Senatul ancheteaza CEC Bank - Ioana Basescu nu e obligata sa se prezinte la audieri

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 17:59
6077 citiri
Senatul ancheteaza CEC Bank - Ioana Basescu nu e obligata sa se prezinte la audieri
Foto: B1TV

Senatul Romaniei a decis luni sa infiinteze o comisie de ancheta speciala pentru Ioana Basescu, fiica presedintelui, folosind cateva tertipuri. Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa spune ca asistam la un abuz al USL, care incearca sa isi "rezolve" conflictul cu presedintele utilizand o institutie a statului.

Astfel, PSD a decis anchetarea "cazului Calarasi", la dorinta premierului Ponta, iar PNL i s-a alaturat, votand luni, in plen, anchetarea creditului luat de fiica cea mare a presedintelui.

Nu a fost insa infiintata o comisie de ancheta, ci o subcomisie de ancheta in cadrul Comisiei de buget-finante. Senatorul PSD Cosmin Nicula (foto), presedintele ei, a declarat ca subcomisia va verifica de fapt activitatea CEC Bank, cea care i-a acordat creditul Ioanei Basescu pentru achizitionarea terenului din judetul Calarasi.

Primul chemat la audieri va fi chiar presedintele CEC, Radu Ghetea. Acesta a fost reinvestit in functie in 2011, mandatul sau urmand sa expire in 2014. Conform relatarilor din mass-media, USL a incercat de mai multe ori sa il inlocuiasca, intentionand sa numeasca in locul lui un apropiat politic.

Cosmin Nicula a anuntat ca subcomisia de ancheta isi va incepe activitatea marti, la ora 13:00, urmand ca raportul final sa fie prezentat Parlamentului in data de 18 decembrie.

Intrebat de mai multe ori de jurnalisti, senatorul PSD a sustinut ca inclusiv Ioana Basescu va putea fi audiata in Parlament, el invocand fie alin.1, fie alin.3 al art. 76 din regulamentul Senatului.

Ce prevede regulamentul

Conform regulamentului publicat pe site-ul Senatului, art.73 nu are aliniate si nu se refera la ce a spus senatorul PSD.

In schimb, art.76 prevede ca "orice comisie permanenta poate initia o ancheta parlamentara, in limitele competentelor sale materiale, cu aprobarea Senatului".

La alin. (4) se arata ca: "In vederea desfasurarii anchetei, comisia permanenta poate invita, pentru a da relatii, orice demnitar, functionar sau angajat al Guvernului si al celorlalte organe ale administratiei publice", iar la alin. (5) se precizeaza ca "persoanele invitate pentru audiere vor fi instiintate despre subiectul, data si conditiile audierii cu cel putin 5 zile inainte".

Alin. (6), care prevedea ca "Prezenta la audieri este obligatorie. Persoanele care, cu rea-credinta, nu raspund solicitarilor comisiilor Senatului vor fi sanctionate, potrivit legii", a fost abrogat prin Hotararea Senatului NR.22/2011.

Pentru ca Ioana Basescu nu este nici demnitar, nici functionar si nici angajat al Guvernului sau al celorlalte organe ale administratiei publice este greu de inteles pe ce s-a bazat senatorul PSD atunci cand a sustinut ca o poate invita la audieri in Senat.

Cea de a doua posibilitate de anchetare a fiicei presedintelui ar fi fost aceea de infiintare a unei comisii de ancheta de catre Senat, caz in care parcursul ar fi fost altul.

Astfel, conform art.78, din regulament, Senatul in ansamblul lui putea infiinta o comisie de ancheta "la cererea unei treimi din numarul membrilor sai", ceea ce nu s-a intamplat in cazul de fata.

Art. 79, alin.1 si alin.2 prevedeau initial ca dupa aprobarea de catre Biroul Permanent, comisia de ancheta putea invita "orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei" si putea solicita oricarei "persoane care cunoaste fapte sau imprejurari in legatura cu obiectul cercetarii sau care detine un mijloc de proba" sa le aduca la cunostinta sau sa le infatiseze membrilor comisiei, dar aceste doua aliniate au fost abrogate tot prin Hotararea Senatului NR.22/2011.

