Senatul are o noua conducere, aleasa dupa doua ore de dispute

Luni, 02 Februarie 2015, ora 23:28
12944 citiri
Senatul are o noua conducere, aleasa dupa doua ore de dispute

Noul Biroul Permanent al Senatului a fost ales, luni, dupa circa doua ore de dispute intre PSD si PNL pe marginea modului in care se calculeaza ponderea parlamentara, liberalii solicitand o pozitie in plus in conducerea acestei camere a Parlamentului, iar social-democratii impotrivindu-se.

Disputa dintre PSD si PNL a plecat de la esecul negocierilor liderilor grupurilor parlamentare pe marginea componentei Biroului Permanent si a functiilor alocate in acest for.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, anuntand esecul negocierilor si improbabilitatea unei intelegeri intre liderii grupurilor, a solicitat un vot al plenului Senatului care sa decida ca alegerea noului Birou Permanenta sa aiba loc luni.

Liderul senatorilor PNL a replicat faptul ca in Regulamentul Senatului se precizeaza faptul ca se poate ajunge la un vot al plenului abia dupa trei zile in care nu se ajunge la un consens al liderilor.

Liberalii spun ca ar avea majoritate negociata in Senat. Blaga ar putea deveni al doilea om in stat

De asemenea, un al subiect de disputa a vizat includerea sau nu a presedintelui Senatului in calculul ponderii parlamentare care trebuie sa se regaseasca in Biroul Permanent.

In timp ce Sarbu a afirmat ca trebuie sa se faca abstractie de functia detinuta de Calin Popescu Tariceanu, liberalii au afirmat ca aceasta functie face parte din Biroul Permanent si ca urmare grupul PC nu ar trebui sa mai primeasca o alta functie in conducerea Senatului.

"Numarul de reprezentanti in Biroul Permanent ai fiecarui grup parlamentar, in care se include si presedintele Senatului, trebuie sa respecte ponderea numarului de senatori ai fiecarui grup fata de numarul total de senatori", se arata in prevederea din Regulamentul Senatului asupra carora PSD si PNL si-au disputat numarul de functii din conducerea acestei camere.

Atat senatorul PNL Dumitru Oprea, cat si Nicolae Vlad Popa sau Alexandru Peres i-au reprosat lui Tariceanu incalcarea Regulamentului Senatului in cazul in care va supune la vot alegerea noilor membri ai Biroului Permanent fara consensul liderilor grupurilor mai devreme de trei zile.

Peres a invocat inclusiv prevederile referitoare la actiunea de revocare a presedintelui Senatului pentru incalcarea grava a Regulamentului.

"Acum ne dati posibilitatea ca acele lucruri discutate acum o zi sau doua zile sa se materializeze. Avem deja incalcare grava prin care sa declansam aceasta chestiune", a reclamat senatorul PNL.

Ilie Sarbu si Marian Neacsu, reconfirmati ca lideri ai grupurilor din Senat si Camera Deputatilor

Dupa doua pauze de consultari, liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a anuntat in cele din urma ca liberalii isi vor desemna patru membri in Biroul Permanent, renuntand astfel la solicitarea de a avea un membru in plus fata de alocarea sustinuta de PSD.

"Consideram ca astazi a avut loc o incalcare flagranta si rusinoasa a Regulamentului Senatului, prin stabilirea numarului de reprezentanti ai grupurilor parlamentare in Biroul Permanent al Senatului. In acelasi timp, pentru ca nu dorim sa blocam lucrarile Senatului si pentru ca sunt atatia oameni care ne urmaresc si care au asteptari mari de la noi, vom face patru propuneri", a spus Popa.

El i-a nominalizat pe Teodor Atanasiu pentru functia de vicepresedinte al Senatului, pe Cristian Bodea pentru functia de chestor, iar pentru doua pozitii de secrerat pe Alexandru Peres si Mario Ovidiu Oprea.

De asemenea, din partea grupului PC-PLR a fost nominalizat Vasile Nistor ca vicepresedinte al Senatului, iar din partea UDMR pentru pozitia de chestor pe Verestoy Attila.

Totodata, PSD i-a desemnat ca vicepresedinti ai Senatului pe Ioan Chelaru si Dumitrescu Cristian, in pozitia de secretari pe Ion Rotaru si Purec Ion Simion, iar in cea de chestor pe Constantinescu Florin si Moga Nicolae.

Noul Biroul Permanent a ales prin vot secret asupra listei de membri cu 115 voturi pentru trei abtineri si cinci voturi impotriva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#conducerea Senatului, #conducere Biroul Permanent Senat, #Biroul permanent Senat , #Senat
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
daca a fost atat de ilegal de ce au mai votat pentru majoritatea