Vacanta electorala cu circ - Opozitia: Suspendati indemnizatiile! Sarbu: Nu va crede nimeni!

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 15:27
1960 citiri
Vacanta electorala cu circ - Opozitia: Suspendati indemnizatiile! Sarbu: Nu va crede nimeni!
Foto: senat.ro

Senatorii s-au certat, marti, pe tema vacantei pentru campania electorala, liderul grupului PDL, Dumitru Oprea, cerand suspendarea indemnizatiilor, replica social-democratului Ilie Sarbu fiind ca electoratul nu ii crede pe democrat-liberali.

Liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a declarat in plen ca grupul pe care il reprezinta nu este de acord ca senatorii sa isi ia vacanta o luna si jumatate pentru campania electorala.

"De fapt, Senatul este in vacanta pentru o luna si jumatate, asta am decis la Biroul Permanent. Nu e corect sa isi intrerupa activitatea Parlamentul", a spus Hasotti, adaugand: "Haideti sa nu ne ascundem dupa deget. Nu vom legifera o luna si jumatate (...) La alegerile europene a fost o luna (vacanta - n.r.) ".

El a precizat ca sunt proiecte de lege si propuneri venite de la Guvern care nu vor fi adoptate tacit, dar vor sta in sertarele Parlamentului nejustificat.

Senatorii isi iau liber pana dupa prezidentiale: Ce vor face in campanie (Video)

"Am spus-o si la Putere si in Opozitie, nu este corect sa intrerupem activitatea Senatului. In numele grupului PNL, nu suntem de acord cu intreruperea pogramului si cerem, anticipat, lista dupa vot", a mai aratat liderul senatorilor liberali.

In replica, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a spus ca, prin aceasta decizie, nu s-a vrut decat ca senatorii sa fie corecti fata de ei si fata de electorat.

"Nu pleaca nimeni in vreo zona insorita. Stiu ca nu ne putem aduna in campanie, e firesc sa fim acolo unde e liderul nostru. (...) Mai bine luam o decizie transanta, ne-o asumam cu totii si nu ne mai hartuim cu: sa vina puterea sa isi sigure cvorumul", a adaugat Sarbu.

Ilie Sarbu a spus ca s-a mers pe ideea "de a nu cadea in populism"

"As vrea sa vad aceasta constiinta parlamentara dusa la nivelul ei normal, ca fiecare sa fie la comisie, in plen, cand are program si sa nu mai avem dezbateri lungi pe aceasta tema. Oricum, oamenii, asa cum se vede in sondaje, nu ne mai cred. Hai sa nu ne mai facem ca unii vrem sa lucram si unii suntem in vacanta. Nu suntem in vacanta, suntem in teritoriu", a mai declarat Sarbu, adaugand ca sunt tari unde Senatul se reuneste o data pe luna.

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a luat, la randul sau, cuvantul de la tribuna Senatului, aratand ca "propunerea ca aproape 7 saptamani sa nu lucreze Senatul e fortata".

"Era intelept sa se reduca legiferarea la o zi pe saptamana, pentru ca Senatul sa functioneze. As fi vrut sa vina o propunere a colegilor, in aceste sapte saptamani sa renuntam la indemnizatia de parlamentar, va propun acest lucru", a spus Oprea, adaugand ca senatorii isi pot declara aceasta disponibilitate la notar.

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) l-a intrerupt, afirmand ca "este mai delicat, pentru ca, in momentul in care se suspenda indemnizatia, se suspenda calitatea de senator".

Si Sorin Rosca Stanescu a comentat situatia vacantei pentru campania electorala.

"Am ajuns cu credibilitatea la genunchii broastei, nu pentru ca nu vrem noi sa muncim, ci pentru ca ati creat un sistem prin care sa nu muncim. Guvernul conduce tara legislativ prin ordonante de urgenta, nici macar ordonanta asta ticaloasa de urgenta care a cazut in Camera nu a ajuns (privind migratia alesilor locali - n.r.). Este o chestiune de procedura ca ne trimiteti acasa, in loc sa muncim sau sa facem legi?", a declarat Sorin Rosca Stanescu.

Ilie Sarbu a raspuns, precizand ca a vazut discursuri similare, de-a lungul timpului, in Senat.

"Daca veti miza pe aceasta retorica pe care au avut-o si colegii, lumea nu va crede, nu sunteti credibili, stati linistiti", le-a transmis el senatorilor PDL si PNL.

Programul Senatului pentru saptamana viitoare a fost adoptat de plen cu 64 de voturi "pentru".

Senatorii vor lucra incepand cu data de 6 octombrie in circumscriptiile electorale, a decis, luni conducerea acestei Camere, potrivit declaratiilor facute la sfarsitul sedintei Biroului Permanent de vicepresedintele Cristian Dumitrescu.

Senatorii si-au votat o mega-vacanta... electorala (Video)

Citește și:
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Deși Regulamentul Camerei Deputaților le cere aleșilor să-și depună CV-ul odată ce au fost aleși, 20 dintre aceștia încă îl țin ascuns. De cealaltă parte, la Senat, unde regula ține...
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...