Videanu, despre dezinteresul USL pentru Schengen: Cel mai periculos demers in 23 de ani

Duminica, 03 Martie 2013, ora 12:00
3204 citiri
Videanu, despre dezinteresul USL pentru Schengen: Cel mai periculos demers in 23 de ani
Foto: B1 TV

Democrat-liberalul Adriean Videanu a declarat ca dezinteresul fata de intrarea Romaniei in Spatiul Schengen aratat de Guvernul USL "sacrifica cu cinism" interesele romanilor si arunca tara, din punct de vedere al credibilitatii, "in urma cu 23 de ani".

Intr-o conferinta de presa tinuta duminica la sediul PDL, Adriean Videanu a sustinut ca Guvernul Ponta abandoneaza "cu cinism" acest obiectiv pentru ca "spera sa aiba controlul politic asupra Justitiei", in acelasi context trebuind sa fie privita si amanarea nominalizarilor pentru ocuparea functiilor de procuror general si procuror sef al DNA.

Fostul ministru al Economiei a subliniat faptul ca "Schengen inseamna un spatiu de libertate si de incredere economica, in primul rand".

El a reamintit ca peste 70% dintre schimburile comerciale ale Romaniei sunt in prezent cu Uniunea Europeana, de aceea renuntarea la intrarea in Spatiul Schengen inseamna "lovitura cea mai grea data mediului economic, aflat in momentul de fata in mare suferinta din lipsa de incredere si lipsa de perspectiva politica si economica".

Totodata, Adriean Videanu a reamintit ca pentru toti romanii intrarea in Spatiul Schengen inseamna "sa nu mai fie cetateni de mana a doua, sa fie tratati in mod egal".

"Mi se pare cel mai periculos demers politic din ultimii 23 de ani", a subliniat democrat-liberalul, adaugand ca acest obiectiv "tine de interesul national".

In plus, Adriean Videanu a reamintit ca Romania a cheltuit mai bine de un miliard de euro pentru compatibilizarea frontierelor si ca "daca nu erau evenimentele din vara" era stabilit ca Romania sa intre in etape in Spatiul Schengen, in iulie cu frontierele aeriene si in toamna cu cele maritime.

"Daca criza politica din vara nu avea loc, Romania astazi ar fi fost membra in Schengen cu drepturi depline", a sustinut el, facand trimitere la Consiliul JAI de saptamana viitoare in care ar fi fost posibil sa se ridice restrictiile si la frontierele terestre.

In aceste conditii, PDL a decis sa se foloseasca de toate mijloacele politice de care dispune sa lupte impotriva acestui "demers iresponsabil politic".

Adriean Videanu a spus ca PDL are in vedere inclusiv depunerea unei motiuni simple pe aceasta tema, dar a admis ca sansele unui rezultat pozitiv sunt scazute din cauza configuratiei parlamentare actuale.

De asemenea, PDL va incerca sa mentina in atentie acest obiectiv strategic al Romaniei inclusiv prin intermediul europarlamentarilor sai si colegilor din familia politica din care PDL face parte, PPE.

"Declaratiile sunt de natura a confuza pe toti cei care trebuie sa ia o decizie", a mai declarat acesta, facand apel si la societatea civila, dar si la mass-media, sa se alature demersului de pastrare a aderarii la Spatiul Schengen ca obiectiv prioritar national.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Videanu Schengen Corlatean interes, #Corlatean lipsa interes Schengen, #Ponta amanare Schengen , #Schengen