Tutilescu, despre piedicile in calea Schengen: Olanda si Bulgaria - Interviu

Vineri, 02 Martie 2012, ora 11:56
4553 citiri
Tutilescu, despre piedicile in calea Schengen: Olanda si Bulgaria - Interviu
Foto: Arhiva

Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, crede ca, daca la vara Comisia Europeana ne da un raport pozitiv pe justitie, Romania nu ar mai avea niciun impediment intern pentru aderarea la Schengen, dar ar exista o problema din partea Bulgariei, fara de care nu poate adera.

In plus, Tutilescu spune ca Olanda ar putea gasi niste "tertipuri" pentru a ne impiedica inca o data aderarea la Schengen, din cauza Partidului Libertatii, al lui Gert Wilders.

"O alta reactie a Guvernului Olandei in privinta aderarii Romaniei la Schengen ar determina retragerea sprijinului acestui partid, ar aduce caderea Guvernului, dar si pentru ca raportul Bulgariei din cadrul MCV s-ar putea sa fie mai prost decat al nostru", explica Tutilescu.

Referitor la problema cu Bulgaria, in conditiile astea, mai afirma chestorul, am putea sa nu intram in Schengen din cauza vecinilor de la sud, intrucat nu ne putem decupla de ei.

La Consiliul European s-a anuntat ca decizia privind aderarea Romaniei la Schengen va fi discutata in septembrie. Inseamna asta ca avem sanse mici sa intram in 2012?

Nu, inseamna ca se asteapta raportul de etapa din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie. S-ar fi putut lua de acum, daca nu exista opozitia Olandei. Fiind necesara unanimitatea si Olanda asteptand doua rapoarte consecutive pozitive pe raportul de Cooperare si Verificare, se asteapta raportul din iulie, dupa care in septembrie se va reveni asupra deciziei.

Stim ca avem o decizie in septembrie?

Consiliul European cere Consiliului JAI sa revina asupra subiectului, in septembrie, dar nu garanteaza ca se va lua atunci o decizie pozitiva.

Un progres exista - din cele doua tari care se opuneau, a ramas una singura.

Exista un oarecare subiectivism din partea Olandei in a evalua aceste rapoarte. Raportul din iulie anul trecut a fost perceput pozitiv de toate statele membre, mai putin Olanda. Daca ar fi fost perceput pozitiv, in februarie am fi avut al doilea raport pozitiv. Dar si atunci ar fi putut gasi un tertip si ar fi spus ca cel din februarie e unul de etapa, intermediar.

Partea tehnica e inchisa definitiv, deci tine doar de politica?

Partea tehnica s-a incheiat in iunie anul trecut, odata cu adoptarea deciziei, in unanimitate, in Consiliul JAI din 9 iunie, privind indeplinirea conditiilor prevazute de acquis-ul Schengen. Ca sa aderam la Schengen, am avut nevoie de acest raport privind indeplinirea conditiilor stabilite, toate celelalte discutii, cu MCV, sunt in afara discutiei. Sunt alte mecanisme, suplimentare si subiective.

Deci situatia se poate rezolva doar politic, la cel mai inalt nivel?

La nivelul de varf nu e vorba de incapacitatea noastra de a rezolva si la nivel politic, ci e vorba de o conditie pusa de partidul lui Gert Wilders, din Olanda. In momentul in care in 2009 in Olanda s-a creat o coalitie la guvernare, acest partid a conditionat acordarea sprijinului de cateva conditii de politica interna si de aceasta chestiune de politica externa privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen dupa ce vor face progrese pe justitie. De fiecare data, coalitia la guvernare e conditionata de aceasta mentiune pe care a facut-o unul din partidele care sustine arcul guvernamental, intamplator acel partid care a facut si acel site cu continut xenofob referitor la romani si bulgari.

O alta reactie a Guvernului Olandei in privinta aderarii Romaniei la Schengen ar determina retragerea sprijinului acestui partid ar aduce caderea Guvernului.

Atat timp cat Guvernul e conditionat, Romania nu intra in Schengen?

Nu neaparat. Ei nu se opun total aderarii, ei spun ca Romania si Bulgaria au intrat prea devreme in Uniunea Europeana, ca anumite reforme pe care s-au angajat sa le faca, indeosebi in domeniul justitiei, nu le-au facut si ca asta ar fi un prilej prin care ar determina cele doua state sa finalizeze angajamentele luate la momentul aderarii. E un punct de vedere exclusiv al Olandei.

Daca vom avea un raport pozitiv in vara, nu cred ca vor exista alte impedimente (la intrarea in Schengen -n.red). Numai ca aici e o problema legata si de situatia Bulgariei. Noi suntem programati sa aderam impreuna. Daca s-ar pune problema separarii, ar trebui sa securizam frontiera cu Bulgaria dupa normele Schengen, sa avem o noua evaluare, sa reluam procesul care de fapt s-a incheiat in iunie anul trecut, nu e in interesul nostru.

S-ar putea sa ne traga in jos Bulgaria?

E concluzia dumneavoastra, eu n-o combat. Raportul de acum al Bulgariei a fost mai slab, mai degraba negativ decat pozitiv. Daca situatia se mentine, s-ar putea sa fie o noua problema pentru Romania - orice am face, daca Bulgaria nu merge in tandem cu noi, iarasi s-ar putea sa avem o problema.

Cele doua state trebuie sa aiba aceeasi evolutie pozitiva - olandezii s-ar putea sa spuna "ok, voi aveti un raport pozitiv, dar nu si Bulgaria". Tertipuri de felul acesta se pot gasi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Romania aderare Schengen septembrie, #Tutilescu Schengen, #amanare aderare Schengen , #Schengen
Comentarii