Legea pensiilor, adoptata tacit de Senat

Luni, 10 Mai 2010, ora 20:30
5932 citiri
Legea pensiilor, adoptata tacit de Senat

Legea pensiilor a fost adoptata tacit la Senat, dupa ce reprezentantii PSD au parasit sedinta.

Sedinta Senatului a fost suspendata, din lipsa de cvorum. Legea merge acum la Camera, in varianta propusa de Guvern.

Plenul Senatului a respins amendamentul PSD-PNL ca valoarea punctului de pensie sa nu poata reprezenta mai putin de 45% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Supus la vot, amendamentul a intrunit 51 de voturi pentru, 52 impotriva si trei abtineri. Dupa vot, liderul grupului PSD Ion Toma a anuntat ca senatorii PSD+PC nu accepta acest lucru si parasesc sala.

Dupa plecarea PSD din sala s-a constatat initial ca cvorumul se pastreaza. La cateva minute insa, dupa ce inclusiv senatori de la putere au parasit sala, s-a trecut la apel nominal, in urma caruia a rezultat ca la sedinta mai sunt prezenti doar 62 de senatori, din necesarul de 69.

In aceasta situatie, dezbaterile nu au mai putut continua, astfel ca Legea unitara a pensiilor trece prin adoptare tacita la Camera Deputatilor prin indeplinirea termenului de 10 mai.

Confruntati cu aceasta situatie, liderii senatorilor PNL si PD-L s-au acuzat reciproc de faptul ca Legea pensiilor a intrat in adoptare tacita. "Exact cum am spus: PDL, impreuna cu UDMR au facut tot posibilul ca aceasta lege sa treaca tacit", a sustinut liberalul Puiu Hasotti, citat de NewsIn.

"Cu largul concurs al PSD trece tacit", a subliniat in schimb liderul senatorilor PD-L, Traian Igas.

Nici senatorul UDMR Verestoy Attila nu a dorit sa ramana fara replica, punctand ca ar fi fost adevarata acuzatia ca au sprijinit adoptarea tacita doar daca ar fi fost in stransa alianta cu PSD. "Ceea ce nu e cazul", a comentat el, adaugand ca absenteismul nu a fost in randul colegilor sai de formatiune.

In Comisia de Munca, amendamentul, care completeaza modalitatea de calcul a pensiilor unitare propusa de Guvern, a fost admis, cu votul senatorului PD-L Ion Ruset. In plen, PSD si PNL au sustinut amendamentul, PD-L a anuntat ca nu-l voteaza.

Începe recalcularea celor 4,8 milioane de pensii. Unele venituri vor ajunge aproape duble
Începe recalcularea celor 4,8 milioane de pensii. Unele venituri vor ajunge aproape duble
Daniel Baciu, Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat luni, 25 martie, că a semnat contractul pentru softul care va fi utilizat pentru recalcularea pensiilor așteptată în luna...
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
#legea pensiilor, #Legea pensiilor Senat , #Senat