Proiectul PD-L privind votul prin corespondenta, respins de senatorii juristi

Marti, 29 Martie 2011, ora 22:41
2033 citiri
Proiectul PD-L privind votul prin corespondenta, respins de senatorii juristi
Foto: Arhiva

Comisia juridica a Senatului a respins marti, cu patru voturi "impotriva", unul "pentru" si o abtinere, proiectul initiat de mai multi deputati si senatori PD-L privind votul prin corespondenta.

Proiectul a fost semnat si de catre senatorul independent Tiberiu Prodan si de deputatul liberal Cristina Dobre.

Membrii Opozitiei au reclamat in cadrul comisiei faptul ca un astfel de proiect ar permite crearea unor noi metode de fraudare a alegerilor, motivand astfel votul acordat impotriva initiativei. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, in conditiile in care Ministerul de Externe, MAI si AEP pregatesc o initiativa legislativa in acest domeniu.

Mai mult, Executivul mentioneaza faptul ca aceasta initiativa presupune colectarea si prelucarea unor date cu caracter personal, avand implicatii asupra drepturilor fundamentale ale persoanelor si poate aduce atingeri dreptului la viata privata. Nu in ultimul rand, Guvernul acuza si "influentele financiare suplimentare" asupra bugetului.

Potrivit expunerii de motive, votul prin corespondenta ar usura accesul romanilor din strainatate la alegeri si ar aduce economii de bani.

Votul prin corespondenta, in formula initiata de PD-L, ar urma sa se desfasoare prin transmiterea prin posta a buletinului cu optiunea de vot catre autoritatile romane.

Proiectul va intra in dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizata.

Ministerul de Externe a lansat in dezbatere publica in decembrie anul trecut proiectul legii votului prin corespondenta, iar procesul s-a incheiat la 28 ianuarie, printr-o dezbatere publica la care au fost prezenti reprezentanti ai societatii civile si parlamentari.

Deputatul PD-L de diaspora, William Branza, a precizat, pe 19 martie, pentru NewsIn, ca proiectul de lege privind votul prin corespondenta se afla in continuare in dezbatere la Ministerul de Externe.

Cei trei milioane de romani din strainatate ar putea vota prin corespondenta inca de la viitoarele alegeri parlamentare, din 2012, daca proiectul de lege propus de MAE va fi ratificat in timp util. MAE a mai avut tentative de a legifera votul prin corespondenta, dar ele nu s-au materializat.

Potrivit MAE, reactiile primite au fost preponderent pozitive dupa ce proiectul legii privind votul prin corespondenta a fost pus in dezbatere publica, iar reprezentantii diasporei au scris si au multumit Ministerului de Externe pentru aceasta initiativa. In tara, vocile opozitiei au criticat proiectul si l-au privit cu suspiciune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege vot corespondenta, #proiect lege vot diaspora , #Senat