Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele

Vineri, 30 Mai 2014, ora 16:43
5117 citiri
Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele
Foto: ProTV

Magistratii care comit fapte de coruptie inca mai beneficiaza de pensii speciale uriase, cu toate ca premierul Ponta a cerut in mod ferm eliminarea lor inca din vara trecuta. Proiectul de lege care prevede eliminarea acestor pensii a fost trimis de cateva luni de Guvern la Parlament, dar este blocat la Senat.

Subiectul a fost redeschis in mass-media dupa ce, zilele acestea, judecatorul Stan Mustata, protagonistul unui scandalos caz de coruptie, a cerut din spatele gratiilor, unde se afla in stare de arest preventiv, sa iasa la pensie anticipat, urmand sa beneficieze de o pensie de circa 10.000 de lei lunar.

Pentru ca legea nu a fost modificata, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate decat sa ii aprobe solicitarea, neavand baza legala sa o respinga.

Pensie uriasa pentru Stan Mustata, judecatorul arestat pentru coruptie? Ce a decis CSM

Tot in urma unui scandal de coruptie declansat de arestarea preventiva a unor magistrati care au luat mita in schimbul unor sentinte favorabile, in august 2013 premierul Victor Ponta a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc: "Domnu' ministru, legea cu magistratii care au fost condamnati pentru fapte de serviciu sa-si piarda pensia speciala, va rog s-o puneti pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutati si cu CSM".

Ministrul a facut ce i s-a cerut, iar CSM a dezbatut si avizat cu anumite observatii Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor initiat de Guvern.

Dupa ce a trecut prin adoptare tacita la Camera Deputatilor, pentru ca deputatii nu au dezbatut proiectul in termenul constitutional de 45 de zile, el a ajuns la Senat, unde este blocat din luna octombrie, neprimind pana acum niciun raport din partea comisiilor de specialitate.

Ce doreste Ministerul Justitiei

Ministerul Justitiei propune introducerea unui articol in statutul magistratilor care sa prevada ca nu beneficiaza de pensia de serviciu si de indemnizatia de serviciu "judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, comise cu intentie, ori pentru o alta infractiune intentionata cu privire la care CSM apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii".

De asemenea, se mai prevede ca "punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune savarsita cu intentie inainte de eliberarea din functie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu, sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu,daca aceasta a fost acordata, pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza in conditiile legii, de pensie din sistemul public".

"In urma unor dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi insusite de Ministerul Justitiei si am convenit asupra acestor categorii de infractiuni in domeniul de aplicare al legii", a declarat atunci Robert Cazanciuc, precizand explicit ca legea se va aplica si magistratilor deja condamnati definitiv, dar nu retroactiv, ci in sensul ca de la intrarea in vigoare a legii acestia nu vor mai primi pensiile speciale, doar pensiile obisnuite.

PNA stia din 2005 ca Mustata cerea mita. O judecatoare a cerut sa nu mai lucreze cu el - surse

DNA: Cum negociau spaga oamenii judecatorului Mustata: Trageau des apa la WC, de frica SRI

DNA: Stan Mustata, pregatit sa dea o solutie favorabila in dosarul lui Dan Voiculescu (Video)

Ce spun senatorii juristi

Proiectul de lege a ajuns la Senat in data de 22 octombrie 2013, dupa care nu s-a mai intamplat nimic.

Senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepresedinte al Senatului si membru in Comisia juridica, a declarat pentru Ziare.com ca proiectul de lege a fost dezbatut in comisie, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie, nefiind intocmit raportul.

"Nu sunt presedintele comisiei juridice, discutati cu presedintele legat de foaia de parcurs. Dar, dupa opinia mea, este un act normativ care este necesar, insa trebuie gandit foarte bine pentru ca nu poti sa ingropi o cariera de magistrat pentru o eventuala greseala banala. Dar retineti ca nu discutam acum de magistrati care savarsesc fapte de coruptie - aici nici nu incape discutie, actul normativ isi gaseste pe deplin justificarea, dupa parerea mea.

Insa, discutam in comisie si de imprejurarea ca trebuie facuta o analiza foarte serioasa. Profesia de judecator este o profesie care impune foarte multe restrictii pe parcursul unei vieti, daca o exerciti. Si atunci, legiuitorul a apreciat ca niste venituri mai bune ar trebui sa compenseze setul de privatiuni de care beneficiaza un judecator.

Datorita situatiei create, sa zicem, in ultimii ani, in care au existat si magistrati asupra carora a planat banuiala si ulterior s-a dovedit ca sunt corupti, am apreciat ca o nevoie de o reglementare speciala, in sensul in care putem discuta de o limitare a veniturilor din pensie a acelor magistrati.

Insa, textul initial venea pentru savarsirea de infractiuni si noi am apreciat (discutiile largi au fost in comisie, unde a venit si CSM, si Asociatia Magistratilor) sa facem o deosebire intre faptele de coruptie si infractiunile savarsite din culpa, de exemplu, in accidente sau alte asemenea chestiuni care pot interveni in viata fiecaruia dintre noi. De asta si dezbaterile au durat, din ce tin eu minte, mult mai mult", ne-a declarat senatorul PSD, precizand inca o data ca presedintele Comisiei Juridice, Catalin Boboc (PNL), este cel care stabileste calendarul dezbaterilor.

