Ziare.com

Senatul ancheteaza CEC Bank - Ioana Basescu nu e obligata sa se prezinte la audieri

de Camelia Badea
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 17:59

   

Senatul ancheteaza CEC Bank - Ioana Basescu nu e obligata sa se prezinte la audieri
Senatul Romaniei a decis luni sa infiinteze o comisie de ancheta speciala pentru Ioana Basescu, fiica presedintelui, folosind cateva tertipuri. Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa spune ca asistam la un abuz al USL, care incearca sa isi "rezolve" conflictul cu presedintele utilizand o institutie a statului.

Astfel, PSD a decis anchetarea "cazului Calarasi", la dorinta premierului Ponta, iar PNL i s-a alaturat, votand luni, in plen, anchetarea creditului luat de fiica cea mare a presedintelui.

Nu a fost insa infiintata o comisie de ancheta, ci o subcomisie de ancheta in cadrul Comisiei de buget-finante. Senatorul PSD Cosmin Nicula (foto), presedintele ei, a declarat ca subcomisia va verifica de fapt activitatea CEC Bank, cea care i-a acordat creditul Ioanei Basescu pentru achizitionarea terenului din judetul Calarasi.

Primul chemat la audieri va fi chiar presedintele CEC, Radu Ghetea. Acesta a fost reinvestit in functie in 2011, mandatul sau urmand sa expire in 2014. Conform relatarilor din mass-media, USL a incercat de mai multe ori sa il inlocuiasca, intentionand sa numeasca in locul lui un apropiat politic.

Cosmin Nicula a anuntat ca subcomisia de ancheta isi va incepe activitatea marti, la ora 13:00, urmand ca raportul final sa fie prezentat Parlamentului in data de 18 decembrie.

Intrebat de mai multe ori de jurnalisti, senatorul PSD a sustinut ca inclusiv Ioana Basescu va putea fi audiata in Parlament, el invocand fie alin.1, fie alin.3 al art. 76 din regulamentul Senatului.

Ce prevede regulamentul

Conform regulamentului publicat pe site-ul Senatului, art.73 nu are aliniate si nu se refera la ce a spus senatorul PSD.

In schimb, art.76 prevede ca "orice comisie permanenta poate initia o ancheta parlamentara, in limitele competentelor sale materiale, cu aprobarea Senatului".

La alin. (4) se arata ca: "In vederea desfasurarii anchetei, comisia permanenta poate invita, pentru a da relatii, orice demnitar, functionar sau angajat al Guvernului si al celorlalte organe ale administratiei publice", iar la alin. (5) se precizeaza ca "persoanele invitate pentru audiere vor fi instiintate despre subiectul, data si conditiile audierii cu cel putin 5 zile inainte".

Alin. (6), care prevedea ca "Prezenta la audieri este obligatorie. Persoanele care, cu rea-credinta, nu raspund solicitarilor comisiilor Senatului vor fi sanctionate, potrivit legii", a fost abrogat prin Hotararea Senatului NR.22/2011.

Pentru ca Ioana Basescu nu este nici demnitar, nici functionar si nici angajat al Guvernului sau al celorlalte organe ale administratiei publice este greu de inteles pe ce s-a bazat senatorul PSD atunci cand a sustinut ca o poate invita la audieri in Senat.

Cea de a doua posibilitate de anchetare a fiicei presedintelui ar fi fost aceea de infiintare a unei comisii de ancheta de catre Senat, caz in care parcursul ar fi fost altul.

Astfel, conform art.78, din regulament, Senatul in ansamblul lui putea infiinta o comisie de ancheta "la cererea unei treimi din numarul membrilor sai", ceea ce nu s-a intamplat in cazul de fata.

Art. 79, alin.1 si alin.2 prevedeau initial ca dupa aprobarea de catre Biroul Permanent, comisia de ancheta putea invita "orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei" si putea solicita oricarei "persoane care cunoaste fapte sau imprejurari in legatura cu obiectul cercetarii sau care detine un mijloc de proba" sa le aduca la cunostinta sau sa le infatiseze membrilor comisiei, dar aceste doua aliniate au fost abrogate tot prin Hotararea Senatului NR.22/2011.

