In Senat, incepe dezbaterea pe legea care-i taie lui Iohannis dreptul de a numi procurorii-sefi. Se anunta protest in plina zi, la Parlament

Marti, 14 Martie 2017, ora 07:26
14076 citiri
In Senat, incepe dezbaterea pe legea care-i taie lui Iohannis dreptul de a numi procurorii-sefi. Se anunta protest in plina zi, la Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii juristi dezbat, marti, proiectul prin care presedintele este exclus din procedura de numire a procurorilor-sefi.

Un protest fata de acest proiect a fost anuntat pe Facebook, manifestantii intentionand sa inconjoare Palatul Parlamentului cu masinile, motocicletele si bicicletele.

Potrivit proiectului de lege initiat de Calin Popescu Tariceanu, presedintele Romaniei si ministrul Justitiei sunt exclusi din procedurile de numire a procurorilor-sefi DNA, DIICOT si procurorului general al Romaniei, acestia fiind desemnati de catre CSM.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data", prevede proiectul de lege.

Revocarea acestora se face tot de catre CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general.

In prezent, procurorul general al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef DNA, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al DIICOT si adjunctii acestuia sunt numiti de catre presedinte, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

CSM a dat aviz negativ pe acest proiect in vara lui 2016

Presedintele e scos din peisaj si la numirile din ICCJ

Totodata, potrivit proiectului, Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii.

Revocarea din functie a presedintelui, vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii se face de catre ICCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a institutiei.

Potrivit legisatiei in vigoare, presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai ICCJ sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputatilor, iar Senatul este for decizional in acest caz.

In iunie 2016, Liviu Dragnea spune ca PSD nu va sustine proiectul lui Tariceanu de schimbare a sefilor din Justitie

Protest auto-moto, in plina zi, la Parlament

Fata de acest proiect a fost anuntat pe Facebook un protest. Manifestantii ar urma sa se stranga in Piata Constitutiei la ora 13:00, dupa care, la 13:30, sa plece intr-un mars in jurul Parlamentului, deplasandu-se in coloana cu 10 kilometri pe ora si claxonand, spun organizatorii.

"Asa reusim sa ne facem vocea auzita de catre parlamentari si senatori care propun legi fara sa le aduca in discutie publica", se arata pe pagina evenimentului.

Organizatorii spun ca doresc sa faca "un gest de nesupunere civica", dand exemplu manifestatiile asemanatoare din Cluj si Arad, unde mai multi soferi au blocat traficul, luna trecuta, mergand pe sosea cu 10 kilometri pe ora, claxonand si avand lipite pe masini afise cu mesajele "#Rezist", "Nu coruptiei", "Jos penalii!" sau "Coruptia ucide. Sustinem proclamatia Romania 2017".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#lege numire procurori sefi CSM, #protest masini Parlament , #Senat
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Eu zic sa un mai avem Presedinte . Eventual reprez. tarii sa o faca
Poza ggPushy
ggPushy
rank 5
Republica PSD in actiune !Aservirea Justitiei !Totul pentru PENALI!