Retrocedarea catre culte a arhivelor confesionale, respinsa in Senat

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 23:51
2157 citiri
Retrocedarea catre culte a arhivelor confesionale, respinsa in Senat
Foto: Arhiva

Comisia Juridica din Senat a adoptat marti un raport de respingere a unei noi legi propusa de UDMR privind restituirea unor documente din Arhivele Nationale catre cultele religioase.

"Documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei odata intrate, potrivit legii, in depozitele Arhivei Nationale si/sau ale serviciilor judetene ale Arhivei Nationale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu exceptia celor predate in custodie sau preluate in mod abuziv de la cultele religioase in baza Decretului 153/1950 pentru predarea arhivelor confesionale de stare civila catre Oficiile de Stare civila, respectiv Decretul nr 472/1971 privind Fondul Arhivistic National al Republicii Socialiste Romania, modificat prin decretul Consiliului de Stat nr 206/1974", se arata in proiectul de lege depus de trei deputati UDMR - Marton Arpad, Kerekes Karoly si Mate Andras. "Fondurile se retrocedeaza episcopatelor cultelor respective", mai prevede legea.

Retrocedarea in natura se va face doar daca beneficiarul asigura conservarea si accesul pubicului si daca aceste conditii nu se respecta dupa retrocedare, fondul arhivistic este preluat inapoi de Arhivele Nationale, se arata in initiativa UDMR. "Fondurile vor fi microfilmate cu prioritate. Microfilmele raman in administrarea Arhivelor Nationale", mai spune legea.

Senatul este prima Camera sesizata pe acest proiect de lege.

Un proiect de modificare a Legii Arhivelor a fost adoptat la 13 iunie 2012 in Senat, dar Comisia Juridica a eliminat atunci pasajele referitoare la posibilitatea inapoierii documentelor de Arhivele Nationale catre culte.

Legea arhivelor a trecut de Camera Deputatilor in noiembrie 2011. Fosta putere, PDL-UDMR, decisese la Camera, unde spre deosebire de Senat, aveau majoritate, ca arhivele preluate abuziv in custodie sau in mod abuziv de la cultele religioase pot fi inapoiate acestora. Actul normativ a fost atacat la CCR de 55 de deputati ai opozitiei de la acea vreme PSD-PNL, care au acuzat ca forma adoptata de Camera este total diferita de cea care a trecut la Senat.

In plus, ei au sustinut ca, prin modificarile aduse legii arhivelor, documentele care fac parte din fondul arhivistic national al Romaniei urmeaza sa fie trecute intr-o administrare privata. In decembrie 2011, Curtea le-a dat castig de cauza deputatilor si a decis ca Legea pentru modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale 16/1996 este neconstitutionala in integralitate, intrucat a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului, prevazut la art.61 alin.(2) din legea fundamentala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#retrocedare arhivelor confesionale respinsa, #Senat retrocedare arhivelor confesionale , #Senat