Puterea pierde iar la Senat: Legea privind accederea judecatorilor la ICCJ, respinsa

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 14:38
1784 citiri
Puterea pierde iar la Senat: Legea privind accederea judecatorilor la ICCJ, respinsa

Plenul Senatului a respins miercuri, in calitate de Camera decizionala, un proiect de lege initiat de Guvern prin care se reglementa modul de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Senatorii au respins atat raportul Comisiei juridice asupra proiectului de lege cat si forma Guvernului. Astfel, raportul comisiei de fond, care mentiona amendarea propunerii guvernului a intrunit doar 50 de voturi pentru, 46 impotriva si o abtinere, fiind necesare minimum 69 de voturi in favoarea raportului. De asemenea, in momentul in care a fost supusa votului forma initiala a Guvernului, aceasta a intrunit 48 de voturi pentru, 52 de voturi impotriva si o abtinere.

Conform expunerii de motive a Guvernului, proiectul de lege viza reglementarea situatiei unui vid legislativ de promovare a judecatorilor la ICCJ dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul 52, aliniatul 1 din Legea 303/2004, care conditiona indeplinirea functie de jucator al ICCJ de indeplinirea in ultimii doi ani de activitate a functiei de judecator la tribunale sau curti de apel.

Comisia juridica a Senatului aprobase un raport de admitere cu amendamente a proiectului de lege initiat de Guvern ce propunea o noua modalitate de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin impunerea unor criterii mai stricte de selectie.

"ICCJ reprezinta cel mai inalt for al justitiei romane, motiv pentru care promovarea la aceasta suprema instanta trebuie facuta dupa niste principii foarte clare, ele au fost convenite de CSM, Ministerul Justitiei, ICCJ, astfel incat un magistrat care sa poata sa promoveze la ICCJ trebuie sa aiba cel putin 15 ani vechime totala in magistratura si cel putin cinci ani vechime la o curte de apel.

Apoi, la ultima evaluare, evaluarea facandu-se din trei in trei ani trebuie sa fi obtinut calificativul de foarte bine si sa nu fi fost sanctionat in intreaga cariera de magistrat. Acestea dupa parerea mea sunt criterii care vor face ca cei mai buni magistrati ai tarii sa poata sa ajunga la curtea suprema a Romaniei", a explicat Toni Grebla.

Pana in prezent vechimea minima necesara in magistratura pentru a deveni judecator ICCJ era de 12 ani.

De asemenea, potrivit modificarii care nu a intrunit votul Senatului modalitatea de accedere in ICCJ se va face pe baza unui concurs, respectiv examen scris, urmat de o prezentare a candidaturii in plenul CSM, for care va lua decizia finala pentru numirea judecatorilor la ICCJ.

"Concursul este organizat de CSM cu o comisie formata din profesori universitari, magistrati de la ICCJ desemnati de ICCJ si de asemenea un examinator care sa aiba cel putin gradul de magistrat la curtea de apel, desemnat de Institutul National al Magistraturii", a mai explicat Grebla.

Citeste si:
Liderii PSD îl atacă in corpore pe Liviu Dragnea: „Apreciez oamenii care au epifanii după ce o perioadă nu au știut nimic”
Liderii PSD îl atacă in corpore pe Liviu Dragnea: „Apreciez oamenii care au epifanii după ce o perioadă nu au știut nimic”
Liderii PSD au început să riposteze după ce fostul președinte al partidului Liviu Dragnea a acuzat că actuala conducere a social-democraților este „infiltrată” de către „statul...
Programul Anghel Saligny devine operațional. Cum pot accesa primarii bani din fondul de 50 de miliarde de lei
Programul Anghel Saligny devine operațional. Cum pot accesa primarii bani din fondul de 50 de miliarde de lei
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a anunțat joi, 23 septembrie, operaționalizarea controversatului program Anghel Saligny. Proiectul guvernamental...
Sursa: rNews