Criteriul majoritatii calificate pentru alegerea conducerii Senatului, eliminat

Joi, 17 Martie 2011, ora 18:16
1625 citiri
Criteriul majoritatii calificate pentru alegerea conducerii Senatului, eliminat
Foto: Arhiva

Comisia pentru Regulament a Senatului a eliminat joi din proiectul noului Regulament criteriul majoritatii calficate necesare alegerii membrilor BP al forului, insa prevederea a fost mentinuta in privinta revocarii din functie a presedintelui Senatului.

"Mari divergente nu am avut. Am avut cateva pe alegerea membrilor Biroului Permanent. Constitutional, aceasta trebuie sa se faca cu votul majoritatii senatorilor prezenti si ne spune si practica noastra ca asa este bine", a spus presedintele Comisiei, Constantin Dumitru (PD-L), care a adaugat ca majoritatea modificarilor operate au constat in punerea in acord a Regulamentului cu deciziile CCR.

Majoritatea calificata va mai fi necesara in cazul votului pentru revocarea din functie a presedintelui Senatului si pentru legile de modificare a Constitutiei.

"In Constitutie si in legi este prevazut ce se voteaza cu vot calificat. Insa pentru hotararile noastre nu este nevoie de vot calificat, putem merge pe votul senatorilor prezent i. De exemplu, pentru alegerea funct iilor de vicepresedinte, secretar, chestor etc", a completat Dumitru.

Noul Regulament va prevedea si o noua regula, pusa in practica prin intelegerea liderilor inca de la inceputul actualei sesiuni parlamentare, care prevede ca functiile din conducerea forului vor fi negociate in fiecare sesiune, insa a ramas nereglementat cazul repartizarii in comisiile permanente a membrilor exclusi sau demisionati dintr-un grup parlamentar, problema pe care senatorii UNPR au ridicat-o in mai multe randuri, atat in plen cat si in Biroul Permanent.

"Noi am lamurit o mare parte din aceste probleme prin modificarile de azi, urmand ca, cu o mare parte din ele, sa ramanem inca in discutie. Regulamentul spune azi ca un grup parlamentar poate exclude un membru si il poate scoate automat din orice comisie pe care o are in algoritm, dar nu spune nicaieri cine si in ce comisie il pune", a mai spus democrat-liberalul.

Majoritatea calificata in Senat inseamna de 69 de voturi, numarul necesar si adoptarii legilor organice.

Proiectul noului Regulament urmeaza a fi prezentat miercuri in plen pentru adoptare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Criteriul majoritatii calificate eliminat, #criteriu conducere Senat , #Senat