Termenul oficial pentru aderarea la Schengen a trecut, ce urmeaza?

Luni, 28 Martie 2011, ora 17:20
3879 citiri
Termenul oficial pentru aderarea la Schengen a trecut, ce urmeaza?
Foto: Arhiva

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen intra in prelungiri oficiale. Cum termenul martie 2011, stabilit prin tratat, a fost depasit din cauza restantelor Bulgariei, Romania negociaza intens o decizie favorabila ambelor tari la Consiliul JAI din 10 iunie. Cu ce sanse?

Marian Tutilescu, seful departamentului Schengen din Ministerul de Interne, a explicat pentru Ziare.com care sunt pasii urmatori pe care Romania si Bulgaria ii au de facut pana la aderare.

Astfel, Bulgaria a finalizat pozitiv evaluarea pe frontierele terestre saptamana trecuta si cel mai probabil raportul va trece cu bine prin Grupul Sch-Eval din aprilie.

"Raportul este pozitiv, dar va trebui sa fie aprobat in Grupul de lucru Sch-Eval, pe 11 aprilie. Draftul raportului, care a fost transmis de catre experti, confirma faptul ca Bulgaria indeplineste conditiile prevazute de acquis-ul Schengen in domeniul frontierelor terestre. Contine si o serie de recomandari pe care partea bulgara urmeaza sa le implementeze in perioada urmatoare.

Conform procedurii, acest raport urmeaza a fi aprobat in Grupul de evaluare Schengen care va avea loc pe 11 aprilie", a precizat Marian Tutilescu.

Romania nu a mai fost si nu va mai fi reevaluata, pentru ca ea a finalizat procesul de evaluare la timp si cu rezultate pozitive. "Toate rapoartele Romaniei au fost aprobate", a mai spus el.

Ce urmeaza?

Votul in plenul PE si decizia finala in Consiliul JAI - Severin o problema?

"Dupa aprobarea tuturor rapoartelor de evaluare, Consiliul intocmeste un proiect care contine toate concluziile pe domeniile evaluate si concluzia finala ca Romania indeplineste in totalitate acquis-ul Schengen. Este o chestiune formala, nu de fond. Acest raport va intra pe agenda Parlamentului European, in a doua jumatate a lunii aprilie, iar la inceputul lunii mai se va da votul in plenul PE", a explicat seful departamentului Schengen din MAI.

Dupa ce Parlamentul European va da votul, raportul va intra Consiliul JAI. "Poate in cel din iunie, sau cel mai tarziu in iulie, pe presedintia poloneza a UE. Suntem in negocieri cu presedintia maghiara privind agenda Consiliului din Iunie", a precizat Marian Tutilescu.

Intrebat daca exista riscul ca raportul sa nu treaca de votul Parlamentului European, acesta a raspuns ca personal nu crede acest lucru.

"Dimpotriva. Este insa o procedura de vot, dar din evaluarile pe care le-am avut reiese ca vom avea un vot majoritar pozitiv", a adaugat seful departamentului Schengen din MAI.

Intrebat daca nu exista riscul ca scandalul declansat in PE de Adrian Severin, prin refuzul sau de a demisiona dupa dezvaluirile "Sunday Times", sa genereze o reactie negativa la adresa Romaniei si un vot pe masura, Marian Tutilescu a raspuns "E posibil, teoretic nu pot sa exclud aceasta varianta. Votul in PE se exprima, in general, pe grupuri de partide, pe familii politice", dand de inteles insa ca nu anticipeaza totusi o astfel de evolutie a situatiei.

Raportul MCV, esential?

In ceea ce priveste momentul in care se va manifesta, daca se va manifesta, opozitia Frantei si Germaniei, Marian Tutilescu a precizat ca acela va fi la votul final in Consiliul pe Afaceri Interne, la votul ministrilor.

"Dupa ce parcurge procedura parlamentara in PE, va intra pe agenda Consiliului Justitie-Afaceri Interne (JAI). El are doua sesiuni, sesiunea de justitie si cea de afaceri interne, fiecare cu ministrii corespunzatori. De votat voteaza numai sesiunea pe afaceri interne", a explicat acesta.