Nicolae Vlad Popa (PDL): Un abuz de drept. O sa ajungem in presa internationala

Contactat de Ziare.com, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa, membru al Comisiei de regulament, i-a acuzat pe senatorii din USL ca isi permit sa faca orice doresc pentru ca au o majoritate confortabila, chiar si sa incalce regulamentul.

"Si eu sunt jurist, sunt avocat cu 40 de ani vechime, dar cand ai o asemenea putere de 70%, cum are USL in Parlament, poti sa iti permiti orice. Daca prim-ministrul da un ordin, el se executa - ca este legal sau firesc, nu conteaza. Nici macar bun simt juridic nu are o asemenea propunere pentru ca Senatul nu se ocupa de asa ceva.

Asa cum nu se fac legi pentru firme, cum a fost cazul Rosia Montana Gold Corporation, tot asa nu se discuta persoane, ci o problematica generala, care sa fie in legatura cu activitatea Senatului, in legatura cu activitatea de legiferare, sau macar in legatura cu eventuale sesizari care au venit la comisia de petitii, dar in niciun caz un control al unei afaceri private.

Sigur sunt conotatii politice, pentru ca se incearca in mod evident cercetarea faptelor presedintelui in legatura cu acest caz. Mie mi se pare abuziva si de prost gust sau mai bine zis tipica acestui guvern", a comentat senatorul PDL initiativa de luni a senatorilor din comisia de buget-finante.

Mai mult, Nicolae Vlad Popa a sustinut ca nu e prima oara cand se confrunta cu astfel de lucruri.

"In Senat si in Camera Deputatilor se intampla in fiecare zi acte mai mici sau mai mari de genul acesta, adica abuzuri. Va dau din nou drept exemplul cu Rosia Montana. Nu exista in regulament o comisie mixta de elaborare a unui raport pe un proiect de lege trimis de la Guvern. Nu exista asa ceva! Dar pe ce se bazeaza? Pe faptul ca regulamentul poate fi schimbat prin votul majoritatii sau daca trebuie constatata o incalcare, tot votul majoritatii conteaza. Nu poti sa constati o incalcare decat prin vot, de asta isi permit orice", a mai spus senatorul PDL.

Cat despre anchetarea CEC si a Ioanei Basescu, Nicolae Vlad Popa spune ca este in mod evident "un act politicianist".

"Concluzia este ca asistam la un abuz, abuzul Puterii, abuz de drept, abuzul majoritatii, care, pentru a-si 'rezolva' conflicte politice, utilizeaza institutia Senatului, institutie de legiferare. Probabil ca o sa fie contestata decizia de azi, dar deocamdata ne consumam energia pentru o prostie, va spun sincer. O sa ajungem in presa internationala, o sa vedeti", a conchis senatorul PDL.

Balbaieli si pe votul in plen

Hotararea privind incuviintarea desfasurarii unei anchete parlamentare a fost adoptata luni dupa-amiaza de plenul Senatului cu 102 voturi "pentru", 13 voturi "impotriva" si cinci abtineri. Scopul si obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul si regulamentele proprii, precum si in raport cu reglementarile de supraveghere si prudentialitate", informeaza Mediafax.

Ancheta parlamentara a fost supusa la vot in plen, in ciuda faptului ca liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, sustinuse anterior contrariul, argumentand ca nu va exista un vot in plen intrucat este vorba desppre o subcomisie in cadrul Comisiei de buget-finante.

Mai mult, desi Ilie Sarbu declarase ca ancheta parlamentara a fost declansata pentru ca "s-a cerut verificarea activitatii CEC, fiindca au aparut probleme si in judete", tot el a recunoscut si ca obiectul subcomisiei de ancheta va fi sa se verifice daca creditul Ioanei Basescu a fost dat in mod corect si daca dobanda a fost una corecta.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5835 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
34 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

hai doctore, ca te dadeai mare deontolog

acum catva timp, si spuneai ca o sa lupti impotriva mafiotilor indiferent de culoarea politica ! ce s-a intamplat ? l-ai reeevaluat pe incrucisator, sau faci parte din Boardul CEC si te simti cu musca pe caciula ?

