Ioan Scurtu: Ar fi util sa existe categoria senatorilor de drept - Interviu

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 11:51
5679 citiri
Ioan Scurtu: Ar fi util sa existe categoria senatorilor de drept - Interviu
Foto:artlitera.ro

Senatul Romaniei. Inainte de comunism, un organism reprezentativ al elitelor politice si culturale romanesti, acum un loc in care regasim politicieni condamnati, anchetati, acuzati de incompatibilitate sau de traseism.

"Actuala conducere politica a tarii ar trebui sa tina seama de experienta istorica", subliniaza prof. univ.dr. Ioan Scurtu in cartea sa "Istoria Senatului Romaniei", din care citam urmatorul fragment: "Adevarata reformare a statului (de fapt a institutiilor statului) trebuie sa conduca la sporirea calitativa a factorilor de decizie, la cresterea responsabilitatii lor, bazata pe profesionalism, competenta si autentic patriotism".

Elita politica, militara si culturala a Romaniei

Ne intrebam cati dintre alegatorii romani stiu ca, inainte de perioada comunista, din Senatul Romaniei faceau parte capii bisericii, ai armatei sau presedintele Academiei Romaniei.

De exemplu, in conformitate cu Legea fundamentala din 1923 deveneau senatori de drept, printre altii, fostii presedinti ai Consiliului de Ministri, fostii ministri cu o vechime de cel putin sase ani sau opt sesiuni ordinare, fostii senatori si deputati alesi in cel putin zece legislaturi sau fostii prim-presedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

De asemenea, in Senat regaseam pe vremuri si elita Armatei Romane - "generalii in rezerva si in retragere care au exercitat comanda unei armate in fata inamicului ca titulari timp de cel putin trei luni si cei care au indeplinit functia de sef al Marelui Stat Major "- dar si fostii presedinti ai Adunarilor din Chisinau, Cernauti si Alba Iulia, "care au declarat unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu patria-mama".

In plus, existau, pe langa senatorii alesi prin vot universal si senatori alesi de anumite colectivitati, de exemplu cate un senator din partea Universitatilor din Bucuresti, Iasi, Cluj si Cernauti sau de colegiile Camerelor de Agricultura, de Munca, de Industrie si Comert, si nu numai.

Asa era posibil ca experienta oamenilor de stat si competentele elitelor intelectuale sa nu fie irosite, iar fostii prim-ministri, ambasadori sau generali de armata sa ramana in slujba natiunii romane. Dintre personalitatile care au facut parte din Senatul Romaniei reamintim doar cateva nume: Iuliu Maniu, Constantin Bratianu, generalul Alexandru Averescu, patriarhul Miron Cristea, Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti.

Pornind de la volumul publicat, prof. univ. dr. Ioan Scurtu a acceptat sa raspunda la cateva intrebari adresate de Ziare.com.

Ar fi bine sa avem si astazi senatori si deputati "de drept"? Cine ar trebui sa fie ei, in opinia dumneavoastra?

Consider ca si in prezent ar fi util sa existe categoria senatorilor de drept. Acestia ar putea fi capii confesiunilor religioase recunoscute, presedintele Academiei Romane si al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, fostul rege si fostii presedinti ai Romaniei.

Astfel s-ar asigura un prestigiu Senatului, iar respectivele personalitati ar avea o tribuna publica si oficiala de la care sa-si exprime opiniile, sa faca propuneri etc.

Nu mi se pare normal ca fostii sefi de stat sa beneficieze de privilegii materiale pe viata fara ca ei sa contribuie cu propria lor experienta la promovarea intereselor Romaniei.

Cum comentati modul in care se face selectia candidatilor la Parlament in ziua de astazi? Cum se facea in trecut?

Selectia candidatilor pentru Parlament era facuta de partidele politice, dar existau si candidati independenti.

Pana in 1939 (cand s-au instituit candidaturile unice si oficiale, ale Frontului Renasterii Nationale) candidatii sustineau toate cheltuielile privind alegerile (hartia si tiparirea buletinelor de vot, plata comisiilor electorale, a politistilor care asigurau paza localurilor de vot etc). In acest fel se realiza si o anumita selectie, in sensul ca erau alese persoane cu o buna stare materiala.

Cred ca este anormal ca, la 23 de ani de la Revolutie, partidele politice sa mai fie finantate de la bugetul statului si sa nu suporte macar o parte din cheltuielile electorale.

Situatia cea mai frapanta este a UDMR, care primeste bani de la buget si in calitate de organizatie a minoritatii nationale si de partid politic.

Sustinerea financiara proprie, nu numai a campaniei electorale, dar si a organizarii si desfasurarii alegerilor, ar duce la o selectie mai riguroasa a candidatilor, in sensul ca ar deveni parlamentari cei cu o situatie materiala consolidata. Astfel s-ar diminua situatiile in care unii candideaza cu gandul de obtine un loc in Parlament si de a se imbogati, prin tot felul de afaceri pe seama statului.

Cine e responsabil pentru "fauna" din Parlament? Sondaj Ziare.com

Apreciati ca parlamentul rezultat din alegerile din 9 decembrie este de o "calitate indoielnica", asa cum spun multi?

In Parlamentul ales la 9 decembrie 2012 au intrat foarte multe persoane de o calitate indoielnica.

Principala vina apartine Curtii Constitutionale, care a promovat aceasta lege, prin care sunt declarati alesi candidati de pe locurile doi si trei, in defavoarea celor situati pe primul loc, distorsionandu-se astfel vointa electoratului. Faptul ca membrii Curtii Constitutionale, numiti pe criterii politice, nu poarta nici o raspundere in fata natiunii romane a facut posibila o asemenea lege aberanta.

CCR reaminteste de ce a declarat neconstitutionala Legea uninominalului pur

De ce are nevoie Romania de parlament bicameral? Nu se intarzie inutil procesul legislativ? Credeti ca ar trebui sa mentinem parlamentul bicameral, in ciuda rezultatelor referendumului din 2009, dar sa modificam prerogativele celor doua camere? Cum?

Sistemul bicameral are o traditie in Romania si functioneaza in aproape toate statele Uniunii Europene. Ca urmare, el trebuie mentinut, dar cu o delimitare clara de atributii.

La modificarea Constitutiei se poate stabili ca Senatul sa devina un organism reprezentativ pentru regiunile de dezvoltare si pentru elita intelectuala a societatii (profesori universitari, cercetatori stiintifici etc), la care sa se adauge fostii sefi de stat.

S-ar putea stabili prin legea electorala un numar fix de parlamentari, indiferent de populatia Romaniei, de exemplu 100 deputati si 80 senatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ioan Scurtu Senatul Romaniei, #senatori de drept, #revizuirea Constitutiei , #Senat