Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ura! Suntem "egali" cu egalii nostri (Opinii)

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 21:32
1706 citiri
Ura! Suntem "egali" cu egalii nostri (Opinii)
Foto: Arhiva

Aflam cu satisfactie ca, potrivit declaratiilor premierului bulgar Boico Borisov, vom fi in 2012 membri cu drepturi depline ai Spatiului Schengen. Liderii reuniti ai Consiliului European au hotarat astfel si se pare ca nu mai este loc de dat inapoi.

Ni se mai aduce la cunostinta ca aderarea va avea loc in doua etape, asa cum se preconiza de altfel in majoritatea proiectiilor vehiculate de o bucata de vreme. In prima faza cu granitele maritime si aeriene si apoi cu cele terestre. Probabil pentru ca afluxul anumitor grupe de "turisti" sa nu fie coplesitor de la bun inceput. Temere oricum inutila, pentru ca acei care au vrut sa plece, deja au facut-o.

Ce sa zicem? Este foarte bine ca s-a intamplat astfel si ca umilinta de a fi considerati cetateni de mana a doua a conglomeratului numit Uniunea Europeana s-a mai estompat. Nu mai suntem, altfel spus, mai putin "egali" decat altii in familia, ce-i drept, eterogena a uniunii.

Despre merite putem sa vorbim sau putem sa facem abstractie. Desigur, reprezentantii puterii nu vor osteni sa-si inscrie in palmares aceasta reusita drept un argument al eficientei unei guvernari care a fost criticata si ras-criticata pe tot parcursul ei. Si daca suntem onesti, nu putem sa contestam ca totusi este un succes, indiferent cand si cum s-a produs rasturnarea de situatie in favoarea noastra dupa recentul "niet" hotarat al Olandei si al Finlandei.

Ca Presedintia, ca Ministerul de Externe, ca obrazul subtire al partenerilor nostri au produs schimbarea macazului, vom afla poate ceva mai tarziu. Se pare ca mina si atitudinea hotarate ale lui Traian Basescu la plecarea la Bruxelles nu au fost chiar propaganda fara acoperire.

Opozitia, la randul ei, va contesta aceste merite, aratand ca intrarea in spatiu s-a produs cu un an intarziere, tocmai datorita guvernului si lui Traian Basescu, ca nu este inca certa, ca admisia este conjuncturala, etc. Nu stiu de ce, dar persista impresia ca opozitia, in buna traditie romaneasca, nu se va bucura prea tare de vestea care avantajeaza implicit actualul executiv. Vom vedea daca stirile despre unele demersuri ale lui Victor Ponta la grupul socialist pentru ca Romania sa fie tinuta pe la usi pana la alegeri sunt adevarate sau nu.

A fost bine ca o perioada sensibila de timp am fost tinuti pe la usi sau pe tusa in limbaj fotbalistic? Probabil ca da, chiar daca rastimpul a daunat orgoliului nostru. Se pare ca este util sa fim tinuti mai tot timpul sub oarecare tensiune, altfel ne relaxam si revenim la vechile noastre obiceiuri.

A fost o perioada in care s-a incercat sa se faca o oarecare curatenie pe la vami si prin Ministerul de Interne. S-au mai adus in fata instantelor niscaiva corupti de mai mare anvergura. Am incercat sa ne mai spalam obrazul, macar atat incat sa nu se vada prea tare darele de murdarie pe epiderma ingrosata de nesimtire si proaste deprinderi.

A fost destul? Nicidecum! Puseurile luptei anticoruptie au esuat cel mai adesea pe coridoarele tribunalelor unde fratia bine cimentata intre interlopii, marii corupti, politicienii venali si unii reprezentanti ai instantelor s-a manifestat plenar. Si aceasta nu mai este vina politicienilor. Sau nu este numai a lor.

Degeaba vom fi devenit membri ai grupului select reprezentat de Spatiul Schengen, daca moravurile noastre nu vor fi radical asanate de aceasta mazga impura si rau mirositoare. Vom fi ca pretinsii gentlemani care duhnesc sub vestmintele lor in aparenta bine croite si impecabil calcate.

Va trebui sa facem eforturi pentru ca onorabilitatea la care aspiram sa fie reala si nu doar asumata. Altminteri vom ramane si in continuare oaia neagra a spatiului european, ruda saraca pe care o inviti la masa doar pentru a pastra convenientele.

Egalitatea nu se cerseste, ea se dobandeste printr-o stradanie permanenta de a-ti depasi tarele si limitele.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #aderare Schengen, #Olanda Finlanda Schengen , #Schengen