Ziare.com

Comisia de Sanatate din Senat: Coplata pentru servicii medicale private, amanata cinci ani

Marti, 25 Februarie 2020, ora 16:43

   

Comisia de Sanatate din Senat: Coplata pentru servicii medicale private, amanata cinci ani
Coplata pentru servicii medicale prestate de sistemul privat se amana pana la 21 aprilie 2025, potrivit unui amendament la proiectul initiat de Guvern care vizeaza reforma in domeniul sanatatii si al carui raport a fost adoptat marti in Comisia din Senat.

"Am decis sa abrogam articolele si alineatele care se refera la situatia furnizorilor privati. Am prorogat termenul privind introducerea coplatii de la 2021 la 1 aprilie 2025. Cei care doresc sa participe in programele nationale de sanatate pot sa o faca, insa fara sa perceapa niste sume in plus din partea pacientilor pentru acordarea acestor servicii medicale", a precizat presedintele Comisiei pentru Sanatate, senatorul Laszlo Attila.

Acesta a adaugat ca, daca ordonanta ar fi fost respinsa integral, ar fi intrat in vigoare actul normativ de anul trecut si ar fi existat riscul ca pacientii sa plateasca imediat in plus furnizorilor privati de servicii medicale.

"Daca noi am fi respins ordonanta in integralitatea sa, atunci ar fi intrat in aplicare ordonanta de anul trecut, adica dupa ce se pronuntau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputatilor, exista riscul ca ea sa intre in vigoare si de maine sa platim coplata in anumite situatii daca ne adresam furnizorilor privati", a explicat senatorul.

Astfel, se stabileste un termen de aplicare a prevederilor cu privire la contributia personala, cuprinse in Legea nr. 95/2006, care poate fi platita de asigurati pentru unele servicii medicale, in conditiile in care opteaza ca aceste servicii sa fie acordate de furnizori privati aflati in relatie contractuala cu case de asigurari de sanatate.

Se propune ca termenul sa fie 1 aprilie 2021, intrucat noile contracte de furnizare de servicii medicale pentru anul 2020 se vor incheia incepand cu 1 aprilie 2020, neexistand posibilitatea pana la aceasta data de a stabili si parcurge procesul de consultare si negociere cu organizatiile profesionale, sindicale si patronale reprezentative din domeniul medical, precum si de a adopta actul normativ cu privire la serviciile medicale pentru care asiguratii pot opta pentru plata unei contributii personale, in conditiile acordarii acestor servicii de catre furnizorii privati, se arata in textul ordonantei initiate de Guvern.

Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, sa se deruleze in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale.

Proiectul privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate va fi supus dezbaterii plenului Senatului in calitate de prima Camera sesizata, dupa care va merge la Camera Deputatilor, decizionala.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1638 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Interesant

Mafiotii PSD vor ajunge sa faca legi care vor intra in vigoare peste cateva sute de ani !
Se pare ca din punctul de vedere al mafiotilor PSD totul merge bine in Romania si nu le mai ramane sa se gandeasca la viitor !
Ha, ha, ha !

https://youtu.be/8lR7kTKVMI0

 

adevarul este ...

ca politicienii romani de kko , va ametzesc pana va ia ultimul leu.
din articolul asta de 3 lulele sunt unele contradictzii care trebuiesc clarificate.
ex; contributzia personala care poate fi platita de asiguratzi...!?
daca sunt asigurat de ce trebuie si contributzia mea personala?
o data ce contribui la asigurari de sanatate de ce trebuie sa bag mana in buzunar sa mai platesc o data pentru servicii la care deja am platit.
o data incheiata intzelegerea cu privatzii o sa v-o traga la data fatidica de 1 aprilie 2021!
sa vedem cine rade atunci.

 

Comisia de Nesanatate

Mafia actioneaza: ne vrea bolnavi ca sa ne fure.
***-n gat de tradatori.

 

Cinci ani. Lucrurile sunt clare. Hotii din P$D stiu ca nu vor fi

4 ani la guvernare, plus anul acesta, se fac cinci ani. Dupa aceea vor reveni si vor face ei privatizarea, adica vor incasa spagile. Aici hotii din P$D au fost mai tari decat hotii din PNL, le-au dat clase. Baronii din PNL si-au pregatit o furaciune babana dar se pare ca prea s-au grabit si au stricat treaba.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor