Sesiunea parlamentara incepe astazi. Bugetul pe 2019, prioritar. Opozitia pregateste motiuni simple

Luni, 04 Februarie 2019, ora 07:45
4046 citiri
Sesiunea parlamentara incepe astazi. Bugetul pe 2019, prioritar. Opozitia pregateste motiuni simple
Foto: Arhiva Ziare.com

Sesiunea parlamentara incepe luni, Senatul fiind deja convocat de catre Calin Popescu Tariceanu. Adoptarea bugetului este prioritara pentru PSD-ALDE la inceput de sesiune, in timp ce Opozitia a anuntat ca va ataca bugetul la CCR si va depune motiuni simple impotriva mai multor ministri.

"In temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) si (3) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale articolului 83 din Regulamentul Senatului, republicat, se convoaca Senatul Romaniei in prima sesiune ordinara a anului 2019, in ziua de luni, 4 februarie 2019. Presedintele Senatului convoaca Biroul permanent luni, 4 februarie 2019, ora 13:00. Grupurile parlamentare se vor intruni luni, 4 februarie 2019, ora 14:00. Senatul, convocat in prima sesiune ordinara a anului 2019, se va intruni in plen luni, 4 februarie 2019, ora 16:00", prevede decizia luata de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, publicata pe site-ul institutiei.

De asemenea, Camera Deputatilor va avea, luni, o sedinta a Biroului Permament, de la ora 14:00, pentru a stabili chestiuni organizatori. Georgian Pop, care a demisionat din PSD, ocupa si functia de secretar al Biroului permanent al Camerei si astfel trebuie inlocuit.

Sedinta plenului Camerei Deputatilor va avea loc luni, de la ora 16:00.

Si la Senat va fi luni sedinta Biroului Permanant, comitetul liderilor grupurilor parlamentare, dar si lucrari in grupurile parlamentare si in plen. Potrivit programului oficial, vor fi alesi noi membri in Biroul permanent al Senatului: patru vicepresedinti, patrul secretari si patrl chestori.

De asemenea, ar putea exista schimbari ale unor presedinti de comisii parlamentare sau lideri de grup.

Majoritatea PSD-ALDE are ca prioritate legislativa adoptarea bugetului pentru 2019. Liderii coalitiei vor ca proiectul de buget sa fie adoptat intr-o sedinta, marti, de catre Guvern si apoi sa intre in procedura legislativa.

Despre buget, Liviu Dragnea a anuntat, dupa sedinta CEx al PSD dupa discutiile despre buget, ca intentioneaza ca o suma importanta din fondurile serviciilor secrete sa ajunga la Sanatate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici. Liderul PSD a precizat ca social-democratii ar putea amenda, in acest senst, proiectul cand ajunge in Legislativ.

Pe de alta parte, Opozitia isi continua demersul de a il revoca din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. PNL a anuntat ca va depune mai mult motiuni simple in Parlament, impotriva ministrilor Justitiei, Finantelor si Apararii, respectiv Tudorel Toader, Eugen Teodorovici si Gabriel Les. Si in aceasta sesiune parlamentara, Opozitia pregateste o motiune de cenzura, cu toate ca ultimele doua au fost respinse.

Bugetul pentru 2019 a fost intens contestat de PNL, USR si PMP, care au spus ca vor depune amendamente si ulterior vor ataca proiectul la CCR.

Inclusiv UDMR a avut nemultumiri fata de proiectul de buget propus de Guvern. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca impartirea banilor catre autoritatile locale nu este corecta si nici acceptabila, consiliile judetene pierzand intre 17 si 70 de milioane de lei. Uniunea va depune amendamente la proiectul prezentat de Ministerul Finantelor.

Printre prioritatile PNL se numara si abrogarea OUG 114/2018 privind introducerea unor masuri fiscale printre care si "taxa pe lacomie" pentru banci. Totodata, liberalii intentioneaza sa faca si o plangere la Comisia Europeana, acuzand ca actul normativ incalca Tratatul european. PNL mai are ca prioritate parlamentara reintoducerea examenului la finalul clasei a 8-a si a examenului de admitere la facultate.

Liderul grupului liberalilor din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, a spus ca "PNL va depune o initiativa legislativa pentru ca fiecare scoala sa beneficieze de cabinet medical dotat, cu asigurarea personalului de specialitate".

Liderul senatorilor PNL, Florin Citu, a precizat ca liberalii vor cere urgentarea votului privind solicitarea DNA de urmarire penala a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Liberalii vor avea o solicitare in Parlament pentru expertiza din partea Comisiei de la Venetia pentru modificarile la Codul penal si Codul de procedura penala. O alta prioritate este reconfigurarea majoritatii parlamentare.

PNL mai vrea modificarea legislatiei din domeniul sanatatii si proiecte privind economia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sesiune Senat, #motiune simpla, #motiune cenzura, #buget 2019 , #Senat