Marian Tutilescu a subliniat insa ca Romania si Bulgaria vor continua sa negocieze pana in ultima clipa, in conditiile in care rapoartele tehnice sunt pozitive.

"Negociem in toata aceasta perioada. Marti si miercuri vom avea o intalnire cu o delegatie franceza de nivel inalt pentru continuarea cooperarii politienesti, inclusiv prin prezenta politistilor romani in Franta, care, impreuna cu colegii francezi, sa participe la combaterea infractionalitatilor comise de cetatenii romani in Franta, indiferent de etnie. (...)

Avem contacte si noi, si Ministerul de Externe, si la nivelul decidentilor politici, in asa fel incat sa gestionam aceasta problema anterior punerii ei pe agenda Consiliului JAI. O vom introduce pe agenda Consiliului cand vom avea suficiente elemente, si noi si bulgarii, care sa ne conduca la concluzia ca vom avea un vot unanim, in principiu", a explicat seful departamentului Schnegen din MAI.

Intrebat daca s-au mai "incalzit" relatiile cu cele patru state care dau semne de neincredere in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei, mai exact Franta, Germania, Olanda si Finlanda, Marian Tutilescu a raspuns: "Cu doua din cele patru state, da, dar nu va spun cu care. Raman alte doua".

"Deja se prefigureaza o solutie de aderare in anul acesta, negociem inca. Continuam si cu celelalte doua state care au pozitii mai putin flexibile", a adaugat acesta.

Tutilescu a mai explicat ca scandalul declansat de Opozitie in Parlamentul roman pe tema adoptarii unei declaratii dezaprobatoare la adresa oficialilor maghiari dupa incidentele de la Ziua Ungariei nu a afectat relatia buna pe care Romania o are cu tara care detine presedintia UE.

"Relatia pe care noi o avem este la nivelul ministrilor. Ministrul de Interne ungar este presedintele sesiunii pe Afaceri Interne, in cadrul Consiliului JAI. Avem relatii bune. Ne intalnim periodic si analizam situatia. La fel si cu partea bulgara. Avem o agenda destul de incarcata de contacte bilaterale si chiar in format trilateral. Continuam contactele si cu viitoarea presedintie polona a UE, pentru ca luam in calcul posibilitatea ca totusi sa nu se ia o decizie pe presedintia ungara, adica pana pe 10 iunie", a mai declarat Marian Tutilescu.

In concluzie, Romania are inca sanse bune de a intra in spatiul Schengen in acest an, in conditiile in care si Bulgaria pare sa isi fi facut, pana la urma, "temele", iar tratatul de aderare nu prevede alte conditii suplimentare, singurele piedici parand a fi de ordin politic.

Exista insa posibilitatea ca temerile celor patru tari reticente sa nu se risipeasca usor si sa fie mai intelept ca Romania sa faca toate eforturile pentru ca raportul MCV pe Justitie de la sfarsitul lunii iunie sa fie unul pozitiv, urmand ca aderarea la Schengen sa fie dezbatuta in Consiliu JAI de dupa publicarea acestuia.

Dar vor face justitia si clasa politica din Romania toate eforturile pentru ca raportul pe MCV sa fie pozitiv? Greu de anticipat. Sau nu.

Un ministru PNL recunoaște: ”Conflictul public cu PSD a condus la creşterea extremismului”
Un ministru PNL recunoaște: ”Conflictul public cu PSD a condus la creşterea extremismului”
Preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Sibiu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat vineri, 15 martie, că ”extremismul e real şi e o problemă”, iar creşterea acestuia în...
De ce este în interesul Ungariei ca România să intre în Schengen. Ministru: ”Vom oferi tot sprijinul”
De ce este în interesul Ungariei ca România să intre în Schengen. Ministru: ”Vom oferi tot sprijinul”
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că ţara sa, care urmează să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a...
#Romania Schengen, #aderare Romania Schengen, #marian tutilescu schengen , #Schengen