Ziare.com

Ioan Chelaru (PSD): Guvernul va trebui sa vina in toamna cu o alta lege ANI

Luni, 19 Iulie 2010, ora 22:06

   

Ioan Chelaru (PSD): Guvernul va trebui sa vina in toamna cu o alta lege ANI
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a declarat, luni, ca Guvernul va trebui sa vina in toamna cu un alt proiect de modificare a Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), dupa ce Curtea Constitutionala (CCR) a declarat neconstitutionala intreaga lege ANI.

"Judecatorii au admis neconstitutionalitatea Legii ANI la sesizarea a presedintelui Traian Basescu. Insa, nu si punctul de vedere al sefului statului. Punctul de vedere al lor (al judecatorilor CCR - n.r.) este ca presedintele nu are dreptate. Au profitat de sesizarea presedintelui si au constatat ca de la articolul 11 inainte textul declarat initial neconstitutional de catre CCR se repeta. Ca atare, nu se putea altfel decat declarand toata legea neconstitutionala. In toamna, Guvernul va trebui sa vina cu un alt proiect de lege", a precizat Chelaru.

In aprilie, CCR a declarat neconstitutionale mai multe capitole din vechea lege de functionare a ANI.

Potrivit senatorului social-democrat, judecatorii CCR au constatat ca exista trei legi - Legea nr. 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere si Legea 144/2007 in baza careia functioneaza ANI, dar si Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei - care reglementeaza acelasi domeniu.

"Procedura trebuie luata cu initiatorul. Guvernul trebuie sa faca o alta initiativa care sa tina cont de observatiile CCR si se reia procedura de la capat. Iar camera decizionala este Senatul, nu cum zice presedintele. Din pacate, Guvernul a venit cu o initiativa conform careia un domeniu este reglementat de trei acte normative, iar Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative nu permite acest lucru", a conchis Chelaru.

Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat, luni, drept neconstitutionala legea de modificare a Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce a admis o sesizare formulata de presedintele Traian Basescu.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1265 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mda, nasol!

de ce nu fac ei o prevedere in celebrul cod fiscal, cum are toata lumea, daca nu se justifica averea sa fie supraimpozitata sau chiar confiscata? nu inteleg nici de ce vrea UE o institutie cu o competenta jurisdictionala paralela, pe langa parchet, justitie si fisc! mai exista pe undeva, stie cineva?

 

Ioanaiiiii !

Cine mai are incredere in justitia romana ?.
Nici politiuciehni nu se incred in ea decat in pile,cunostiinte, relatii si.... cu banii pe masa.
Ceri dreptate de la cea mai corupta clsa sociala unde CARACATITA lucreaza FARA PERDEA adesea ?.
Ce e acela stat de drept in fata coruptilor ?

ANI si PSD

Chelaru se situeaza pe pozitiile obstructionarii functionarii normale ANI.Face acest lucru invartind cuvinte abracadabrante cu fals iz de jurist.De fapt este pozitia PSD(si nu numai)de a se bloca orice sansa de control al averilor demnitarilor.Oare de ce?Ghici ghicitoarea mea!Toate acestea ar parea de ras daca nu ar avea consecinte nefaste asupra imaginii Romaniei si intereselor nationale.Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor