Senator de Vaslui: Numai oamenii de stiinta ii pot linisti pe locuitorii din Pungesti

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 19:41
2265 citiri
Senator de Vaslui: Numai oamenii de stiinta ii pot linisti pe locuitorii din Pungesti
Foto: Arhiva

Doina Silistru (PSD), reprezentantul in Senat al locuitorilor din Pungesti, crede ca Guvernul ar trebui sa ii contacteze pe specialistii in explorarea si exploatarea gazelor de sist pentru a-i convinge sa mearga in localitatile in care vor fi executate asemenea lucrari si sa ii informeze pe cetateni.

"In principiu, eu cred ca persoanele de acolo nu au fost atat de bine informate, plus ca exista, poate, si la nivel local niste divergente intre primar si anumiti cetateni, care cred ca acum agita lumea", a declarat senatorul PSD pentru Ziare.com, referindu-se la situatia tensionata din localitatea Pungesti.

Intrebata cum comenteaza informatiile aparute luni in presa, conform carora primarul din Pungesti si alti reprezentanti locali si judeteni au mers in vara in Polonia, pentru a vizita santierele deschide acolo de Chevron, dar au uitat sa ii mai informeze la intoarcere si pe sateni, Doina Silistru a recunoscut ca s-a gresit.

"Da, chiar si primarul din comuna a fost, el trebuia sa informeze mai bine oamenii in legatura cu ce a vazut acolo, si conducerea Consiliului Judetean, si primarii... Primarul trebuia sa aduca la cunostinta cetatenilor, nu numai prin discutii si sedinte, dar trebuiau facute si niste materiale informative, pe care sa le distribuie locuitorilor", a comentat Doina Silistru, care este coleg in PSD cu primarul din Pungesti, Mircia Vlase.

Cum s-a fracturat increderea edililor din Pungesti in Chevron

Pozitia senatorului PSD in legatura cu demararea lucrarilor de explorare a gazelor de sist de catre Chevron este clara.

"Pozitia mea este de a incerca sa vedem daca avem resurse. Dupa cum spuneau toti specialistii, explorarea nu implica fracturare hidraulica. Explorarea poate dura si pana la 5 ani si numai in cazul in care se vor gasi aceste zacaminte se va trece la exploatare, moment in care va fi nevoie de alte avize si, daca nu se va gasi o alta metoda de exploatare in afara de aceasta fracturare hidraulica, probabil ca ea nu se va face", a explicat Doina Silistru.

Problema este ca locuitorii din Pungesti nu vad asa lucrurile si continua protestele.

"Eu cred ca numai oamenii de stiinta, care sunt la curent cu aceasta activitate, pot sa ii linisteasca. In primul rand, Guvernul ar trebui sa ia legatura cu oamenii de stiinta, care sa formeze niste caravane pentru informarea cetatenilor in toate zonele in care exista aceste probleme, pentru ca Pungesti nu e singurul loc, acesta este primul punct, dar nu va fi singurul. Si atunci, oamenii de stiinta ar putea sa ii determine sa inteleaga ca este nevoie de astfel de explorari si asta nu implica acea fracturare hidraulica de care se teme toata lumea. Cred ca acest lucru ar trebui facut. Si mai cred ca aceasta coincidenta, cu perioda in care la Galati au avut loc cutremurele, a facut ca lumea sa se teama si mai mult decat pana acum si i-a determinat sa ia pozitia pe care au luat-o", ne-a mai declarat Doina Silistru.

Senatorul PSD este gata sa mearga sa discute cu oamenii din colegiul sau, care i-au acordat votul la alegerile din decembrie 2012. "Da, dar eu nu sunt specialist in domeniu. Insa, in momentul in care specialistii in astfel de activitati ar merge acolo, sigur ca ii insotesc si incerc si eu sa ii linistesc pe cetateni, spunandu-le ca explorarea nu inseamna neaparat si exploatare", a completat aceasta.

Pe de alta parte insa, Doina Silistru subliniaza faptul ca "proprietatea privata ar trebui respectata".

"Eu nu stiu cine are pamant acolo, sincer, nu stiu daca primarul are, dar daca eu am o proprietate, pot sa las pe oricine sa faca, daca are avizele necesare. Din cate stiu eu, Chevron are avizele necesare, si de la Agentia de Mediu si de la Consiliul Judetean", a punctat aceasta.

Intr-adevar, in data de 3 octombrie Chevron avea toate avizele necesare pentru a demara prima lucrare de explorare a gazelor de sist pe teritoriul Romaniei. Saptamana trecuta, in ziua in care utilajele Chevron urmau sa fie instalate, locuitorii din Pungesti au blocat intreaga zona, inclusiv circulatia pe drumul public. Ca urmare a protestelor, care au loc de atunci in continuu, reprezentantii Chevron au decis sa suspende activitatea in aceasta localitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#senator Pungesti proteste Chevron, #Doina Silistru Pungesti proteste, #Doina Silistru gaze sist , #Senat