Aderarea Romaniei la Schengen, pe agenda JAI, forma finala va fi stabilita miercuri

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:07
2828 citiri
Aderarea Romaniei la Schengen, pe agenda JAI, forma finala va fi stabilita miercuri

Aderarea Romaniei la Schengen se afla pe agenda JAI, urmand ca in reuniunea COREPER II de miercuri sa se stabileasca daca se va constata doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc si o dezbatere de orientare, potrivit unor surse din cadrul Presedintiei lituaniene.

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen se afla pe agenda Consiliului JAI din 5-6 decembrie, dar urmeaza ca reprezentantii permanenti ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, in COREPER II, sa stabileasca daca se va discuta, ca si la precedentele consilii, doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmata de un vot.

Exista insa putine sanse ca Presedintia lituaniana sa propuna un vot privind aderarea celor doua tari la Schengen, in conditiile in care nu exista unanimitate.

"Exista posibilitatea, in momentul de fata, de a avea doar o discutie, dar Presedintia lituaniana a distribuit si o propunere de decizie", au precizat sursele citate.

Presedintia lituaniana sustine ca exista mai multe tari care se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar nu se stie numarul exact. "Am fost informati ca oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, in mod traditional, s-au opus aderarii in trecut, dar rezultatele nu sunt cunoscute", au spus aceste surse.

Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, programata pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amanata pentru saptamana viitoare dupa ce Bucurestiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat, la 28 noiembrie, purtatorul de cuvant al Presedintiei UE, Vykintas Pugaciauskas

"Chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, plasata initial pe agenda COREPER II (reprezentantii permanenti ai statelor membre la Bruxelles - n.r.) de miercuri, a fost amanata pentru saptamana viitoare, deoarece Romania a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre", a precizat Vykintas Pugaciauskas.

"Romania a cerut acest lucru, iar noi (Presedintia lituaniana) am spus << da >>, intrucat incercam sa facem tot ce putem pentru un raspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adaugand insa ca depinde de Bucuresti, in cele din urma, sa convinga statele membre sa dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din decembrie.

Olanda este tara care s-a opus in mod constant, in ultimul timp, la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are inca un guvern dupa alegerile din septembrie, este putin probabil sa fie dispusa sa dea un vot pozitiv pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Alte tari care in trecut au avut pozitii oscilante privind intrarea celor doua state in Schengen au fost Finlanda si Franta.

Citeste si:
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi, 27 ianuarie, că țara noastră este la zi în privința obiectivelor asumate în Planului Naţional de Redresare...
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi, 27 ianuarie, că ”s-a uitat cu îngrijorare” pe facturile la energie pe care le-a primit pentru luna decembrie, valoarea acestora fiind de...