Senatul ia pozitie fata de respingerea aderarii la Schengen - vezi textul declaratiei (Video)

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 11:38
3343 citiri
Senatul ia pozitie fata de respingerea aderarii la Schengen - vezi textul declaratiei (Video)

Parlamentul Romaniei voteaza, de la ora 12.00, o declaratie in care condamna o anuntata respingere a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, considerand-o o incalcare a drepturilor cetatenilor romani in Uniunea Europeana.

Declaratia a fost initiata de vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu de la UNPR, si convenita cu membrii Opozitiei, reprezintand singura reactie ferma a vreunei institutii romanesti fata de o blocare a aderarii la schengen, la Consiliul JAI de joi.

Ziare.com va prezinta textul declaratiei ce va fi votata de Senatul Romaniei, la ora 12.00:

"Parlamentul Romaniei considera neintemeiate deciziile luate in parlamentele nationale ale unor state partenere din Uniunea Europeana, privind blocarea aderarii tarii noastre la Acordul Schengen.

Atragem atentia forurilor comunitare si tarilor membre ale Uniunii Europeane in legatura cu faptul ca cetatenii romani sunt cetateni europeni cu drepturi depline in spatiul comunitar, drepturi care rezulta din Tratatul de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, ratificat de fiecare dintre statele membre UE. Incalcarea drepturilor cetatenilor romani in spatiul comunitar reprezinta in principal o grava atingere a principiilor fundamentale care stau la baza constructiei europene si un act fara precedent.

Totodata, asa cum rezulta din Tratatele Constitutive ale Uniunii Europene precum si din Tratatul de Aderare, Romania a indeplinit integral cele trei criterii de la Copenhaga, repectiv politic, economic si aquis comunitar, ca de altfel si pachetul de obligatii Schengen, preluat in cadrul juridic general al UE.

Romania a dovedit vocatie europeana constanta si consecventa, in acest fel devenind membra cu drepturi depline in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Consideram ca exprimarea solidaritatii si unitatii europene vor trebui sa prevaleze in continuare, in fata exceselor de politicianism intern exprimat prin gesturi de natura sa accentueze tendintele populiste, xenofobe si eurosceptice.

Parlamentul Romaniei constata ca fiind indeplinite toate obligatiile tehnice cuprinse in criteriile de aderare, aspect confirmat de Parlamentul European in luna septembrie 2011 si solicita statelor membre luarea unei decizii

juste in ce priveste finalizarea procesului de integrare a Romaniei in spatiul Schengen. In acelasi timp Parlamentul Romaniei incurajaza Guvernul sa-si intensifice actiunile in plan intern si international pentru finalizarea procesului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen", se arata in textul declaratiei, remis Ziare.com.

Finlanda si Olanda au anuntat ca se vor opune, prin dreptul lor de veto, aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, la Consiliul JAI din 22 septembrie.

UPDATE: Senatul si Camera Deputatilor au adoptat textul declaratiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Senat declaratie politica Schengen, #Senat reactie respingere Schengen , #Schengen