Winkler: Ratam Schengen pentru ca am ramas balcanici

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 14:49
1602 citiri
Winkler: Ratam Schengen pentru ca am ramas balcanici
Foto: Arhiva

Amanarea aderarii la spatiul Schengen, in cazul in care se va materializa, nu va fi altceva decat rezultatul lipsei de actiune a Romaniei la nivel european, considera parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

In opinia europarlamentarului, "din pacate am ramas balcanici in gandire si mentalitate" si inca nu am inteles ca "lumea in care traim e centrata pe Bruxelles".

"Nu numai clasa politica, ci intreaga societate traieste intr-o lume centrata pe Bucuresti. Din pacate, am ramas balcanici in gandire si mentalitate. Trebuie sa ne dam seama ca lumea in care traim e centrata pe Bruxelles, aici intelegand institutiile europene. Cu totii functionam in paralel cu Bruxelles-ul si nu avem un punct de intalnire, de convergenta cu Uniunea Europeana (UE). (...) Ceea ce am urmarit ieri (joi -n.n.) reprezinta un esec al diplomatiei romanesti, un dus rece din partea UE", a declarat deputatul european, vineri, la Deva, intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, multe dintre reactiile mediatizate in cursul zilei de joi fata de posibilitatea amanarii aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schnegen au fost isterice, multe dintre atitudinile manifestate fiind inadecvate si neproductive.

Mai mult, Iuliu Winkler a atras atentia asupra riscului pe care il implica limbajul dublu, aratand ca datorita circulatiei rapide a informatiei nu iti mai permiti sa ai un discurs la Bucuresti si un altul la Bruxelles.

"Unele dintre afirmatiile rostite pot fi adevarate, dar modul in care le spui face diferenta (...) Multe dintre cele spuse pot fi adevaruri, insa trebuie sa fii atent cum le spui pentru a nu obtine efecte contrare. Ieri, la Bucuresti, multi au avut reactii isterice, insa, la Bruxelles isteria nu este productiva", a afirmat parlamentarul european.

In contextul dat, deputatul european sustine ca, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, Parlamentul European (PE) are un rol decisiv, deoarece fara avizul sau documentatia referitoare la acest proces nu poate face obiectul deciziei Consiliului European (CoE) de primavara si ca inca exista posibilitatea de a obtine aderarea la spatiul Schengen in prima parte a anului 2011.

Totusi, in opinia europarlamentarului, situatia creata de posibilitatea amanarii aderarii tarii noastre la spatiul Schengen trebuie sa se constituie intr-o lectie.

"Trebuie sa incetam sa mai fim pasivi si trebuie sa punem Romania la locul ei", a opinat Iuliu Winkler, care a precizat ca Romania nu-si va castiga locul de a 7-a tara a UE doar prin PIB si crestere economica, in acest sens fiind absolut necesara conectarea mentalului si atitudinii societatii romanesti la procesele europene.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Romania aderare Schengen, #Romania respinsa Schengen, #Winkler Schenghen , #Schengen