Interzicerea cersetoriei, respinsa de senatorii juristi

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 16:16
3464 citiri
Interzicerea cersetoriei, respinsa de senatorii juristi
Foto: Arhiva

Comisia juridica a Senatului a dat, miercuri, rapoarte negative in cazul a doua propuneri legislative privind sanctionarea in bani si prin inchisoare a cersetoriei, precum si amendarea celor care dau bani cersetorilor.

Legea initiata de deputatul PDL Stefan Pirpiliu prevede ca cersetoria se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, iar darea de bani catre o persoana care practica cersetoria se pedepseste cu amenda de la 300 la 600 de lei. De asemenea, sumele de bani obtinute prin cersatorie se confisca.

A doua lege care a primit raport negativ de la senatorii juristi a fost initiata de catre deputatul rromilor, Nicolae Paun, si prevede ca "fapta unei persoane care apeleaza la mila publicului, pentru a cere ajutor material sau a beneficia de foloase patrimoniale, in locuri publice, precum institutii de cultura si arta, statii de cale ferata, mijloace de transport in comun, in apropierea obiectivelor turistice, a institutiilor publice si a altor obiective de interes national, se pedepseste cu amenda de la 500 la 1.000 lei".

Cine da bani la cersetori risca amenzi de 600 de lei - proiect de lege

"Cersetoria exercitata sub presiune, hartuire, folosirea fortei ori distrugerea unui bun este considerata agresiva si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Fapta savarsita de un grup infractional organizat, constituit in acest scop, in conditii care aduc atingere libertatii persoanei, pentru obtinerea unor foloase materiale din exploatarea cersetoriei, este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la cinci la zece ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Exploatarea cersetoriei se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la tre ani sau cu amenda de 10.000 lei, daca este savarsita asupra unui minor, asupra uneia sau mai multe persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori in stare de graviditate, stari aparente sau cunoscute de faptuitor sau complicii sai, fara a fi constituite in grup organizat. Angajarea de minori pentru cersetorie obisnuita, fie deschis, fie sub aparenta exercitarii unei profesii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani", se mai arata in legea initiata de Paun.

Potrivit proiectului de lege, sume de bani obtinute prin cersetorie se confisca de catre reprezentantii Politiei Locale sau de cei ai Ministerului Administratiei si Internelor.

Ambele legi au un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#interzicere cersetorie respinsa Senat, #interzicere amenda cersetorie, #propunere legislativa interzice cersetorie , #Senat