Opinii: Vanatoare de vinovati in PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 12:15
7272 citiri
Opinii: Vanatoare de vinovati in PD-L

Dupa model prezidential, in PD-L a inceput vanatoarea de vinovati pentru esecul Schengen. Dupa ce Traian Basescu a acuzat CSM, Sorin Frunzaverde s-a intors cu furie catre seful diplomatiei romanesti: "Romania nu s-a mai confruntat cu un asemenea insucces din 1997, la Summit-ul de la Madrid, cand nu a fost admisa in NATO. Daca tara noastra nu e admisa in spatiul Schengen, Baconschi ar trebui demis".

Replica lui Teodor Baconschi nu s-a lasat mult asteptata: "Am intuitia ca domnul Frunzaverde nu se teme atat de presupusul faliment al politicii externe romanesti, cat de viitorul congres al PD-L, in care proiectul meu reformator nu este privit cu ochi buni de domnia sa. Ma surprinde aceasta lipsa de solidaritate si acest atac confuz si nejustificat, cu atat mai mult cu cat pe vremuri domnul Frunzaverde era relativ cunoscut pentru inclinatiile sale crestin-democrate".

Amandoi au partial dreptate, insa amandoi rateaza (ma indoiesc sincer ca involuntar) esenta problemei. Amanarea, posibil sine die, a aderarii la spatiul Schengen este un esec comparabil cu cel de la Madrid, insa nu cred ca el poate fi imputat exclusiv politicii externe romanesti. E adevarat, poate, ca Teodor Banconschi nu a fost cel mai performant sef al diplomatiei romanesti dar, sincer, cred ca niciun ministru de Externe, nici macar Andrei Plesu, n-ar fi reusit sa preintampine dezastrul, ci eventual, sa indulceasca tonul pe care a fost formulat verdictul.

Caci cauza dezastrului nu este politica externa, ci situatia interna. Cum putea sa fi contrabalansat dl. Baconchi catastrofalul vot al PD-L in cazul Ridzi sau cum ar fi putut sa faca uitate scandalurile de coruptie care arata tarilor UE o Romanie condusa de un partid la fel de corupt ca PSD sau cum ar fi putut sa impiedice relatarile firmelor straine jumulite sistematic de functionarimea de toate nivelurile?

Asadar principalul vinovat nu este ministrul de Externe. Principalul vinovat este PD-L, un partid care in doi ani de guvernare a reusit sa dezvaluie progresiv fata hada a unui partid corupt, clientelar, duplicitar, dominat de baroni lacomi, total rupt de principiile in numele carora a fost votat masiv. Si la fel de vinovat este Traian Basescu, care a tolerat pesedizarea tot mai accentuata a PD-L, ale carui potlogarii le-a tratat cu alta unitate de masura decat cea aplicata PSD si PNL.

Dar dl. Frunzaverde, desi adesea critic cu Guvernul, nu poate spune cu subiect si predicat aceste lucruri, fiind el insusi unul dintre baronii PD-L, lucru pe care faptul ca a fost oarecum marginalizat in partid (din cauza afacerilor sale in Caras Severin, zice dl. Baconschi) nu-i schimba, in esenta, statutul. Ministrul de Externe are asadar dreptate cand citeste atacul lui Sorin Frunzaverde intr-o cheie electorala.

Dar nu numai a Congresului PD-L, ci si a alegerilor din 2012, caci este posibil ca nici pana atunci sa nu ajungem parte a Spatiului Schengen.

PD-L are nevoie de vinovati, de un sacrificiu ritual pentru a rascumpara electoral ratarea, pe care s-o ingroape in acelasi sicriu cu tapul ispasitor. Iar Teodor Baconschi indeplineste minunat conditiile pentru a achita nota de plata. Este nou intrat in partid, face parte dintr-o elita pe care baronii si talpa PD-L n-o agreeaza catusi de putin, are "fumuri" ideologice pe care cei mai multi democrat-liberali nu le inteleg si nici nu le prizeaza, nu aduce in partid nici bani si nici voturi dupa metodele consacrate, si mai are si ambitii pentru urmatoarele alegeri, fiind unul dintre potentialii prezidentiabili democrat-liberali.

Una pestre alta, este numai bun de sacrificat spre linistea baronetului care sa puna un cap pe tava politica intinsa electoratului. Asa ca ascensiunea politica a lui Teodor Baconschi s-ar putea opri inainte de a incepe. Atat doar ca asta n-ar folosi nimanui, nici Romaniei, nici partidului. Pentru ca ingroparea lui Teodor Baconchi nu are nimic de-a face cu motivele reale ale ratarii aderarii la Schengen, un lucru care nu poate fi ascuns nici tarilor si nici romanilor si va fi decontat oricum la urmatorele alegeri.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Baconski
rank 5
Ioana Ene! Trebuie să fac eforturi monumentale ca să nu cad (si) sub farmecul tău! Esti inteligentă, esti frumoasă, esti tenace! Semeni cu Kill Bill!