Basescu, mai usor de suspendat, dupa votul senatorilor juristi

Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:21
3375 citiri
Basescu, mai usor de suspendat, dupa votul senatorilor juristi

Senatorii din Comisia juridica au dat, luni, raport favorabil pentru propunerea legislativa care simplifica referendumul de demitere a presedintelui, a anuntat senatorul PNL Ioan Ghise.

Totodata, Ghise a adaugat ca propunerea va intra, luni dupa-amiaza, pe ordinea de zi a sedintei de Plen a Senatului.

Berceanu: Tot mai multe lucruri sunt facute fara perdea

Chestorul Senatului, Radu Berceanu, din partea PDL, a atras atentia ca, in conformitate cu regulamentul, senatorii trebuie sa aiba trei zile la dispozitie inainte ca proiectul de lege sa intre in plen, si a comentat ca modificarea e una politica.

Basescu ar putea fi suspendat mai usor - vezi ce-au hotarat deputatii juristi

"Modificarea legii referendumului este o problema care, probabil, va suscita dezbateri pentru ca aceasta modificare, in clipa de fata, adica cu doua ore inainte de inceperea sedintei de plen, nu are raport de la comisii. Un proiect are raport doar in momentul in care este in casutele senatorilor. In conformitate cu Regulamentul, senatorii trebuie sa aiba trei zile de cand primesc raportul si apoi poate sa intre in plen.

Noi, aici, in Biroul Permanent, am spus ca o sa decida plenul pentru ca, cererea se face in BP, din punct de vedere organizatoric, procedural, dar pana la urma tot plennul decide. Regulamentul este cat se poate de clar si doar daca toata lumea este intr-un consens, altfel nu cred ca putem vota sa nu respectam Regulamentul. Nu vom cere retrimiterea la comisie. Nu avem ce sa retrimitem sau ce sa cerem. Este un Regulament. Punct", a declarat Radu Berceanu.

Mai mult, senatorul PDL a comentat ca modificarea Legii referendumului este "una politica" si ca "multe lucruri sunt facute fara perdea": "Vad aceasta modificare ca fiind una politica. Vad ca sunt din ce in ce mai multe lucruri facute fara nici un fel de perdea sau delicatete. Erau cu totul alte pareri despre cum trebuie sa fie relatia dintre Putere si Opozitie mai acum vreo luna si ceva, cum trebuie respectat Regulamentul, ce se poate face si ce nu.

Lucrurile or sa mearga inainte si fiecare va trage concluziile respective. Nu cred ca trebuie neaparat facute niste lucruri atat de intempestiv si de fortat. Dumnealor au probabil ca scop sa arate ce forta si ce muschi politici au si mai ales ce fac ei cand sunt la putere cu puterea, adica o exercita pana la cotor".

USL vrea sa scoata hotararile Parlamentului de sub controlul CCR

Ce urmeaza?

Proiectul de lege mai trebuie sa treaca de plenul Senatului, care este si Camera decizionala in acest caz. Mai mult, propunerea ar trebui sa fie promulgata si de presedintele Traian Basescu, seful statului avand dreptul sa o intoarca in Parlament o data.

Initatorii propunerii legislative, senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea, motiveaza ca astfel s-ar usura activitatea magistratilor de la CCR, iar miza initatorilor este suspendarea presedintelui, potrivit Tvr Info.

Propunerea legislativa, trecuta de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, vizeaza practic revenirea la situatia anterioara amendamentelor aduse, in urma cu un an, la initiativa pesedistului Dan Sova, cel care a promovat introducerea in categoria actelor juridice care sunt suspuse controlului de constitutionalitate a tuturor hotararilor Legislativului.

"Consideram ca prin aceasta modificare (adusa la initiativa lui Dan Sova, n. red.) se incarca in mod excesiv activitatea Curtii Constitutionale ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii acesteia si al exercitarii rolului de arbitru institutional, rol asumat nu de putine ori, in contextul constitutional romanesc.

De aceea, propunem eliminarea hotararilor plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale plenului reunit ale celor doua Camere din categoria actelor normative asupra carora CCR se pronunta", se arata in expunerea de motive.

Singurele hotarari pe care CCR se va putea pronunta sunt cele legate de regulamentele de functionare a Parlamentului, pentru ca Legea fundamentala prevede in mod explicit acest lucru.

Miza acestei modificari este legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, in contextul in care USL a depus, recent, o propunere care prevede ca demiterea sefului statului se poate face cu votul majoritatii romanilor care se prezinta la urne, in cadrul referendumului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu suspendat usor senatori juristi, #proiect suspendare presedinte, #Traian Basescu proiect suspendare , #Senat
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Slabe sanse , PDL-ul si base vor trage sa amane legea pana dupa
Poza bum
bum
rank 5
cuibul lui Iliescu trebuie sa ramana cu putere mare !