Ziare.com

Senat: Inchisoare pentru cine nu face munca in folosul comunitatii dictata de instanta

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 21:25

   

Senat: Inchisoare pentru cine nu face munca in folosul comunitatii dictata de instanta
Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect legislativ care prevede inchisoare de la 3 luni pana la 2 ani pentru persoanele care nu respecta hotararea judecatoreasca privind sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii prin neprezentarea la primarie si neindeplinirea indatoririlor.

"Nerespectarea hotararii judecatoresti prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii savarsita prin neprezentarea la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, sustragerea de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau neindeplinirea indatoririlor ce revin la locul de munca se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani", prevede completarea adusa articolului 287 din Codul Penal.

Termenul de adoptare tacita a proiectului legislativ s-a indeplinit pe 7 noiembrie.

Initiatorii propunerii legislative, mai multi parlamentari PSD si un deputat UDMR, sustin ca legislatia nu prevede in momentul de fata nicio repercusiune pentru persoanele care nu platesc amenzile si nu efectueaza munca in folosul comunitatii, daca instantele de judecata decid acest lucru.

"Sanctiunile juridice nu sunt mijloace de razbunare a societatii, ci de prevenire a savarsirii faptelor ilicite, nu prezinta un scop in sine, ci un mijloc de ocrotire a relatiilor sociale si de formare a unui spirit de responsabilitate.

Dar ce se intampla in cazul in care contravenientul nu plateste amenda, nu efectueaza orele de munca in folosul comunitatii incalcand astfel o hotarare judecatoreasca? Sunt sanctionate contraventional ori administrativ in mod constant, insa aceste actiuni raman doar niste cifre, statistici, nu se platesc, contravenientii nu au absolut nicio teama de repercusiuni, pentru ca acestea practic nu exista.

In lipsa unei legislatii coercitive, aceste persoane sunt incurajate sa comita in continuare fapte antisociale si prin exemplificare numarul persoanelor care li se alatura creste in mod alarmant. Incalcarea unei hotarari judecatoresti, de a plati amenda sau de a efectua prestarea unei activitati in folosul comunitatii nu are in acest moment nicio repercusiune asupra celui sanctionat.

Acest lucru face ca decat persoanele cu bunavointa sa achite sanctiunile contraventionale ori sa presteze o activitate in folosul comunitatii", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

De asemenea, initiatorii precizeaza ca hotararea judecatoreasca privind activitatile in folosul comunitatii in cazul faptelor contraventionale a fost introdusa pentru a armoniza legislatia din Romania cu cea a tarilor din Uniunea Europeana.

"Pentru restabilirea ordinii, legiuitorul a delegat organelor sale competente atributia de a aplica sanctiuni destinatarilor care incalca preceptele normelor contraventionale. Sanctiunea este o masura de constrangere si reeducare, care se aplica contravenientului in scopul indreptarii acestuia si a prevenirii savarsirii contraventiilor.

O conditie esentiala ce trebuie sa indeplineasca sanctiunea pentru a fi considerata masura de constrangere si reeducare este caracterul imediat al sanctiunii. Prestarea unei activitati in folosul comunitatii, ca sanctiune contraventionala principala, a fost introdusa pe fondul procesului de armonizare a legislatiei Romaniei cu legislatia tarilor UE.

Sanctiunea reprezinta un element structural al normelor juridice, rolul sau fiind acela de a asigura respectarea conduitei prescrise in dispozitia normei. Sanctiunea este pretul platit de o persoana in cazul incalcarii normelor juridice", se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativa a fost adoptata tacit de Senat, ca prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3027 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor