Opinii: Senatorii, competentele si Legea Educatiei

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 22:31
1977 citiri
Opinii: Senatorii, competentele si Legea Educatiei

Legea Educatiei este una dintre legile fundamentale ale unui popor. Prin ea se vede cum vrea sa evolueze si toata filozofia si experienta sa de viata. Este poate singura lege in care intelepciunea trebuie sa primeze celorlaltor factori, sociali, economici, etc. Lucrurile stau asa deoarece educatia, pregatind tineretul, va determina ea insasi socialul, economicul, etc.

Agentii economici se cam feresc sa angajeze absolventi, cerandu-le experienta in munca pentru ca nu au incredere in competentele dobandite in scoala. Sistemul nostru de invatamant, nu a virat inca cu adevarat spre formarea de competente. Desi este ceva vreme de cand se vorbeste despre ele si actele de absolvire certifica anumite competente, cei mai multi stiu ca ele sunt doar pe hartie, in realitate, absolventii aucel mult cunostinte.

Aceasta incongruenta intre teorie si practica, este posibila deoarece la noi lucrurile s-au facut invers decat este normal.

Este evident pentru orice angajator ca nu trebuie sa ceri oamenilor sa faca un anumit lucru inainte de a-i invata cum sa il faca. Nu ii dai unui om carnetul de sofer si ii ceri sa conduca in oras inainte sa verifici daca are toate competentele necesare acestui lucru. Mai intai ii pregatesti pe profesori, apoi le ceri sa schimbe total abordarea. Profesorii din preuniversitar ar mai avea o sansa, dar pe universitarii superspecializati cine sa ii schimbe?

Toti profesorii ar trebui acum sa se miste usor prin lumea competentelor, dar nimeni nu i-a invatat acest lucru. De aceea ei fac in continuare ceea ce au fost invatati prin scolile inalte... Profesorii universitari sunt prea ocupati cu facultatile particulare, prea obositi ca sa-si mai schimbe stilul de lucru, prea multumiti cu salariile mari pe care le-au primit ca sa mai faca eforturi. Cand vor face si la noi universitatile contracte pe perioade determinate? Altfel, se instaleaza bine mersi intr-un post si, in loc sa faca sa mearga sistemul mai bine, ii pun frane.

Dezamagim constant cu ceea ce facem in educatie. Angajatorul ar trebui sa ia masurile care se impun, nu sa ceara angajatilor performanta fara sa ii pregateasca si sa pastreze o situatie in care profesorii nu au nici un motiv sa se schimbe. Din pacate sindicatele, in consens cu profesorii de prin Parlament, nu urmaresc interesul elevilor, ci pe cel al profesorilor, impotriva elevilor. Altfel s-ar putea renunta la titulatura, si competentele ar putea sa isi spuna cuvantul. Dar mai bine sa disparatoate competentele decat sa fie amenintatalinistea profesorilor! Fluturam amenintarea politicului care poate interveni in viata scolii, uitand ca politicul este trecator si oamenii nu mai pot fi pacaliti la nesfarsit, trimitandu-le profesori slabi, dar cu pile.

Am vazut si parinti indignati pe buna dreptate, dar neputinciosi in a schimba ceva la acei profesori lipsiti de respect fata de copiii lor. Doar sa indrazneasca ei sa spuna ceva, si copilul lor va deveni o tinta... Asa ca mai bine stau si inghit, compenseaza cu meditatii incompetentaunor profesori si exigentele nepotrivite alesistemului.

Cati dintre senatori observa aceste lucruri? Cati inteleg ca elevul este suveran in propria educatie, ca daca nu ne-ar oferi bunavointa si timpul lor, noi, profesorii, nu am putea face nimic? Ei sunt inca rabdatori si ne tolereaza inadecvarea, acceptand sa faca multe lucruri care nu ii ajuta cu nimic. Sper sa se trezeasca toti si intr-o buna zi sa spuna ca nu mai vor sa vina la scoala degeaba.

Satisfactia senatorilor care lucreaza la lege este fireasca la votul Curtii Constitutionale daca privim din perspectiva dezamagirii ca munca le-ar fi fost in zadar, daca legea ar fi trecut prin asumarea raspunderii. Dar nu cred ca putem avea prea mare incredere in aceste comisii de senatori, ca ei au destule competente ca sa inteleaga cum stau lucrurile cu educatia. Unii si-au aratat posibilitatile ca ministrii, dar nu au avut nici intelepciunea, nici taria de a schimba lucrurile. Au fost invinsi de industria diplomelor.

Si totusi, cand se va schimba legea? Probabil doar atunci cand senatorii isi vor dori ca elevii sa fie cei castigati. Pana atunci se vor ocupa de lege ca sa le fie favorabila, sa nu atenteze cu nimic la linistea lor, chiar daca toate generatiile, toti copiii nostri, vor fidesconsiderati pe tot parcursul pregatirii de profesori batuti in cuie pe posturi.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...
Comentarii
dianatudor
rank 5
Ticalosia trebuie pedepsita, altfel putem reforma an de an sistemul de invatamant, fara a putea educa tanara generatie in spiritul valorilor universale