Vicepremierul ceh: Opozitia fata de aderarea Romaniei la Schengen, incorecta

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 20:10
1348 citiri
Vicepremierul ceh: Opozitia fata de aderarea Romaniei la Schengen, incorecta
Foto: Arhiva

Pozitia tarilor care se opun in mod continuu aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este incorecta, dar si daunatoare pentru solidaritatea in cadrul UE, de aceea Cehia e alaturi de Bucuresti si Sofia in lupta pentru inlaturarea acestor bariere.

Declaratia a fost facuta, marti, de vicepremierul si ministrul de Externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg (foto), intr-o conferinta comuna sustinuta la Bucuresti impreuna cu omologul roman, Teodor Baconschi.

"Sunt o persoana care spune direct si deschis ca sunt impotriva acelor state care in mod continuu se opun intrarii Romaniei si Bulgariei in zona Schengen pentru ca nu consider ca e o abordare corecta ca dupa indeplinirea tuturor conditiilor necesare aderarii la zona Schengen dintr-o data au descoperit ca ar mai fi alte noi conditii pentru aceasta aderare. Este vorba de o aderare inegala si care este foarte daunatoare pentru solidaritatea din cadrul UE. De aceea, alaturi de Bulgaria si Romania, luptam ca aceste bariere sa fie inlaturate", a afirmat oficialul ceh, aflat marti intr-o vizita la Bucuresti.

In concluziile Consiliului European desfasurat duminica la Bruxelles a fost introdusa, la propunerea presedintelui Consiliului, Herman Van Rompuy, o referire la necesitatea gasirii pana la sfarsitul acestui an a unei solutii privind aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen in doua etape: in luna martie 2012 cu frontierele aeriene si maritime, iar in iulie 2012 si cu cele terestre.

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, la Bruxelles, ca a ridicat la reuniune problema nerespectarii unui angajament politic asumat in acest sens de catre Olanda si Finlanda.

"Am ridicat problema nerespectarii unui angajament politic de catre Olanda si Finlanda si o sa va spun si de ce consider nerespectarea unui angajament politic. Sunt doua obligatii majore pe care statele care intra in UE le au: sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru acces in spatiul Schengen si sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru acces in zona euro. Romania si-a indeplinit aceasta obligatie, Olanda si Finlanda au refuzat aplicarea tratatului si in acest context a fost abordarea mea in interventie, cu atat mai mult cu cat si de aceasta data imi pot permite sa spun, pentru ca este o realitate: Olanda nu si-a respectat un angajament politic. Nu vreau sa spun ca premierul olandez nu a avut cuvant, sa nu traduceti asa", a spus Basescu la Bruxelles.

Seful statului a mentionat ca pentru Romania ar fi insemnat ca premierul olandez isi tine cuvantul daca ar fi sustinut, conform intelegerii, in parlamentul sau aderarea Romaniei la Schengen."Afirmatia e ca Olanda nu a respectat o intelegere politica facuta in luna septembrie, cand eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementarile legate de spatiul Schengen.

Deblocarea s-a facut in ideea ca Olanda va gasi formula realizarii unui compromis in ceea ce priveste accesul Romaniei si al Bulgariei in spatiul Schengen, iar pe urma premierul olandez a uitat acest lucru cand s-a dus la el acasa. Semnul pentru noi ca premierul isi respecta cuvantul ar fi fost daca reprezentantul guvernului in parlament sustinea ceea ce ne-am inteles la Consiliu, adica accesul Romaniei. Indiferent care ar fi fost votul in parlament, am fi considerat ca premierul si-a respectat cuvantul din Consiliu", a adaugat Basescu.

El a amintit si de declaratia presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a atentionat ca daca pana la Consiliul din decembrie nu se gaseste o formula de compromis, care ar trebui "sa se suprapuna pe cel realizat cu Franta si Germania", va pune pe ordinea de zi subiectul privind accesul la Schengen al Romaniei si Bulgariei.

Un ministru PNL recunoaște: ”Conflictul public cu PSD a condus la creşterea extremismului”
Un ministru PNL recunoaște: ”Conflictul public cu PSD a condus la creşterea extremismului”
Preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Sibiu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat vineri, 15 martie, că ”extremismul e real şi e o problemă”, iar creşterea acestuia în...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#aderare Romania Schengen, #Cehia Romania Schengen , #Schengen