Proiectul USR privind alegerea primarilor in doua tururi a picat in Senat. PSD si UDMR au votat impotriva

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 13:39
8006 citiri
Proiectul USR privind alegerea primarilor in doua tururi a picat in Senat. PSD si UDMR au votat impotriva

Senatul a respins, miercuri, propunerea legislativa a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin in cazul in care niciunul dintre candidati nu intruneste majoritatea de voturi.

S-au inregistrat 31 de voturi pentru, 44 impotriva si nicio abtinere, iar partidele care s-au opus au fost PSD si UDMR.

USR le reproseaza insa PNL, ALDE si Pro Romania ca au avut aproape jumatate dintre parlamentari absenti.

"De remarcat ca UDMR a votat alaturi de PSD pentru respingerea proiectului USR, dar si ca PNL, ALDE si Pro Romania au avut aproape jumatate dintre parlamentari absenti. Probabil sunt mai importante negocierile pentru un posibil viitor beneficiu intr-o guvernare liberala decat sa ne asiguram, cu totii, ca localitatile Romaniei nu mai sunt administrate de oameni ce reprezinta doar 10-11% dintre locuitori", se arata intr-un comunicat al USR.

Totusi, legea USR era una organica si pentru adoptarea ei era nevoie de 69 de voturi pentru. Asadar, tinand cont de faptul ca PNL, USR, ALDE, PMP si Pro Romania au impreuna 59 de senatori, chiar daca erau toti prezenti in sala, legea nu ar fi trecut doar cu voturile lor.

"PSD si UDMR au respins propunerea USR pentru alegerea primarilor in doua tururi. Toate argumentele aduse impotriva legii tin doar de frica acestora ca vor pierde primari.

Mergem mai departe, la Camera Deputatilor. Daca vrem cu adevarat schimbare, incepem cu adoptarea acestei modificari legislative. Iubeste Romania cu ochii deschisi!", a scris pe Facebook senatorul USR Florina Presada.

Si senatorul USR Dan Lungu a anuntat pe Facebook ca proiectul a fost respins in Senat, dupa ce PSD si UDMR au votat impotriva.

"Vot in Senat la initiativa USR de alegere a primarilor in doua tururi. N-a trecut. PSD si UDMR au votat impotriva", a precizat senatorul Dan Lungu.

La randul sau, senatorul Vlad Alexandrescu acuza PSD si UDMR ca nu sunt partide democratice, ci o gasca de baroni locali care vor sa conduca primariile si judetele ca niste mosieri.

"PSD si UDMR nu sunt partide nationale, democratice. Sunt o gasca de baroni locali care vor sa conduca primariile si judetele ca niste mosieri. Si asta au dovedit astazi in Senat cand au votat impotriva alegerilor pentru primar in 2 tururi.

Parlamentarii lor nu sunt niste reprezentati ai cetatenilor care urmaresc binele tarii. Nu ca ar fi o noutate, dar e foarte clar ca nimic nu le poate baga mintile in cap, sunt complet irecuperabili. Caderea guvernului PSD, pe care UDMR l-a sustinut fara ezitare chiar si cand Dragnea distrugea justitia cu ordonante de urgenta, nu i-a facut mai responsabili. Dimpotriva, tot mai speriati de perspectiva pierderii puterii si banilor, vor sa se asigure ca isi pastreaza putina putere pe care o mai au", a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Potrivit acestuia, "alegeri in 2 tururi inseamna normalitate, inseamna respectarea vointei poporului si democratiei reprezentative. Alegeri intr-un singur tur inseamna consolidarea puterii baronilor. Inseamna o frana in dezvoltarea Romaniei".

Vlad Alexandrescu considera ca cele doua partide care au votat impotriva proiectului trebuie sa dispara de pe scena politica pentru binele tarii.

"E clar ca aceste doua partide trebuie sa dispara de pe scena politica pentru binele tarii. Dar trebuie sa se petreaca prin vot, trebuie sa ii aruncam la cosul de gunoi prin vot popular, la prezidentiale, la locale si parlamentare. Iar votantii lor, mintiti si deceptionati atatia ani, trebuie sa primeasca reprezentarea corecta de care au nevoie. Au nevoie de partide care sa le reprezinte cu adevarat interesele", conchide Vlad Alexandrescu.

Proiectul primise raport comun de respingere si de la Comisia Juridica si cea de Administratie Publica pe 9 octombrie 2019.

Adoptarea legii privind alegerile pentru primari in doua tururi este una dintre conditiile puse de USR pentru votarea Guvernului Orban, liderii partidului afirmand ca este "esentiala pentru legitimitatea alesilor locali si recuperarea democratiei la nivel local".

"Debaronizarea Romaniei este o prioritate absoluta acum, nu incepand cu 2024, or daca nu se produce o schimbare legislativa inainte de sfarsitul acestui an, batalia este pierduta pentru inca un mandat, ceea ce, in ciuda discursului public, poate fi convenabil PNL pentru ca au multi primari avantajati de actualul sistem", a declarat miercuri deputatul USR Stelian Ion.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...