Gata cu fumatul in spatii publice inchise: Unde mai ies si parlamentarii la o tigara

Luni, 08 Februarie 2016, ora 15:45
2309 citiri
Gata cu fumatul in spatii publice inchise: Unde mai ies si parlamentarii la o tigara

Unul din bufetele Senatului va fi mutat unde exista si o terasa, pentru a se crea un spatiu dedicat fumatorilor, a anuntat luni presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta Biroului Permanent.

"Unul dintre colegii senatori a venit cu o propunere sa mutam unul dintre bufetele pe care le avem din amplasamentul existent acolo unde exista si o terasa, ca sa permitem celor care sunt fumatori sa respecte legea sau sa nu incalce legea, mai bine zis", a spus Tariceanu.

Intrebat daca bufetul ar putea fi mutat pana in data de 16 martie, cand intra legea in vigoare, Tariceanu a spus: "Nu stiu. Nu ma intrebati lucruri de administratie ca nu este de resortul meu sa ma ocup de asa ceva".

Gata cu fumatul in baruri si restaurante! Legea va avea si un ghid de bune practici

16 martie - prima zi fara fumat in baruri si restaurante

De asemenea, Tariceanu a precizat ca nu a fost facuta o evaluare a costurilor, dar ca a dat dispozitie secretariatului general sa operationalizeze acest lucru.

Senatorul PSD Nicolae Moga a declarat, luni, ca a identificat o solutie pentru fumatorii din Parlament - amenajarea special pentru ei a curtii interioare a Camerei Deputatilor, in interior urmand sa ramana bufetul pentru nefumatori.

"Dupa cum stiti, Parlamentul a emis o lege antifumat. Luna viitoare, dupa ce s-a publicat in Monitorul Oficial, aceasta lege trebuie respectata de toata lumea. Aceasta propunere am facut-o Biroului Permanent in urma consultarilor cu lucratorii din Senat, cu o parte din jurnalisti, cu toti cei care folosesc aceasta cladire, inclusiv senatorii, care au dorit in primul rand sa respectam legea si sa cream niste facilitati prin care sa respectam intru totul prevederile acestei legi", a spus Nicolae Moga.

Senatorul PSD a propus Biroului Permanent al Senatului sa il insarcineze pe secretarul general sa identifice un loc care sa poata deservi fumatorii, dar, in acelasi timp, sa ii protejeze pe nefumatori.

"Eu am gasit deja o solutie, in curtea interioara, dar nu este a Senatului, este a Camerei Deputatilor. Secretarul general al Senatului va gasi o legatura cu secretarul general al Camerei Deputatilor (...) Curtea interioara nu este un spatiu public inchis, este un spatiu public deschis", a mai explicat senatorul PSD.

Legea antifumat va intra in vigoare pe 16 martie si prevede ca fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Citeste si:
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, decembrie, două legi care prevăd scăderea TVA pentru lemne de foc de la 19% la 5%, pentru persoane fizice şi şcoli, spitale, dispensare...