Ziare.com

Senatorii, informati despre stadiul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 21:41

   

Senatorii, informati despre stadiul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen
Ministrul de Interne, Traian Igas, si cel al Justitiei, Catalin Predoiu, au participat, luni, la o reuniune informala la Senat, dedicata aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si Mecanismului de Cooperare si Verificare din perspectiva participarii la Consiliul JAI din 22-23 septembrie.

Reuniunea a debutat cu o prezentare facuta de secretarul de stat in MAI, chestor Marian Tutilescu, care a punctat stadiul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

La un moment dat, Marian Tutilescu a dezvaluit ca, vineri seara, Traian Igas a avut o convorbire telefonica cu omologul sau olandez, care a informat partea romana ca "Guvernul olandez va bloca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen", deoarece tara noastra nu a facut suficiente progrese in Mecanismul de Cooperare si Verificare si sunt probleme cu statul de drept.

In discutie a intervenit senatorul Dan Voiculescu, care l-a intrebat pe Traian Igas ce a vorbit la telefon cu ministru olandez si daca aceasta pozitie a Olandei este oficiala.

Traian Igas a confirmat ca pozitia oficiala a Olandei este de a bloca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, insa el a respins afirmatia ministrului olandez de Interne ca in Romania nu avem un stat de drept functional.

La randul sau, Catalin Predoiu le-a spus senatorilor ca Guvernul Romaniei a facut in ultimul an un efort diplomatic pentru a convinge statele membre de justetea intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen.

Ministrul Justitiei a mentionat ca a avut, din vara anului 2010, 34 de intalniri bilaterale cu demnitari din statele membre ale UE si 10 intalniri cu oficiali din UE, in timpul carora a insistat ca aderarea la Spatiul Schengen nu are nicio legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"In cadrul acestor intalniri am prezentat argumentele Romaniei si de multe ori nu am primit replica, inclusiv in Parlamentul olandez. Aderarea la Spatiul Schengen a incetat sa mai fie o problema tehnica. Sunt pozitii ale unor state europene care tin mai mult de politica lor interna", a declarat Predoiu.

La dezbaterile din Senat au participat membrii Biroului permanent, liderii grupurilor parlamentare, precum si presedintii comisiilor de specialitate.

Reuniunea Consiliului Justitiei si Afaceri Interne al Uniunii Europene va avea loc in 22-23 septembrie la Bruxelles, unde se asteapta sa se ia o decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1314 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Simt că mi se urcă sangele la cap. Credeam că Ţara (celor) de Jos nu

ne vrea fiindcă nu stim să facem un control vamal, motiv pentru care trebuie neapărat să-i convingem de contrariul. Cand colo, ei se iau de judecătorii nostri, de parcă ai lor ar fi mai breji, de parcă nu si unii si ceilalti dau hotărarile la fel: jumătate din prostie, jumătate din interes si restul bune. E-adevărat jumătătile sunt inverse, dar trebuie să fie si ei mai intelegători!

 

nu stiu ca sa mai zic...

Aveam o alta impresie despre Olanda,dar acum incep sa cred ca Olandezii se comporta ca Romii.Pai ce baza putem avea noi intr-un stat de drept ca Olanda unde regulile Europene stablilte de catre tocmai ei care se considera buricul pamantului le ignora.

Cu toata coruptia din Rumania si cu toate neajunsurile economice,suntem mai onesti de cat Olandezii.

Cred ca strada cea mai buna pentru Rumania este o alianta cu statele din estul Europei,Turcia si SUA.Cred ca si Germania o sa paraseasca aceste state care se comporta ca Olanda si o sa se alature Esticilor,nu stiu de ce dar cred asta, deoarece Germania acum 2000 de ani facea parte dintr-un Imperiu care incepe sa prinda din nou viata chiar daca nu se vede.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor