Noua lege a minelor, paravanul pentru Rosia Montana, a picat la limita in Senat

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 07:13
3012 citiri
Noua lege a minelor, paravanul pentru Rosia Montana, a picat la limita in Senat
Foto: Arhiva

Modificarea Legii minelor a fost respinsa, luni, in plenul Senatului, fiind exprimat un numar de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, dupa o serie de dispute aprinse intre senatorii PDL si cei ai puterii in ceea ce priveste prevederile acesteia.

Proiectul de lege a fost transmis Camerei Deputatilor in calitate de camera decizionala, insa nu a putut fi adoptat in Senat. Dupa trei incercari de vot, proiectul doar 85 de voturi "pentru", 6 voturi "impotriva" si 3 abtineri. Pentru adoptarea proiectului, care are caracter organic, erau necesare 87 de voturi favorabile.

Respingerea initiativei a venit pe fondul disputelor intre senatorii PDL si cei ai puterii in ceea ce priveste prevederile acesteia, dar si a solicitarii PSD de reluare a votului initial pe raportul cu amendamente al comisiei economice, care in prima instanta fusese respins.

"Aceasta lege poate fi numita Legea Rosia Montana doi, sau reloaded, sau Legea Rosia Montana sub acoperire. In ea sunt trecute toate drepturile si procedurile speciale, cu derogari, trecute in legea anterioara pe care am respins-o", a acuzat in timpul dezbaterilor senatorul PDL Nicolae Vlad Popa.

In schimb, grupurile parlamentare ale PSD, PNL si PP-DD au anuntat ca sustin adoptarea propunerii legislative.

Paravan pentru Rosia Montana

In forma modificata a legii minelor articolele din proiectul de lege al Guvernului pentru Rosia Montana au fost practic mutate.

Proiectul are 88 de amendamente. Unul dintre cele mai importante se refera la redeventa, respectiv o cota procentuala de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile de aur si argint in cazul proiectelor miniere de interes public deosebit, valoare ce va ramane nemodificata pe intreaga durata a proiectelor miniere respective.

In plus, daca proiectul devine lege, se va face mai usor exploatarea de la Rosia Montana. Mai precis, pentru ca o astfel de exploatare sa inceapa ar fi nevoie ca proiectul respectiv sa fie declarat de interes public national printr-o hotarare de guvern.

De asemenea, s-a adaugat un punct nou, ca amendament, respectiv o redeventa pentru ape de izvor la sursa se stabileste in echivalentul a 2 euro/1.000 litri la cursul de schimb oficial lei/euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent publicat in jurnalul oficial al Uniunii Europene.

Mai mult, conform noii legi, exproprierile vor fi facute la fel ca in cazul drumurilor, fara ca proprietarul sa aiba drept de refuz, ci doar posibilitatea atacarii in instanta a sumei primite de la titularul licentei.

Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a...
Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
Elena Lasconi, favorită la șefia USR, a declarat vineri, 21 iunie, că a vorbit cu REPER pentru a face o reconstrucție a USR, însă spune că nu vede ca „în poza asta de reconstrucție să...
#lege mine picat senat, #legea minelor Senat , #Senat
  1. Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
  2. Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
  3. Elena Lasconi surprinde cu un nou discurs: „În USR este loc atât pentru gay, cât și pentru hetero”
  4. Ciolacu a cerut pregătirea proiectului de hotărâre privind data prezidențialelor. Când vor avea loc
  5. Țeapa luată de AUR într-o importantă comună din Bihor. Candidatul care a câștigat primăria a fost refuzat de partidul lui Simion
  6. Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
  7. Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
  8. Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
  9. Marcel Ciolacu, ”radiografiat” de Recorder. Ce spun cei care au avut curajul să vorbească despre începuturile actualului premier: "Un șmecheraș"
  10. Includerea AUR în Grupul Conservatorilor din PE, criticată de oamenii lui Viktor Orban: FIDESZ nu poate sta alături de „un astfel de partid”