Ziare.com

Aderarea Romaniei la Schengen, pe agenda JAI, forma finala va fi stabilita miercuri

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:07

   

Aderarea Romaniei la Schengen, pe agenda JAI, forma finala va fi stabilita miercuri
Aderarea Romaniei la Schengen se afla pe agenda JAI, urmand ca in reuniunea COREPER II de miercuri sa se stabileasca daca se va constata doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc si o dezbatere de orientare, potrivit unor surse din cadrul Presedintiei lituaniene.

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen se afla pe agenda Consiliului JAI din 5-6 decembrie, dar urmeaza ca reprezentantii permanenti ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, in COREPER II, sa stabileasca daca se va discuta, ca si la precedentele consilii, doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmata de un vot.

Exista insa putine sanse ca Presedintia lituaniana sa propuna un vot privind aderarea celor doua tari la Schengen, in conditiile in care nu exista unanimitate.

"Exista posibilitatea, in momentul de fata, de a avea doar o discutie, dar Presedintia lituaniana a distribuit si o propunere de decizie", au precizat sursele citate.

Presedintia lituaniana sustine ca exista mai multe tari care se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar nu se stie numarul exact. "Am fost informati ca oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, in mod traditional, s-au opus aderarii in trecut, dar rezultatele nu sunt cunoscute", au spus aceste surse.

Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, programata pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amanata pentru saptamana viitoare dupa ce Bucurestiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat, la 28 noiembrie, purtatorul de cuvant al Presedintiei UE, Vykintas Pugaciauskas

"Chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, plasata initial pe agenda COREPER II (reprezentantii permanenti ai statelor membre la Bruxelles - n.r.) de miercuri, a fost amanata pentru saptamana viitoare, deoarece Romania a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre", a precizat Vykintas Pugaciauskas.

"Romania a cerut acest lucru, iar noi (Presedintia lituaniana) am spus << da >>, intrucat incercam sa facem tot ce putem pentru un raspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adaugand insa ca depinde de Bucuresti, in cele din urma, sa convinga statele membre sa dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din decembrie.

Olanda este tara care s-a opus in mod constant, in ultimul timp, la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are inca un guvern dupa alegerile din septembrie, este putin probabil sa fie dispusa sa dea un vot pozitiv pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Alte tari care in trecut au avut pozitii oscilante privind intrarea celor doua state in Schengen au fost Finlanda si Franta.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1705 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce aderare?

La ce? Poate la spatiu Cecen... sau asiatic... Mi-e rusine ca sunt roman. Si asta de vre-o 3-4 saptamani.

 

Si-n conditiile in care cetătenilor Romani le-ar fi in continuare in

terzis accesul neconditionat in Spatiul Schengen, iar celor de acolo le-ar putea fi permisă tot de la 01.01.2014 cumpărarea neconditionată din Spatiul Romanesc, cine s-ar putea face vinovat de inaltă trădare?

 

Europa profitoare!

Aderarea Romaniei la U.E. s-a facut din interesul EUropei! Sa ne impuna niste conditzii in care sa nu mai le concuram lor produsele, sa devenim doar o piata de desfacere!
Distrugerea prin privatizare haotica a industriei Romanesti s-a facut la comanda Germaniei care astfel a scapat de concurenta produselor romanesti!
Produceam in 1989 excavatoare, camioane, tractoare, utilaj petrolier, metalurgice, produse chimice, petrochimice .... iar acum nu mai producem nimik, traim din subventiile agricole ale U.E., subventii din care romanii isi cumpara tractoare produse tot in Germania!
Acum, la acceptarea in Schengen, Europa face nazuri, nu vrea sa ne acorde drepturi egale cu cetatzenii europei, suntem buni doar sa platim produsele fabricate de ei, simpli consumatori ....

 

Nu fa pe (comentariu inadecvat)ca ramaiasa

Toate intreprinderile care produceau inainte de a veni tatucul Iliescu le-au risipit cei pe care azi ii venerezi. Sub conducerrea PSD-ului au fost "privatizate" toate acele intreprinderi.

Pentru romanii de buna credinta ar fi justitie ca Romania sa faca

parte din familia europeana, din spatiul Schengen.
Sint milioane de romani care o merita si care ar vedea in aceasta urmarea fireasca a ceea ce s-a vrut in '89! Vorbesc de oamenii sinceri, care si-au riscat viata pentru libertate, nu de cei care au acaparat puterea... Am privit secvente filmate in acea perioada in diverse orase, cu aceeasi emotie!
Meritam alta soarta!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor