Ziare.com

Senatul a aprobat OUG pe Sanatate: Coplata pentru servicii medicale private, amanata 5 ani

Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 13:43

   

Senatul a aprobat OUG pe Sanatate: Coplata pentru servicii medicale private, amanata 5 ani
Senatul a aprobat, miercuri, cu 63 de voturi "pentru", 13 "impotriva" si o abtinere, proiectul initiat de Guvern care vizeaza reforma in domeniul sanatatii, precum si concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit unui amendament la proiect, al carui raport a fost adoptat marti in Comisia pentru Sanatate, coplata pentru servicii medicale prestate de sistemul privat se amana pana la 21 aprilie 2025.

"Am decis sa abrogam articolele si alineatele care se refera la situatia furnizorilor privati. Am prorogat termenul privind introducerea coplatii de la 2021 la 1 aprilie 2025.

Cei care doresc sa participe in programele nationale de sanatate pot sa o faca, insa fara sa perceapa niste sume in plus din partea pacientilor pentru acordarea acestor servicii medicale", a precizat marti presedintele Comisiei pentru Sanatate, senatorul Laszlo Attila.

Acesta a adaugat ca, daca ordonanta ar fi fost respinsa integral, ar fi intrat in vigoare actul normativ de anul trecut si ar fi existat riscul ca pacientii sa plateasca imediat in plus furnizorilor privati de servicii medicale.

"Daca noi am fi respins ordonanta in integralitatea sa, atunci ar fi intrat in aplicare ordonanta de anul trecut, adica dupa ce se pronuntau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputatilor, exista riscul ca ea sa intre in vigoare si de maine sa platim coplata in anumite situatii daca ne adresam furnizorilor privati", a explicat senatorul.

Citeste mai multe despre Comisia de Sanatate din Senat: Coplata pentru servicii medicale private, amanata cinci ani.

Se stabileste un termen de aplicare a prevederilor cu privire la contributia personala, cuprinse in Legea nr. 95/2006, care poate fi platita de asigurati pentru unele servicii medicale, in conditiile in care opteaza ca aceste servicii sa fie acordate de furnizori privati aflati in relatie contractuala cu case de asigurari de sanatate.

Se propune ca termenul sa fie 1 aprilie 2021, intrucat noile contracte de furnizare de servicii medicale pentru anul 2020 se vor incheia incepand cu 1 aprilie 2020, neexistand posibilitatea pana la aceasta data de a stabili si parcurge procesul de consultare si negociere cu organizatiile profesionale, sindicale si patronale reprezentative din domeniul medical, precum si de a adopta actul normativ cu privire la serviciile medicale pentru care asiguratii pot opta pentru plata unei contributii personale, in conditiile acordarii acestor servicii de catre furnizorii privati, se arata in textul ordonantei initiate de Guvern.

Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, sa se deruleze in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale.

Astfel, se asigura accesul imediat al pacientilor la tratament in cadrul programelor nationale de sanatate curative si, in functie de optiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizati si evaluati si care au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate, serviciile medicale astfel acordate urmand a fi suportate din fondurile alocate pentru derularea programelor nationale de sanatate curative, aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2020.

Senatul este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2589 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

lasati abureala

cu serviciile private facute pe gratis. pana acum nivelul costurilor nu-l depasea pe cel de la stat. acum dati mana privatilor sa-si faca ce tarife vor. si peste putin timp il obligati pe pacient sa-l sa si plateasca. nu mai pun ca sfera compensarilor s-a extins. privati sa demonstreze competenta prin identificarea antidotului contra covid 19. pe ei nu-i intereseaza actul medical. in sne. ci sa castige cat mai mult.

 

Medgidiene

Ca de obicei pe langa subiect.

Lasa ca acum aveti dreptul

Sa muriti asteptandu-va randul la urgente,doar n-o sa-i imbogatim noi pe privati...stii ce,si analizele tot la stat sa ti le faci,sa impartim saracia noastra la mai multi,nu asa zicea mahabardanu' saf?Cum altfel sa mai traficheze beuranii ceva?

cata dreptate ai tu medgi

ca de obicei.
Pai ce ne trebuie noua spitale private curate, unde nu se da spaga, unde nu se sta la cozi, unde au consumabile sanitare, unde suntem tratati cu respect, etc...
Noi suntem invatati sa dam spagi, sa colcaie insectele pe langa noi, sa stam in salile de asteptate ore intregi cu speranta ca vom scapa cu viata, sa luam fel de fel de cromozomiale, sa primim o mancare infecta la internare, sa ne aducem medicamente si consumabile de acasa, etc...

Ar trebui atacata la cacareaza

Aceasta aberatie...adica cum,tu penal aflat in parlament la sfarsit de mandat ,dai legi cu tremen de aplicare peste 5 ani?Unde s-a mai auzit tampenie ca asta tovarasi?Inteleg sa amani pentru urmatorul buget masuri neprinse in actualul,da 5 ani?

Asa stii TU mai jilava 123, ca la privati nu

se da SPAGA ???
Cand ai mers mai ghertzoiule la o privata sanitara, cu o problema medicala ???
Stii cum arata receptia de la policlinica SANADOR mai ales de sarbatori precum e Pastele ???
Daca ai fi intrat intr-o privata sanitara, ai fi vazut ca nici un "pacient" nu vine cu mana goala...
Nu mai amintesc ca la ale private sanitare desi mergi cu adeverinta de serviciu ca ai platit CASS nu ti se face nici mcacar cea mai simpla analiza sau control, daca nu ti-ai planifiat analiza/controlul cu cel putin trei luni de zile inainte...
Nu mai verbesc despre faptul ca la privata sanitara de cele mai multe ori ajungem la "sfatul" medicului de la "stat" care lucra mult mai bine la a privata sanitara...
Sa nu-mi spui ca nu stii toate astea ca iti urez sa ajungi pe mainile privatelor sanitare, ca sa vezi cati bani ar trebui sa ai doar sa inpotezi intr-o garsoniera far de niciunelea...
Sa-ti mai zic, ca nu o data pacientii au plecat si cu oarece sechele de la statul in saloanele private, de au trebuit sa consume antibiotice luni de zile sa se faca bine ???
P_S Cat iei de postare favorabila privatelor sanitare ???

Asa baieti

prorogati pina la sfantu'asteapta,sa plateasca nepotii nostri pentru prostia voastra parlamentara.

 

Mai vg2ka.... dapoi nepoate cin te impiedica sa iti faci

matale o asigurare medicala și astfel sa te asiguri ca platesti TU lunar, bani frumosi privatilor, ca te vei inbolnavi vre-o data...
Ai idee cam cat costa o asigurare mediala minimala, adica pentru o raceala sau o simpla luxtie ???
Costache ala cu bisturiul ti-a spus: esti precum o masina: asigura-te de vrei ca maine sa te consulte un doctor de la stat intr-o clinica privata !!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor