Cu ochii pe Senat: Vot final pe proiectul care-i scapa de suspendare pe functionarii trimisi in judecata pentru coruptie

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 06:50
8074 citiri
Cu ochii pe Senat: Vot final pe proiectul care-i scapa de suspendare pe functionarii trimisi in judecata pentru coruptie
Foto: Facebok / Raducu Filipescu

Initiativa legislativa, depusa la inceputul anului de doi senatori liberali, prin care se cere ca functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie daca sunt trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie sau de fals se afla luni pe ordinea de zi a Senatului pentru vot final.

Initiativa a fost depusa de senatorii PNL Raducu Filipescu si Mircea Cazan, si a primit raport de adoptare din partea comisiilor Juridica si de Administratie din Senat, iar daca luni nu va fi votata de plenul Senatului, va fi adoptata tacit urmand a fi transmisa Camerei Deputatilor care este for decizional.

PNL s-a delimitat de initiativa lui Raducu Filipescu, insa nu a reusit sa il convinga pe acesta sa voteze impotriva ei in comisia de Administratie a Senatului, unde liberalul s-a abtinut.

In luna februarie, senatorul PNL Raducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativa prin care functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie daca sunt trimisi in judecata pentru:

 • infractiuni de coruptie si de serviciu
 • infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei
 • infractiuni de fals
 • infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii.

Liderul interimar al PNL de la acea vreme, Raluca Turcan, spunea ca proiectul de lege depus de senatorul liberal nu are girul PNL si nu va fi sustinut in Parlament.

"Masura suspendarii de drept din functie a functionarului public la momentul trimiterii in judecata pentru o serie de infractiuni prevazute in legea in vigoare este necesara si trebuie mentinuta", a declarat Raluca Turcan pe 1 martie.

Ea a afirmat ca acest lucru a fost constatat si prin decizii ale CCR. "PNL se delimiteaza de aceasta initiativa care nu a fost supusa dezbaterii si deciziei conducerii partidului", a subliniat Turcan.

In schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca este de acord cu propunerea liberalului.

"Nu cred ca este o idee rea pentru ca trebuie sa ne obisnuim si cu principiul de prezumtie a nevinovatiei. Pana cand un om este condamnat, nu cred ca trebuie sa plece de la serviciu. Sunt de acord cu acesta propunere, sustinem", a declarat atunci liderul PSD.

In prezent, respectivul articol, pe care Filipescu il vrea abrogat, prevede ca raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public este trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni dintre cele mentionate anterior.

Senatorul liberal motiveaza depunerea initiativei legislative prin faptul ca suspendarea de drept a raportului de serviciu in situatia trimiterii in judecata a functionarilor publici reprezinta o discriminare a acestora fata de celelalte categorii de personal care isi desfasoara activitatea in aceeasi institutie publica.

Filipescu da exemplul Codului muncii, care prevede suspendarea de drept a raportului de munca doar in cazul arestarii preventive, sau a statutului alesilor locali.

Un alt argument adus de senatorul liberal este ca actuala prevedere din legea functionarilor publici incalca principiul prezumtiei de nevinovatie. "Concluzionam ca, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa stabileasca vinovatia functionarului, nu consideram ca se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu", scrie senatorul liberal in expunerea de motive a actului normativ.

Alaturi de Raducu Filipescu, au mai semnat propunerea legislativa si colegul sau de partid Mircea Cazan, senatorul UDMR Cseke Attila si senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
Mircea Geoană este convins că summit-ul de la Washington la care a participat în calitate de secretar general adjunct al NATO nu a fost ultimul eveniment de acest gen la care ia parte, dar că...
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand, primarul în funcție al Sectorului 1, a anunțat marți, 16 iulie, că a cerut Biroului Electoral Central să anuleze alegerile locale din Sectorul 1 din data de 9 iunie, în urma...
#lege functionari judecata suspendare Senat , #Senat
 1. Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
 2. Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
 3. Un miliardar celebru va dona lunar 45 de milioane de dolari pentru campania lui Donald Trump
 4. Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
 5. Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
 6. Elena Lasconi, atac discret la Nicolae Ciucă după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. "Nu mă deranjează cu cine o să intru în turul 2"
 7. Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcția de președinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
 8. Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial
 9. ”Deputatul Shaormă” vrea să spele imaginea mentorului său Dumitru Buzatu. Războiul absurd pe care îl duce cu presa
 10. Dezbateri cu scântei în Parlament la adoptarea ”legii urșilor”. Deputat USR: „Mimați / V-ați urcat pe o tragedie”