Comisia pentru Petitii din PE vine in Romania - politicienii de la Bucuresti nu inteleg de ce

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 16:30
2564 citiri
Comisia pentru Petitii din PE vine in Romania - politicienii de la Bucuresti nu inteleg de ce

Prezenta Comisiei pentru Petitii din Parlamentul European (PETI) in Romania, in perioada 23-26 noiembrie, a atras atentia senatorilor de la Bucuresti, care ridica problema naturii acestei deplasari in contextul in care subiectele anticipate a fi analizate de PETI sunt Rosia Montana si adoptiile internationale.

Potrivit unui anunt de pe site-ul Parlamentului European, Comisia pentru Petitii efectueaza o vizita de documentare in Romania, saptamana viitoare, incepand cu 23 noiembrie, interesata de subiecte semnalate in sesizarile pe care le-a primit.

Delegatia va fi condusa de presedintele Comisiei PETI, Erminia Mazzoni, iar agenda include vizite la Rosia Montana, parcul eolian din Dobrogea, comisiile parlamentare de la Bucuresti pentru cercetarea abuzurilor si Avocatul Poporului.

Senatorii romani nu par a fi insa in tema cu aceasta vizita si mai ales cu ratiunile realizarii ei, manifestandu-si suspiciunea mai ales in contextul in care printre subiecte precum Rosia Montana ori adoptiile internationale.

In cadrul sedintei conducerii Senatului de luni, reprezentantul UNPR, Cristian Diaconescu, a fost cel care a deschis discutia pe subiect, solicitand detalii despre delegatia din partea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Parlamentul European care "vine sa faca audieri in Parlamentul Romaniei la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii". "In legatura cu ce?", a cerut el amanunte.

Secretarul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, senatorul Dumitru Oprea (PDL) a explicat ca "este o procedura devenita traditie in Parlamentul Romaniei" si ca in fiecare mandat au avut loc astfel de reuniuni, precizand ca intrunirea la nivel parlamentar va avea loc joi, 24 noiembrie, la ora 13.30.

"Din echipa ce vine, vor fi cate un reprezentant din cele trei grupuri mari romanesti - PSD - domnul Bostinaru, PNL - doamna Adina Valean si de la PDL - Elena Basescu. Temele, intr-adevar, sunt interesante. Una dintre ele se refera la adoptiile internationale, dar vor fi si alte comisii de specialitate abordate. Am vazut planul lor. Este o problema destul de complexa care cuprinde si Rosia Montana", a informat Oprea.

Cristian Diaconescu i-a cerut lui Dumitru Oprea sa explice de cine este mandatata Comisia PETI din PE pentru a face astfel de cercetari.

"Nu, nu, stati putin, nu. Daca are o decizie sa vina, sa faca, sa intrebe despre adoptii in Romania, Parlamentului European ii trebuie o decizie in spate, domnule presedinte", a reclamat senatorul din partea UNPR.

La randul sau, nici liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu nu parea sa aiba cunostinta de vizita care se planuieste la nivelul Comisiei PETI. "O intrebare: dumneavoastra ati cerut sa vina sau au venit ei in baza unei decizii? (...) Exista o decizie, o hotarare, cum e la noi cand se face o comisie? Sa intelegem ca e un fel de control al comisiilor noastre sau a unei situatii de la noi sau e o colaborare?", s-a interesat el.

Ultima vizita oficiala a Comisiei de Petitii a Parlamentului European in Romania a avut loc pe 25 iunie 2008, la acea data, vizita eurodeputatilor avand ca element central petitia cetatenilor romani impotriva taxei auto.

Citeste si:
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...