Senatul si-a ales conducerea: Voiculescu si Diaconescu, vicepresedinti

Luni, 07 Februarie 2011, ora 17:26
6820 citiri
Senatul si-a ales conducerea: Voiculescu si Diaconescu, vicepresedinti
Foto: Senat.ro

Senatul si-a ales, luni, dupa patru runde de negocieri stranse, Biroul Permanent care va conduce lucrarile in sesiunea parlamentara ianuarie-iunie 2011. Dan Voiculescu preia functia de vicepresedinte a grupului PNL-PC, iar Cristian Diaconescu preia una din functiile detinute pana acum de PD-L, devenind vicepresedinte al Senatului din partea independentilor.

Componenta Biroului Permanent a fost stabilita prin vot secret electronic. Au fost 103 voturi "pentru", 4 "impotriva" si 4 abtineri.

In urma acestui vot, Puterea castiga majoritatea si in Biroul Permanent nu doar in plen, cu sapte reprezentanti fata de sase ai Opozitiei. In sesiunea trecuta Opozitia detinea majoritatea in BP, cu un scor la fel de strans.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca in premiera, prin decizia Curtii Constitutionale, algoritmul convenit initial, in 2008, pentru patru ani se va renegocia la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare. Aceasta decizie vine dupa ce CCR a hotarat ca grupul independentilor are dreptul la functii in Biroul Permanent desi nu a candidat ca formatiune politica la alegeri.

Senatorul PSD Miron Mitrea a sustinut ca decizia CCR incalca regulamentul camerei si ca ea va putea fi aplicata numai dupa modificarea lui. In schimb, senatorul UDMR Verestoy Attila a sustinut ca in regulament exista prevederea foarte clara ca structura Biroului Permanent se poate negocia intre liderii grupurilor, ceea ce s-a si intamplat, rezultatul fiind stabilit de comun acord luni dimineata.

O pozitie similara a avut si liderul senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, care a spus ca in urma negocierilor s-a cazut de acord ca structura Biroului Permanent se va modifica, urmand ca independentii sa primeasca posturi.

Rand pe rand, liderii de grup parlamentar au anuntat, de la microfonul Senatului, nominalizarile pentru posturile convenite la negocieri.

Astfel, Cristian Radulescu a spus ca grupul PD-L are tot 50 de senatori, conducerea sa ramane neschimbata, iar pentru Biroul Permanent propunerile sunt: Alexandru Peres - vicepresedinte, David Gheorghe, Orest Onofrei si Petru Filip - secretari, iar Radu Berceanu - chestor.

Alexandru Cordos a anuntat ca grupul senatorilor social-democrati va purta incepand din aceasta sesiune parlamentara denumirea de PSD, dupa ce senatorii PC s-au desprins si s-au alaturat grupului liberal. PSD va avea in BP un vicepresedinte, Ioan Chelaru, un secretar, Adrian Tutuianu si un chestor, Gheorghe Marcu.

Cei 24 de senatori PNL+PC vor fi reprezentati de vicepresedintele Dan Voiculescu, in timp ce Dan Radu Rusanu va fi chestor. Lider de grup ramane liberalul Puiu Hasotti.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabo Andras, a anuntat ca grupul ramane in aceeasi componenta, iar chestor al Senatului va ramane Verestoy Attila.

Reprezentantul senatorilor independenti, Serban Mihailescu, a anuntat ca grupul ramane in aceeasi componenta, iar pentru postul de vicepresedinte al Senatului pe care il va avea din aceasta sesiune parlamentara este nominalizat presedintele de onoare al UNPR, senatorul Cristian Diaconescu.

Intreaga lista cu cei nominalizati a fost votata in bloc de catre plenul Senatului. Senatorii au mai stabilit programul de lucru pe saptamana in curs, urmand ca in perioada urmatoare sa se negocieze si conducerile comisiilor permanente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#birou permanent senat, #Voiculescu vicepresedinte Senat, #Cristian Diaconescu vicepresedinte Senat , #Senat