Siret, dovada ca nu meritam in Schengen (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 03 Februarie 2011, ora 23:57
16155 citiri
Siret, dovada ca nu meritam in Schengen (Opinii)

Am sarit ca muscati de posterior, in frunte cu presedintele tarii, atunci cand Franta si Germania, urmate apoi de alte tari UE, s-au opus intrarii Romaniei in spatiul Schengen pe motiv de coruptie generalizata si crima organizata.

Si iata ca n-au trecut decat cateva saptamani de atunci ca acuzatiile franco-germane au fost confirmate cu varf si indesat.

Un caz urias de coruptie si contrabanda a explodat fix pe frontiera nord-estica a Romaniei, aceea care ar urma sa devina frontiera estica a spatiului Schengen. 77 de politisti de frontiera si vamesi de la Siret, in frunte cu seful punctului de trecere a frontierei, cel mai important de pe granita cu Ucraina, au fost ridicati de mascati si dusi la DNA.

Sunt acuzati de contrabanda cu tigari provenite din Republica Moldova. In casele lor au fost gasite pachete de tigari netimbrate si valuta. In total, in cauza sunt implicate 120 de de persoane.

Daca analizam cifrele vedem ca avem de-a face cu o retea extrem de extinsa de crima organizata care cumparase practic aproape intreg personalul vamii Siret. Probata este, se pare, doar contrabanda cu tigari.

Insa, la fel de bine, putea fi vorba despre contrabanda cu arme, doguri, trafic de persoane sau orice alta nenorocire care sa intre ca prin branza direct din tenebrosul spatiu sovietic in spatiul Schengen.

De ce sa fi acceptat tarile Schengen sa-si bage cu buna stiinta mortul in casa? Aveau sau nu aveau dreptate guvernele francez, german si olandez sa-si apere proprii cetateni din propria tara invocand orice tertip procedural? Eu cred ca aveau perfecta dreptate, o dreptate care a primit, cum spuneam, intreaga confirmare.

Pe noi, cazul ar trebui sa ne cutremure. Este o mostra de proportii a putregaiului din institutiile romanesti, care ne vulnerabilizeaza ca stat, dar si ca indivizi. Este inca o dovada dupa Craiova, cazul Soric si altele asemenea ca autoritatile statului sunt infratite cu interlopii, ca retelele de crima organizata au cumparat buna parte din politie si actioneaza nestingherite, la lumina zilei.

La vama Siret a explodat bomba, insa avem toate motivele sa credem ca si in alte puncte de frontiera de pe granitele de nord-est, cele mai vulnerabile, exista asemenea bombe amorsate, gata de declansare.

Ni se spune ca actiunea de la Siret "face parte din planul de masuri dispus la nivelul M.A.I. pentru eficientizarea actiunilor de prevenire si combatere a faptelor de coruptie in randul personalului". Foarte frumos!

Dar n-am sa cred in ruptul capului ca revelatia acestei coruptii a cazut din senin in urma cu 6 luni cand a inceput filajul. Cam in urma cu 6 luni insa, autoritatile de la Bucuresti au inceput sa primeasca semnale de prin capitalele europene ca intrarea in spatiul Schengen ar putea fi blocata din cauza coruptiei generalizate si, mai ales, a celei din vami.

Conducerea MAI stia foarte bine ca vama Siret este o serparie. Presa scrie de ani de zile despre faptul ca politistii de frontiera de acolo coordoneaza taficul de tigari de contrabanda. Din 2003 pana acum, de la Siret au fost trimsi in judecata, sub diferite acuzatii, 15 vamesi. Anul trecut, un sef al biroului vamal Siret a fost schimbat din functie la doar 7 zile dupa numire. Pentru ca se arata decis sa strice ploile, cumva?

Si uite asa avem inca o dovada ca in Romania nu se intampla nimic pana cand nu exista o forma de presiune din exterior. La cat de bine functionau aceste retele si la cat de bine stiau membrii ei pe cine sa cumpere pentru a-si asigura linistea, era nevoie de un comandament exterior de maxima importanta pentru ca lantul coruptiei sa fie rupt.

Dar chiar si asa, exista un mare risc caci suntem experti in treaba facuta pe sfert, exclusiv demonstrativ. Riscul este ca actiunea de la Siret sa ramana singulara, cumva pe modelul "Mircea, fa-te ca lucrezi!", doar pentru a da senzatia ca in Romania a inceput marea ofensiva de curatare a frontierelor, pana cand ii vom fi ametit pe occidentali si vom fi primiti in spatiul Schengen.

Asa s-a intamplat si cu reforma justitiei si acceptarea in UE. Ne-am mobilizat cat de cat pana ne-am vazut cu sacii in caruta si in afara actiunii clauzei de salvgardare dupa care am inceput sa dam cu tifla Comisiei Europene, ramasa fara instrument de coercitie.

De aceea, cu riscul e a fi socotita lipsita de patriotism, sper din inima sa nu fim acceptati in spatiul Schengen pana cand nu vom mai vedea cateva actiuni de proportii pe toata frontiera de est si nord-est a Romaniei, dar si in celelalte sectoare putrede ale ministerului de Interne. Caci daca acesta va fi curatat cat de cat, putem spera la exinderea curateniei si in celelalte zone sensibile.

Citeste si:
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Liderul AUR George Simion a provocat vineri, 14 ianuarie, incidente foarte grave la Timișoara, intrând cu forța în sediul primăriei. Simpatizanții alianței au făcut cu această ocazie...
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
USR a anunțat sâmbătă, 15 ianuarie, că semnăturile adunate pentru demiterea primarului PSD din Agigea, Maricel Cîrjaliu, au fost validate de Autoritatea Electorală Permanentă și Direcţia...