Monitorul Oficial a trecut oficial la Guvern - Comisia Juridica din Senat

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 19:07
1167 citiri
Monitorul Oficial a trecut oficial la Guvern - Comisia Juridica din Senat

Trecerea Monitorului Oficial de sub autoritatea Camerei Deputatilor in subordinea Guvernului, adoptata in iunie prin OUG, a primit marti un raport favorabil in Comisia Juridica a Senatului.

Guvernul USL isi motiveaza initiativa, printre altele, prin faptul ca el este abilitat periodic, in timpul vacantelor parlamentare, sa legifereze in anumite domenii, dar si faptul ca si ministrii emit ordine si instructiuni care sunt publicate in Monitorul Oficial.

Mai mult, in ultimii doi ani au fost publicate in MOf, Partea I, aproximativ 3.000 de acte emise de Guvern (hotarari, ordine, ordonante, ordonante de urgenta) si doar aproximativ 400 de acte ale Parlamentului (hotarari si legi), mai sustine Guvernul.

De asemenea, Executivul este abilitat sa adopte ordonante in temeiul unei legi speciale de abilitare, precum si ordonante de urgenta in "situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata", se mai arata in motivatia OUG.

"Dat fiind rolul Guvernului in realizarea politicii interne si exercitarii conducerii generale a administratiei publice, acesta este primul responsabil de garantarea dreptului la informatie. Concluzia care se impune, de urgenta, este aceea ca trebuie sa existe o legatura directa, nemijlocita, exercitata prin Secretariatul General al Guvernului, in calitatea sa de structura care asigura derularea operatiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, intre institutiile publice executive, care aplica legile adoptate de Parlament si entitatea care asigura editarea publicatiei oficiale a statului roman, respectiv Regia Autonoma Monitorul Oficial. Activitatea de zi cu zi a evidentiat, in timp, necesitatea organizarii si functionarii Regiei sub autoritatea Guvernului", adauga documentul amintit.

Guvernul a emis la 27 iunie OUG care prevedere functionarea Regiei Autonome Monitorul Oficial sub autoritatea Executivului, exercitata prin Secretariatul General al Guvernului. Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestei legi.

Senatorii juristi au decis tot joi ca legile, deciziile CCR, stenogramele parlamentare, deciziile ICCJ vor fi disponibile gratuit, pentru consultarea lor in Monitorul Oficial.

"Regia Autonoma 'Monitorul Oficial' realizeaza un produs electronic continand actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet si este disponibil, in varianta pentru citire, permanent pentru actele publicate in Partea I si Partea a II-a, respectiv timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte in ceea ce priveste celelalte parti ale Monitorului Oficial", se arata in propunerea de modificare a Legii 202/1998 privind organizarea MOf initiata de cinci senatori de la USL, UDMR si UNPR.

De asemenea, s-a introdus obligativitatea ca actele care intra in Partea I si Partea a II-a "se publica in termen de 3 zile lucratoare de la primirea lor de catre Monitorul Oficial".

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...