Weber (PPE): Atitudinea guvernului actual al Romaniei, motivul pentru care nu vedem niciun progres in dosarul Schengen

Luni, 18 Martie 2019, ora 08:17
4087 citiri
Weber (PPE): Atitudinea guvernului actual al Romaniei, motivul pentru care nu vedem niciun progres in dosarul Schengen
Foto: Arhiva Facebook/ Manfred Weber

Manfred Weber, liderul popularilor europeni si candidat la presedintia Comisiei Europene, spune ca tara noastra a facut atat de multi pasi inapoi in ultima vreme, incat situatia este comparabila cu cea dinainte de a fi acceptata in Uniunea Europeana.

Potrivit lui Weber, acestea este si motivul pentru care Romania nu a intrat inca in spatiul Schengen, de vina fiind in special atitudinea actualei puteri.

"Trebuie sa facem distinctia intre cetatenii Romaniei, asa cum spuneati sunt proeuropeni, cred in proiectul unei Europe mai unite, si Guvernul Romaniei. In ultimii ani, Romania a fost vizibila mai mult in discutia despre statul de drept, ca subiect de dezbatere despre cum ar trebui combatuta coruptia. Romania nu mai este in prima linie a dezvoltarii europene pentru ca se discuta atatea aspecte negative despre Romania. Si trebuie sa schimbam aceasta situatie.

Va dau un singur exemplu. Exista un candidat roman pentru functia de procuror-sef european, adica pentru lupta anticoruptie, pentru un stat modern si functional, pana la urma asta ne dorim cu totii. Iar Guvernul Romaniei este impotriva candidatului roman. Deci nu apara interesele Romaniei. De aceea, consider ca aici este o problema. Iar atitudinea guvernului actual este si motivul pentru care nu vedem niciun progres in dosarul Schengen.

Restul Europei nu are incredere in stat din cauza acestui guvern. Vreau sa-l felicit pe presedintele Iohannis, in ultimii ani a fost vazut in Europa ca un militant al unei Romanii moderne, al unei Romanii fara coruptie. De aceea cred ca multe probleme au legatura cu guvernul actual", a declarat Weber intr-un interviu acordat Digi24.

Referitor la schimbarile aduse Legilor Justitiei, liderul PPE in Parlamentul European a apreciat ca principalul mesaj pe care il transmite Romania este ca "nu merge in directia unui stat modern".

"Principalul mesaj este ca Romania nu merge in directia unui stat modern, un stat care lupta cu tarie impotriva coruptiei. Independenta magistratilor si lupta impotriva coruptiei sunt elemente-cheie pentru viitorul Europei. Si as adauga aici libertatea presei, oamenii au nevoie de mass-media care sa-i informeze obiectiv.

Este unul dintre principiile de baza ale democratiei. Acest mediu trebuie stabilizat, chiar consolidat in Romania de azi", a subliniat Manfred Weber.

Citește și:
Premierul Ciucă l-a sunat pe cancelarul Austriei după declarațiile de opunere la aderarea României la Schengen
Premierul Ciucă l-a sunat pe cancelarul Austriei după declarațiile de opunere la aderarea României la Schengen
Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au avut, miercuri seară, o convorbire telefonică privind aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit unor surse...
Întrebarea pusă de trei ori de presa română la conferința cancelarului Austriei la care el a refuzat să răspundă
Întrebarea pusă de trei ori de presa română la conferința cancelarului Austriei la care el a refuzat să răspundă
Câteva trusturi de presă din România au avut ziariști la conferința de miercuri seara, 7 decembrie, de la Viena, unde cancelarul Austriei a trimis România și Bulgaria cu aderarea „la...