Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sfaturi pentru Romania pentru aderarea la Schengen: Discutati cu prietenii germani, cu francezii, cu olandezii

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 17:20
3447 citiri
Sfaturi pentru Romania pentru aderarea la Schengen: Discutati cu prietenii germani, cu francezii, cu olandezii
Foto: MAE

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat, miercuri, referitor la aderarea la Schengen, ca trebuie discutat "cu prietenii germani", dar si cu francezii si olandezii pentru a gasi o cheie si, daca aceasta va fi gasita, octombrie ar fi "o luna buna" pentru o solutie la aceasta problema.

"De patru ani ati terminat toate pregatirile tehnice (privind aderarea la Schengen), dar exista inca un mic blocaj. Dupa parerea mea trebuie gasita cheia pentru a desface acest blocaj. Ceea ce voi face eu in calitate de presedinte al Consiliului UE (in a doua parte a acestui an - n.r.) este sa incerc sa vorbesc mai ales cu germanii, cu francezii", a declarat, miercuri, la Bucuresti, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, amintindu-si ca si la ultima sa vizita in Romania, in 2011, Schengen era un subiect pe ordinea de zi.

Asselborn a precizat ca Luxemburg a sustinut intotdeauna, alaturi de multe alte tari, aderarea la Schengen.

"Trebuie sa facem un efort suplimentar si, daca vor fi ecouri de la Berlin privind gasirea unei solutii inainte de sfarsitul anului, octombrie va fi o luna buna pentru a gasi aceasta cheie si o solutie la aceasta problema", a afirmat seful diplomatiei luxemburgheze, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul roman, Bogdan Aurescu.

Jean Asselborn a precizat ca toate tarile care au indeplinit 100% conditiile tehnice ar trebui sa aiba posibilitatea de a fi primite in Schengen.

Intrebat care este cheia aderarii, oficialul luxemburghez a precizat: "Trebuie sa o gasiti, nu pot s-o spun eu. Stiti ca Europa e 'un animal' care in mod normal functioneaza pe baza de unanimitate".

"Cred ca mai ales prietenii germani, ma refer la partidele din coalitia (de guvernare) trebuie consultati, trebuie vorbit, de asemenea, cu francezii, poate si cu olandezii", a spus Asselborn, adaugand ca Romania trebuie sa gaseasca argumentele care vorbesc in favoarea sa.

El a mai spus ca, daca va fi gasita cheia, aderarea "se poate intampla foarte repede".

La randul sau, ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca i-a prezentat omologului din Luxemburg demersurile facute de Romania, atat la nivelul presedintiei, cat si la nivelul MAE.

Aurescu a precizat ca a discutat in acest sens cu omologii sai din Franta, Germania si Olanda, "urmand ca impreuna sa lucram intens in aceasta perioada, inclusiv si mai ales in perioada presedintiei luxemburgheze a Consiliului UE (...) pentru a gasi o solutie pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen".

Seful diplomatiei nu a dorit sa avanseze un termen, explicand ca "a da termene exacte nu e productiv".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ministru externe Luxemburg sfaturi Schengen, #Romania aderare Schengen , #Schengen