Senatul a votat modificarea Codului de procedura penala: DNA ar putea obtine arestari mai greu

Luni, 11 Mai 2015, ora 17:57
13090 citiri
Senatul a votat modificarea Codului de procedura penala: DNA ar putea obtine arestari mai greu
Foto: site Senat

Senatul a votat, luni, modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, astfel incat DNA va putea cere arestarea preventiva in baza unor "indicii temeinice", nu a unor "suspiciuni rezonabile", ca pana acum.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala - L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi "pentru" de plenul Senatului, informeaza Mediafax.

Amendamentul prevede ca alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, conform caruia "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta 'suspiciunea rezonabila' ca o persoana a savarsit o infractiune", se modifica astfel: "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".

Potrivit initiatorilor, noua formulare este "mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia".

Senatorul PC Cristiana Anghel a cerut ca votul sa fie secret.

Proiectul va merge in continuare la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Conform Digi24, modificarile au fost sustinute de senatorii PSD, in timp ce unii liberali s-au impotrivit.

Parlamentul vrea sa schimbe Codul Penal: Reactia Ambasadei Marii Britanii

Si Ambasada Germaniei trage de urechi Parlamentul, care vrea sa schimbe Codul Penal

Premierul Victor Ponta, liderul PSD, a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza schimbarile, criticate anterior de Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii si Ambasada Germaniei.

Seful Executivului a spus ca s-a vazut ca modificarile s-au facut cu o "majoritate covarsitoare", ceea ce arata ca toate grupurile parlamentare le-au sustinut.

"Ce se va intampla la Camera o sa va spunem cand va ajunge la Camera", a subliniat Victor Ponta, care este si deputat.

Ponta, despre candidatura comuna PSD-UNPR in 2016 si observatiile ambasadelor pe Codurile Penale

Zilele trecute, DNA a remis presei un punct de vedere conform caruia initiativa de modificare a Codului de Procedura Penala ar urma sa diminueze semnificativ eficienta institutiei, urmand totodata sa afecteze sever statutul procurorilor in sistem.

DNA critica modificarea Codurilor Penale: Ar ingreuna pedepsirea infractorilor

"Cu referire la propunerea legislativa de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala initiata de mai multi deputati, Directia Nationala Anticoruptie considera ca adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al DNA.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Senat modificari cod penal , #Senat
Comentarii
Poza cititoru
cititoru
rank 5
unu la zero pentru corupti
Poza Hahn
Hahn
rank 5
viitorul Romaniei la cheremul Cristinei Hanghel...