Nicolae Vlad Popa (PDL): Un abuz de drept. O sa ajungem in presa internationala

Contactat de Ziare.com, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa, membru al Comisiei de regulament, i-a acuzat pe senatorii din USL ca isi permit sa faca orice doresc pentru ca au o majoritate confortabila, chiar si sa incalce regulamentul.

"Si eu sunt jurist, sunt avocat cu 40 de ani vechime, dar cand ai o asemenea putere de 70%, cum are USL in Parlament, poti sa iti permiti orice. Daca prim-ministrul da un ordin, el se executa - ca este legal sau firesc, nu conteaza. Nici macar bun simt juridic nu are o asemenea propunere pentru ca Senatul nu se ocupa de asa ceva.

Asa cum nu se fac legi pentru firme, cum a fost cazul Rosia Montana Gold Corporation, tot asa nu se discuta persoane, ci o problematica generala, care sa fie in legatura cu activitatea Senatului, in legatura cu activitatea de legiferare, sau macar in legatura cu eventuale sesizari care au venit la comisia de petitii, dar in niciun caz un control al unei afaceri private.

Sigur sunt conotatii politice, pentru ca se incearca in mod evident cercetarea faptelor presedintelui in legatura cu acest caz. Mie mi se pare abuziva si de prost gust sau mai bine zis tipica acestui guvern", a comentat senatorul PDL initiativa de luni a senatorilor din comisia de buget-finante.

Mai mult, Nicolae Vlad Popa a sustinut ca nu e prima oara cand se confrunta cu astfel de lucruri.

"In Senat si in Camera Deputatilor se intampla in fiecare zi acte mai mici sau mai mari de genul acesta, adica abuzuri. Va dau din nou drept exemplul cu Rosia Montana. Nu exista in regulament o comisie mixta de elaborare a unui raport pe un proiect de lege trimis de la Guvern. Nu exista asa ceva! Dar pe ce se bazeaza? Pe faptul ca regulamentul poate fi schimbat prin votul majoritatii sau daca trebuie constatata o incalcare, tot votul majoritatii conteaza. Nu poti sa constati o incalcare decat prin vot, de asta isi permit orice", a mai spus senatorul PDL.

Cat despre anchetarea CEC si a Ioanei Basescu, Nicolae Vlad Popa spune ca este in mod evident "un act politicianist".

"Concluzia este ca asistam la un abuz, abuzul Puterii, abuz de drept, abuzul majoritatii, care, pentru a-si 'rezolva' conflicte politice, utilizeaza institutia Senatului, institutie de legiferare. Probabil ca o sa fie contestata decizia de azi, dar deocamdata ne consumam energia pentru o prostie, va spun sincer. O sa ajungem in presa internationala, o sa vedeti", a conchis senatorul PDL.

Balbaieli si pe votul in plen

Hotararea privind incuviintarea desfasurarii unei anchete parlamentare a fost adoptata luni dupa-amiaza de plenul Senatului cu 102 voturi "pentru", 13 voturi "impotriva" si cinci abtineri. Scopul si obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul si regulamentele proprii, precum si in raport cu reglementarile de supraveghere si prudentialitate", informeaza Mediafax.

Ancheta parlamentara a fost supusa la vot in plen, in ciuda faptului ca liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, sustinuse anterior contrariul, argumentand ca nu va exista un vot in plen intrucat este vorba desppre o subcomisie in cadrul Comisiei de buget-finante.

Mai mult, desi Ilie Sarbu declarase ca ancheta parlamentara a fost declansata pentru ca "s-a cerut verificarea activitatii CEC, fiindca au aparut probleme si in judete", tot el a recunoscut si ca obiectul subcomisiei de ancheta va fi sa se verifice daca creditul Ioanei Basescu a fost dat in mod corect si daca dobanda a fost una corecta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#regulament Senat audiere Ioana Basescu, #comisie Senat Ioana Basescu , #Senat