 

 

masura ..."abuziva si de prost gust ...

..sau mai bine zis tipica acestui guvern"!
Aceasta fraza din articol rezuma perfect "actiunea" uslinoasa,,,

 

 

O nemernicie a mafiei USL la indemnul lui Voiculescu,Ponta et comp.

Daca se constata ca Senatul incalca legile exista o posibilitate de a fi dizolvat?
Sau tara si romanii sunt la dispozitia discretionara a unui Parlament infractional?
Cazul"cetatenei Ioana Basescu trebuie inaintat justitiei daca exista probe ca s-a incalcat legea!
Cum aceste probe nu exista,mafia USL a inventat o comisie ,ilegala,in care decid ce vor!
Este o manipulare a opiniei publice a carei atentie este abatuta de la problemele cruciale ale cetatenilor creeate de inepta guvernare a lui Ponta!
Lui Ponta si gastii anti-nationale USL ,putin le pasa
de reactia lumii externe,inlusiv de viitorl raport de tara care se anunta catastrofal,cu impact economic negativ pentru Romania!!
Cineva trebuie sa ceara reluarea procesului Panait pentru clarificarea acestuia,pe baza declaratiei matusii martore la eveniment!
Trebuie sa i se ia un interviu video cu o declaratie completa inainte de a fi "sinucisa"la randul ei!Teo

 

 

Stan cu tot regretul dar CEC Bank nu prea pare a

fi banca!!

Eu stiam ceva despre secretul bancar!! La institutia asta se vad toate desuurile!! Asa ceva nu poate fi numita banca!! Nu stiu ce va proteja guvernul Ponta din veniturile romanilor depuse la aceasta institutie finaciara!! Foamea-i mare :))

N-am bani in banci, dar mi se pare incalificabil ce se intampla acum cu o banca care nu este in faliment!!

 

 

Cronos, daca nu ai mai mult de 100.000 Euro, ...

...nu e cazul sa ii preocupat, Chiar daca banca falimenteaza, garantia de stat iti asigura economiile pana la aceasta suma!

 

 

Postasule,

iainte de a face comentarii mai citeste pe aici.Ar fi instructiv ca despre medii ponderate,probabilitati e un pic greoi de inteles.E instructiv sa citesti si ce e scris cu litere mai mici,nu numai cu alea mari de tipar.

 

 

Pai e simplu,

aia care fura nu iau credit de la banca, pentru ca nu au nevoie.

 

 

Punctajul obtinut imi apartine.

Aveai 0 puncte din 0 voturi.Dupa ce ti-am pus 1 ai ajuns la 5 voturi cu 3 si.Sa nu te umfli in pene ca ai reusit punctajul de unul singur.

 

 

Senatorii sa-si ancheteze penalii din ograda....

Si mai ales sa permita justitiei sa-i ccondamne, ca senatul Romaniei a ajuns sa fie adapost pentru infractori. Se face atata caz pentru un imprumut care este garantat cu insasi pamantul cumparat, adica o afacere corecta, ca sa ne distraga atentia de la acest guvern care este plin de penali, de la Parlamentul Romaniei in care si-au gasit adapostul marii infractori, precum si de la gravele probleme ale Romaniei care este in real pericol.....

 

 

Comisia era absolut necesara.