Intrebat daca au existat concluzii ale acestor dezbateri si daca a fost intocmit raportul final, senatorul Ioan Chelaru a raspuns: "Inca nu, din ce tin eu minte. Probabil ca saptamana viitoare".

"Ne-a tot intrebat ministrul Justitiei, inclusiv in cursul discutiei de ieri, (Robert Cazanciuc a participat la Comitetul National Executiv al PSD - n.red.) ne-a rugat sa ne aplecam si sa finalizam raportul", a mai sustinut senatorul Ioan Chelaru.

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Catalin Boboc (PNL), nu a putut fi contactat si nici senatorul Tudor Chiuariu (PNL).

In schimb, senatorul PDL Alin Tise, a declarat pentru Ziare.com ca proiectul respectiv "nu a ajuns inca" la Comisia Juridica.

"La Comisia Juridica nu a fost dezbatut. A fost inregistrat la comisie, dar nu a fost dezbatut in comisie", ne-a declarat acesta.

Dupa ce i-am spus ca Ioan Chelaru a afirmat contrariul, senatorul PDL a nuantat: "Eu nu am participat la sedinta in care s-ar fi discutat proiectul. Nu l-am vazut inca, dar stiti pozitia PDL, noi nu aparam niciodata coruptia, nici nu se pune problema sa facem asta".

Pentru lamuriri suplimentare am discutat si cu senatorul Sebastian Grapa (PNL), membru in Comisia Juridica a Senatului.

"Nu, nu au fost inca dezbateri. Dar imi aduc aminte de proiectul asta de lege, e un proiect cu doua taisuri pentru ca din punct de vedere moral este normal ca cei care demonstreaza ca au facut fapte de coruptie sa nu mai primeasca aceasta pensie.

Pe de alta parte, exista si palmaresul, si activitatea unui om. Plecand de la prezumtia ca toti suntem cinstiti pana la demonstrarea actelor de coruptie, el are totusi o activitate la activ care ii da voie sa aiba o pensie. E o chestiune extrem de delicata pentru ca eu, sincer, desi sunt jurist, nici nu stiu cum sa o interpretez. Pentru ca interferam cu drepturile omului", a comentat senatorul liberal.

In context, Sebastian Grapa pune la indoiala obiectivitatea instantelor de judecata.

"Daca ne plasam de partea ideii ca cei care sunt corupti nu au dreptul sa mai primeasca o astfel de pensie, discutam si de valoarea coruptiei, discutam si despre felul in care a fost demonstrat ca este corupt. Adica tot ajungem la subiectivismul unor instante, care stabilesc ca X este corupt sau nu este corupt.

In principiu, daca dvs sunteti judecator si eu va vreau raul pot sa demonstrez ca sunteti corupt, obtin niste marturii mai mult sau mai putin veridice intr-un astfel de dosar. In situatia asta, respectivul judecator este trimis in judecata, nu exista o sentinta definitiva si irevocabila care sa demonstreze ca, trecand prin furcile caudine ale instantelor din Romania, el este demonstrat a fi vinovat. Insa, inteleg foarte clar si motivatia pentru care el vrea sa se pensioneze in avans - daca obtine o astfel de sentinta, sa nu cumva sa se supuna noii decizii", a argumentat Sebastian Grapa.

Intrebat cum se face ca senatorul Ioan Chelaru a declarat ca proiectul a fost dezbatut in comisie, dar si el, si Alin Tise neaga acest lucru, senatorul revenit: "Discutii pe tema asta au fost, nu este o decizie luata".

"Cum sa va spun, ati vazut vreodata cum se discuta in comisia juridica? De exemplu, acum urgenta a fost sa se discute permisiunea de a fi arestat acel senator din chestiunea cu puii. A fost o chestiune subiectiva, am analizat-o, am discutat-o, a fost chestiunea votului, ati vazut rezultatul. Cam astea sunt discutiile in comisia juridica in momentul de fata", ne-a explicat senatorul PNL.

Pana cand senatorii vor lua o decizie, magistratii condamnati pentru fapte de coruptie vor continua sa incaseze lunar sume impresionante sub forma de pensii speciale. De exemplu, procurorul Sterian Guli, condamnat definitiv pentru coruptie, primeste lunar 9.000 de lei pensie, iar Gabriela Ghita, fost procuror general adjunct, condamnata la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii concursului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor in 2007, primeste in spatele gratiilor o pensie lunara de 6.000 de lei.

Dar cel mai relevant caz este cel al judecatorului Florin Costiniu de la Curtea Suprema de Justitie, condamnat definitiv in dosarul de coruptie al fostului senator Catalin Voicu, care s-a pensionat chiar in timpul anchetei iar acum se bucura de 16.000 de lei lunar.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#lege eliminare pensii magistrati, #lege pensii magistrati condamnati, #Stan Mustata pensionare, #pensii magistrati corupti , #Senat