Votul obligatoriu a trecut tacit de Senat - vezi ce amenzi risca absentii

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:00
9167 citiri
Votul obligatoriu a trecut tacit de Senat - vezi ce amenzi risca absentii
Foto: Arhiva

Un proiect de lege care prevede introducerea obligativitatii de a vota a trecut tacit de Senat, miercuri, si va merge in Camera Deputatilor, camera decizionala. Proiectul prevede ca cei care nu se prezinta la vot vor fi mai intai amendati si apoi vor primi diverse sanctiuni.

1.000 de lei este amenda pe care o primeste un alegator la prima absenta la vot. La cea de a doua, revine amenda si se adauga restrictionarea accesului la unele facilitati fiscale sau ajutoare din partea statului, iar in cazul in care continua sa nu se prezinte la vot alegatorul risca sa piarda dreptul de a mai vota vreodata.

Proiectul a fost depus in 2011 de deputatii Tudor Ciuhodaru (UNPR) si Mircia Giurgiu (independent, fost PDL). El a fost aprobat tacit de Senat, miercuri, din cauza lipsei de cvorum. Daca in camera superioara a Parlamentului exista un blocaj generat atat de lipsa unei majoritati clare cat si de greva parlamentara a USL, la Camera Deputatilor situatia ar trebui sa fie mult mai clara, coalitia de guvernare avand o majoritate relativ confortabila.

Contactat de Ziare.com, Tudor Ciuhodaru a recunoscut ca proiectul sau nu are nicio sansa sa fie adoptat.

"Nu are nicio sansa, pentru ca eu sunt convins ca oamenii astia nu vor sa se schimbe ceva, fie ca sunt ai Puterii, fie ai Opozitiei. Eu sunt un om obisnuit si mi-as dori o prezenta masiva la vot, e vorba si de un drept, dar si de o obligatie de cetatean al acestei tari. Singura modalitate prin care putem sa ii schimbam pe baronii locali si pe cei care folosesc metode mai putin ortodoxe, ca sa nu zic sacosa electorala, este prezenta masiva la vot", a declarat deputatul de Iasi.

Tudor Ciuhodaru reaminteste ca exista si alte tari unde exista vot obligatoriu. El crede ca subiectul nu trebuie privit ca o masura coercitiva, ci ca una de stimulare si educare a electoratului.

"Toate proiectele mele legislative au venit dintr-o realitate imediata, din ceea ce imi spun oamenii fie la UPU, fie la cabinetul parlamentar. Mi-ar dori sa nu se mai gandeasca politic, ci pragmatic. Politica sa nu fie doar discutii, ci sa se dea si solutii. Din pacate, politicienii au alte interese decat noi. Eu am ramas in tara mea pentru ca eu cred ca aceasta tara se poate schimba. Eu sunt de principiul 'De ce sa plec eu si sa nu plece ei?'", a mai declarat Tudor Ciuhodaru.

Guvernul a remis Parlamentului un punct de vedere in care arata ca legea este neconstitutionala, pentru ca in Constitutia Romaniei se prevede ca votul este un drept, nu o obligatie, punct de vedere impartasit si de o parte dintre reprezentantii societatii civile.

Pe de alta parte insa, in ultimii ani prezenta la urne a romanilor a scazut continuu, iar sondajele de opinie arata ca si la alegerile din acest an prezenta va fi extrem de scazuta, ca urmare a nemultumirii profunde a alegatorilor fata de prestatia si oferta clasei politice.

Citește și:
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
La doi ani de la alegerile locale, zeci de comune și orașe din România au rămas fără primar din varii motive cum ar fi decesul edilului, probleme în justiție ori demisii. În ciuda...