Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comisia de aparare a respins proiectul privind academia infiintata de Gabriel Oprea (surse)

Marti, 01 Martie 2016, ora 20:00
3220 citiri
Comisia de aparare a respins proiectul privind academia infiintata de Gabriel Oprea (surse)
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii din Comisia de Aparare au respins, marti, propunerea legislativa a unor parlamentari PNL privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale (aparuta la initiativa lui Gabriel Oprea), potrivit unor surse parlamentare.

Confor surselor citate de Mediafax, dezbaterea a avut loc cu usile inchise.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale a fost initiata de patru alesi PNL si avea aviz negativ din partea Guvernului.

Initiatorii propuneau ca Academia sa colaboreze cu Ministerul Educatiei, Academia Romana, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania si academiile de ramura, institutiile de invatamant superior, precum si cu alte ministere, institutii si unitati de profil, dar si cu comisiile parlamentare de aparare si invatamant ale celor doua Camere.

Ministrul Curaj a cerut sa nu mai fie platit de academia infiintata de Oprea, dar ramane membru

Ei mai voiau ca academia sa elaboreze cursuri de cariera in domeniile de interes pentru MApN, MAI si SRI sau la solicitarea comisiilor de specialitate ale Legislativului.

Indemnizatiile personalului Academiei urmau sa fie asigurate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educatiei si din bugetul MApN, MAI si SRI.

De asemenea, initiatorii propuneau ca ANSS sa elaboreze rapoarte semestriale de informare catre comisiile de specialitate ale Parlamentului si membrilor Birourilor Permanente.

Prin modificarile avute in vedere, initiatorii au propus "includerea organismelor Camerei Deputatilor si Senatului in randul partenerilor si beneficiarilor programelor oferite de ASSN", potrivit expunerii de motive.

"In contextul geopolitic actual, cand situatia internationala si in special cea din Orientul Apropiat sau Europa Rasariteana reprezinta semnale de prudenta privind o serie de conflicte posibil militare, conlucrarea dintre Parlamentul Romaniei si institutiile publice de cercetare din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale trebuie sa fie reala si concreta prin organizarea unor programe de informare, de perfectionare, cercetare si formare necesare clasei politice parlamentare si aparatului tehnic aferent", au sustinut initiatorii, in expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul a fost criticat de purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, care a sustinut ca autonomia institutiilor de invatamant trebuie respectata.

"Cei care vor sa dobandeasca competente si expertiza in anumite domenii se pot inscrie la cursurile facultatilor de profil. Din punctul meu de vedere, este inoportun sa subordonezi printr-o lege institutiile de invatamant invocand doar nevoia anumitor parlamentari de a studia in acel domeniu", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Ionut Stroe.

Proiectul de lege a fost depus de senatorii PNL Dragos Luchian, Octavian Motoc, Mariu Nicoara si deputatul liberal Stefan Baisanu.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Senat Academia de Stiinte ale Securitatii, #Senat academie Oprea, #Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale , #Senat