Blaga, Tariceanu, Marko Bela, in topul senatorilor cu cele mai multe absente la final de 2013

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 18:32
1626 citiri
Blaga, Tariceanu, Marko Bela, in topul senatorilor cu cele mai multe absente la final de 2013
Foto: Digi24

Senatorii Vasile Blaga (PDL), Calin Popescu-Tariceanu (PNL) si Mihai Razvan Ungureanu (FC) se afla in topul senatorilor cu cea mai scazuta prezenta la voturile finale electronice date de Senat in a doua sesiune din 2013, potrivit unui studiu dat publicitatii luni de IPP.

Astfel, cea mai scazuta prezenta nominala la voturile finale electronice, in perioada septembrie 2013 - decembrie 2013, a fost inregistrata de Iulian Dumitrescu (PNL), cu o prezenta de 5%, acesta contabilizand 18 voturi din 396 posibile.

El este urmat de presedintele PDL, Vasile Blaga, cu o prezenta de 6% (24 voturi din 396), Marko Bela (UDMR) cu o prezenta de 6% (25 voturi din 396), Calin Popescu Tariceanu (PNL) cu o prezenta de 19%, (76 voturi din 396), Gheorghe Flutur (PDL), cu o prezenta de 22% prezenta, (87 voturi din 396) si Haralambie Vochitoiu (PPDD), cu o prezenta de 23% prezenta, (93 voturi din 396).

In topul senatorilor cu cea mai scazuta prezenta la voturile finale date in a doua sesiune parlamentara din 2013 se numara si Teodor Atanasiu (PNL), cu o prezenta de 25 %, (100 voturi din 396), Anca Boagiu (PDL), cu o prezenta de 28%, (109 voturi din 396), Ion Ariton (PDL), cu o prezenta de 28%, (111 voturi din 396), Tudor Chiuariu (PNL), cu o prezenta de 29%, (113 voturi din 396) si Mihai Razvan Ungureanu (FC), cu o prezenta de 29%, (115 voturi din 396).

IPP considera ca prezenta la minim jumatate dintre voturile finale exprimate in plenul fiecarei Camere este o conditie esentiala pentru ca un ales sa isi poata exercita mandatul.

"Nici un argument - in afara celor expres prevazute de Regulamentele celor doua Camere - nu justifica un procent de prezenta sub acest prag, cu atat mai mult cu cat intervalul orar in care se voteaza asupra variantelor finale ale proiectelor de lege este de aproximativ o ora pe saptamana", se mentioneaza in studiul citat.

Din totalul de 173 de senatori, 59 au o prezenta mai scazuta de 50%.

IPP mentioneaza ca in perioada ianuarie - septembrie 2013 la Senat nu au fost inregistrate voturile finale electronice ale senatorilor, invocandu-se imposibilitatea adaptarii suportului logistic (aparatele de vot) la numarul crescut al senatorilor dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012.

Potrivit IPP, Senatul a achizitionat in luna septembrie 2013 un numar suplimentar de aparatele pentru votul din plen necesare.

Potrivit studiului citat, cea mai buna prezenta la vot au avut-o senatorii PSD cu 79% prezenta la voturile finale.

Prezenta senatorilor PDL, inclusiv la nivelul liderilor, pana la presedintele Vasile Blaga, a fost extrem de redusa, in mod cert cei vizati avand o unica preocupare politica in aceasta perioada, anume activitatea partidului in tara - alegerile interne din PDL din toamna anului trecut - dar si in strainatate, se arata in studiul IPP.

Senatorii cu cea mai mare prezenta vin, in ordinea prezentei, din judetele: Suceava (Ovidiu-Liviu Dontu, PSD), Mures (Petru-Alexandru Fratean, PSD) si Brasov (Viorel Chiriac, PSD), toti cu 97%.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#top prezenta senatori 2013, #senatori absenti 2013, #top IPP senat 2013 , #Senat