Ca si cea de la Rosia Montana are rolul de a-i lamuri pe cei care au mai ramas prin Romania ca e momentul sa o taie si ei unde vad cu ochii.Orice zi petrecuta in Romania te poate aduce ca pe pitigoi in pragul infarctului.Nu se mai respecta absolut nici o lege,nici o regula,nici propriile tale reguli nu le mai respecti.S-a ajuns in situatia hilara ca patronul sa-si sparga singur caseria firmei si sa-si fure banii proprii.
In scandalul asta e o chestie punctuala care m-ar face sa mai emigrez odata.Prezenta,ca de altfel in toate domeniile statului,omului de neinlocuit,indiferent ce face .Adica seful CECBank accepta ca un credit sa exceada complet conditiile impuse de regulamentul bancii,aprobat in Consiliul de Administratie,adica de actionari,si nu poate fi dat afara cu daune interese ca vezi Doamne are contract pana in 2014.Poate maine are nevoie si de lichididati si ia asa cateva milioane din seif.Nici un bancher nu-si devalizeaza propria banca fara sa stea cu pistolul la tampla ca regulile sunt clare si sta multi ani prin puscarie.De o saptamana beneficiarii creditului se autodenunta pe la televizoare,ziare,ba unul chiar in conferinta de presa in calitate de presedinte,si bancherul hotoman umbla liber.Imaginati-va o situatie similara la Deutch Bank.
Cine mai poate avea incredere in sistemul bancar romanesc daca nici macar ala care face tot felul de closcarii la o banca de stat nu este tras la raspundere de stat care are si procurori ,militieni si judecatori.La o banca particulara ce sa mai spui,azi depui banii si maine gasesti acolo service auto si bancherul fugit cu banii la safari.
Deci providentialul este intasngibil,ditamai guvernul unei tari UE nu-l poate da cu c-u-rul de pamant sa-i sara ifosele din cap sa dea explicatii ce a facut cu banii ...guvernului.
Au dreptate Nutzy si marinelul ca rad de ei.

 

 

Inainte de a te umfla in pene si

a te urca pe pereti citeste mai bine.Daca nu intelegi din prima aplica regula ca repetitia e mama invataturii.Si mai ales a intelegerii.Eu vorbeam de situatia complet aiurea ca cineva e de neinlocuit indiferent ce face.Si atat.Ca daca eu sunt actionarul principal al unei banci si directorul meu de banca face ca asta de la CEC am doua solutii ;
-sa chem militia ca m-a furat.
-sa-i zbor creierii daca nu fuge singur sa nu-l mai prind.
Mai fa eforturi sa intelegi dincolo de patimile tale politice.

 

 

Bursucea, adunati neuronii ca s-au imperecheat cu nefronii!

Auzi colo: subcomisie parlamentara a comsiei ... pentru anchetarea creditului dat unei persoane... credit ipotecar in valoare de ... hahaha! Bai, flacau de flacau: in tara asta sunt sute de mii de credite date pe spranceana, din care cateva mii de zeci de milioane de catre banci de stat, bani care au fost luati de la bobor si au fost trecuti la pasiv pen'ca cei creditati au uitat sa mai returneze banii. Macar, in cazul asta totul e clar, voua vi se pare incetzoshat.

- Ce-or sa-i faca aia: or sa-i reduca dobanda la credit? Or sa-i taie din perioada de rambursare, or sa-i reduca creditul, or sa-i dea alte conditii? Contractul e contract. Daca vrei sa vezi corectitudine unde e vorba de ologeala politica, spor la uslamita!

 

 

O comisie parlamentara creata politic sa "dea la gioale"...

... n-are rost fara un scenariu.

- la audieri vor fi chemati si 2-3 indivizi cu roluri invatate, sa dea in Ghetea. Asta pentru deliciul publiciului si prentru a infiera tovaraseste dusmanul de ... credit infiltrat.

- Din pacate, PSD se face ca nu stie ca Ghetea e tinut in brate de Isarescu si ca toti bancherii se tin de mana, picioare, ceafa, burta si dosuri reciproc. Dai intr-unul, dai in toti. Tonta o sa-si dea cu tesla-n oaie daca continua.

 

 

Sper ca dupa aceste luari de pozitie

profund principiale ale comentatorilor,si Ziare Com,va face o comisie care sa traga concluziile.Altfel,ati pierdut timpul cu totii.

 

 

Ai punctat in acelasi moment cu altii

...diferenta de cateva secunde,parerile altora si media aritmetica face ca-n cateva clipe "valoarea" pe care o crezi,sa fie diferita !
Posteaza pentru afisarea unei opinii,lasa calculele pe virgulite,carcotasilor ! Este un Forum de opinie nu de contabilitate !

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor