Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, trecuta din nou prin Senat

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 15:14
2452 citiri
Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, trecuta din nou prin Senat
Foto: Arhiva

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a Legii Pensiilor, ceruta de presedintele Traian Basescu. Astfel, Plenul a mentinut prevederea privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

Raportul Comisiei de buget, de respingere a cererii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu, a fost adoptat de Senat cu 54 de voturi "pentru" si 49 de voturi "impotriva", anunta Antena 3.

Acest proiect de lege a starnit un adevarat scandal la sfarsitul anului trecut, dupa ce a fost votat "din greseala" de deputati, Camera avand vot decizional. Seful statului a retrimis legea spre reexaminare, insa senatorii Opozitiei au respins cererea lui Traian Basescu.

Daca legea trece din nou de Camera, presedintele Basescu este obligat sa o promulge. Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputatiilor, care este for decizional.

TVA de 5% la alimente si pensii neimpozabile - decizie luata din greseala in Parlament

Initial, legea a fost adoptata in Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, deputatii PD-L invocand "o eroare tehnica legislativa" care a condus la votul lor favorabil. Atunci, proiectul care prevedea neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei s-a bucurat de multe voturi pentru. Astfel, el a fost adoptat cu 286 de voturi favorabile, doua voturi "impotriva" si doua abtineri.

Basescu a retrimis la Parlament legile votate din greseala - vezi de ce

Ulterior, Traian Basescu a cerut Senatul reexaminarea legii, el motivand ca, in contextul economic actual, "majorarea plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii nu este oportuna si nici recomandata, ducand la scaderi si dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare si generand majorarea deficitului bugetar".

Circa 800.000 de pensionari din sistemul public de stat primesc pensii cuprinse intre 1.000 si 1.500 de lei, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii.

Alti aproape 100.000 au pensii cuprinse intre 1.501 lei si 1.883 de lei si putin peste 50.000 de pensionari primesc intre 1.883 de lei si 2.000 de lei. Potrivit legii votate de catre Camera Deputatilor, aprox. 950.000 de oameni nu vor ai plati impozitul pe venit de 16%.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#pensii neimpozitate 2000 lei, #senat reexaminare pensii neimpozitate , #Senat