482 citiri
Schengen:Predoiu spune ca invocarea MCV ignora temeiurile juridice
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustine ca invocarea Mecanismului de Cooperare si Verificare drept cauza a unei eventuale amanari a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen ignora temeiul juridic si scopurile Deciziei CE din 2006 privind instituirea acestui mecanism.

"De asemenea, o astfel de motivatie ignora faptul ca in toate Rapoartele de tara, inclusiv cel din iulie 2010, au fost mentionate progrese constante in privinta Obiectivului (Benchmark) nr. 3 al mecanismului, privind combaterea coruptiei la nivel inalt", se mai arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

In plus, in opinia ministrului de Justitie "invocarea politicii Romaniei privind acordarea cetateniei drept o preocupare in contextul calendarului aderarii Romaniei la Spatiul Schengen ignora faptul ca legea romana si practica autoritatilor romane in domeniu se incadreaza in standardele europene".

Aderarea Romaniei la Schengen, cel mai probabil amanata

De asemenea, in comunicatul de presa se subliniaza ca Romania a realizat in ultimii ani o serie de programe de cooperare in domeniul Justitiei si combaterii coruptiei, cu un sprijin uman si financiar semnificativ din partea statelor membre ale Uniunii Europene, "care confirma increderea acestora in certitudinea traiectului progresiv al Romaniei in domeniu".

In ceea ce priveste politica Romaniei de sprijin a Republicii Moldova, aceasta este concretizata in domeniul Justitiei printr-un program de cooperare intre ministerele de resort si "contribuie la promovarea standardelor si valorilor europene precum independenta Justitiei si combaterea coruptiei, la consolidarea reputatiei si influentei Uniunii Europene la granitele sale din est".

De asemenea, ministrul Justitiei reaminteste ca in 2010 a avut numeroase intalniri bilaterale cu comisarii europeni Viviane Reding si Cecilia Mallmstrom, cu secretarul general al Comisiei Europene Catherine Day, ministrii de Justitie din Germania, Franta, Austria, Finlanda, Marea Britanie, Suedia, Italia, Bulgaria si Spania, pentru explicarea progreselor in cadrul activitatii de combatere a coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Predoiu Schengen, #mecanism cooperare verificare justitie , #Schengen
Comentarii