Senatul a votat modificarea Codului de procedura penala: DNA ar putea obtine arestari mai greu

Luni, 11 Mai 2015, ora 17:57
12969 citiri
Senatul a votat modificarea Codului de procedura penala: DNA ar putea obtine arestari mai greu
Foto: site Senat

Senatul a votat, luni, modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, astfel incat DNA va putea cere arestarea preventiva in baza unor "indicii temeinice", nu a unor "suspiciuni rezonabile", ca pana acum.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala - L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi "pentru" de plenul Senatului, informeaza Mediafax.

Amendamentul prevede ca alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, conform caruia "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta 'suspiciunea rezonabila' ca o persoana a savarsit o infractiune", se modifica astfel: "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".

Potrivit initiatorilor, noua formulare este "mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia".

Senatorul PC Cristiana Anghel a cerut ca votul sa fie secret.

Proiectul va merge in continuare la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Conform Digi24, modificarile au fost sustinute de senatorii PSD, in timp ce unii liberali s-au impotrivit.

Parlamentul vrea sa schimbe Codul Penal: Reactia Ambasadei Marii Britanii

Si Ambasada Germaniei trage de urechi Parlamentul, care vrea sa schimbe Codul Penal

Premierul Victor Ponta, liderul PSD, a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza schimbarile, criticate anterior de Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii si Ambasada Germaniei.

Seful Executivului a spus ca s-a vazut ca modificarile s-au facut cu o "majoritate covarsitoare", ceea ce arata ca toate grupurile parlamentare le-au sustinut.

"Ce se va intampla la Camera o sa va spunem cand va ajunge la Camera", a subliniat Victor Ponta, care este si deputat.

Ponta, despre candidatura comuna PSD-UNPR in 2016 si observatiile ambasadelor pe Codurile Penale

Zilele trecute, DNA a remis presei un punct de vedere conform caruia initiativa de modificare a Codului de Procedura Penala ar urma sa diminueze semnificativ eficienta institutiei, urmand totodata sa afecteze sever statutul procurorilor in sistem.

DNA critica modificarea Codurilor Penale: Ar ingreuna pedepsirea infractorilor

"Cu referire la propunerea legislativa de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala initiata de mai multi deputati, Directia Nationala Anticoruptie considera ca adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al DNA.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Senat modificari cod penal , #Senat
Comentarii
Poza cititoru
cititoru
rank 5
unu la zero pentru corupti
Poza Hahn
Hahn
rank 5
viitorul Romaniei la cheremul Cristinei Hanghel...