Situatia CSM, in aer - senatorii nu se grabesc sa rezolve problema

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 15:44
2920 citiri
Situatia CSM, in aer - senatorii nu se grabesc sa rezolve problema
Foto: Arhiva

In ciuda faptului ca CSM se afla intr-o situatie extrem de delicata dupa ce Curtea Constitutionala a invalidat patru dintre membri si a cerut Senatului sa puna cat mai repede lucrurile in ordine, senatorii par sa ...se grabeasca incet.

Deciziile prin care CCR a declarat neconstitutionale hotararile Senatului care au validat noul Consiliu Superior al Magistraturii au fost publicate in Monitorul Oficial si au intrat in vigoare. Ele au lasat astfel cam in aer activitatea uneia dintre cele mai importante institutii, in conditiile in care peste numai cateva zile Romania va fi incondeiata intr-un nou raport intermediar pe justitie, in cadrul MCV.

Cu toate ca dadeau asigurari ca aceasta tema este o prioritate a Senatului, iar presedintele Mircea Geoana anunta, marti, ca miercuri plenul "se va apleca asupra acestei probleme", pentru ca are "obligatia politica si constitutionala" sa gaseasca o solutie, lucrurile nu au stat deloc asa. Desi subiectul figura pe ordinea de zi a plenului de miercuri, la punctul trei, el a fost sarit, sub pretextul ca se asteapta ca rezolvarea sa vina de la comisia juridica. La randul ei, comisia a avut programata o sedinta marti, de la ora 15,30, insa ea a fost anulata din lipsa de cvorum.

Patru membri CSM, invalidati de Curtea Constitutionala - Ce urmeaza?

Plenul Senatului are pe ordinea de zi validarea membrilor CSM

Contactati de Ziare.com pentru a afla care este stadiul discutiilor in comisie si cand se estimeaza ca va putea Consiliul Superior al Magistraturii sa lucreze la capacitate maxima, membrii comisiei juridice din Senat au parut usor descumpaniti.

"Ne vedem cu colegii si o sa decidem. Nu am discutat inca", a declarat senatorul UDMR Gyerko Laszlo pentru Ziare.com.

La fel de nestiutor s-a aratat si senatorul PSD Dan Sova. "Nu s-a luat nicio decizie in grup si nici in partid. Nu e luata nicio decizie deocamdata, o sa dezbatem in Comisia Juridica. Sa vedem care este solutia", a declarat acesta pentru Ziare.com, explicand ca subiectul CSM nu putea intra pe ordinea de zi a plenului fara raportul comisiei juridice.

Intrebat cand se va reuni comisia pentru a discuta subiectul CSM, senatorul Dan Sova ne-a raspuns: "Nu stiu, domnul Grebla stie cel mai bine. Nu am fost anuntat deocamdata", si asta in ciuda faptului ca in presa aparuse informatia ca membrii comisiei se vor reuni miercuri dimineata in sedinta de urgenta.

O posibila explicatie pentru aceste tergiversari a venit din partea senatorului PD-L Iulian Urban, de asemenea membru al comisiei juridice.

Acesta a declarat pentru Ziare.com ca in comisie nici macar nu au inceput discutiile pe aceasta tema, lasand sa se inteleaga ca PSD ar amana intentionat rezolvarea acestei probleme, cerand, la schimb, sprijinul PD-L in rezolvarea problemei rectorilor care intra in incompatibilitate din cauza noii Legi a Educatiei care intra de miercuri in vigoare.

Ecaterina Andronescu, printre rectorii obligati sa opteze intre universitate si Parlament

Rectorii universitatilor cer amendarea de urgenta a Legii Educatiei

Senatorul Urban a insinuat ca PSD nu doreste sa reia discutiile la comisia juridica cu privire la CSM pana nu isi vede indeplinit "acest hatar".

"Ce mai conteaza Romania, ce mai conteaza justitia, ce mai conteaza CSM, ce mai conteaza raportul pe justitie? Daca sta toata Romania dupa nu stiu ce persoana, e clar ca ne meritam soarta. Ei sunt salvatorii tarii ei vor sa salveze tara de dictatori!", a declarat senatorul Iulian Urban pentru Ziare.com.

Acuzatiile acestuia ne-au facut sa ne punem intrebari si cu privire la pozitia in CSM a Corinei Dumitrescu, sustinuta de PSD ca reprezentant al societatii civile.

Candidatura sotiei deputatului PSD Cristian Dumitrescu nu a fost invalidata de Curtea Constitutionala, dar aceasta se vede nevoita sa aleaga intre a-si pastra locul proaspat obtinut in CSM sau pe cel de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

Intrebat cum vede aceasta noua dilema, senatorul Dan Sova a raspuns: "E problema personala a domniei sale ce face. Trebuie sa renunte la una din doua, ca asa e legea. PSD-ul respecta legea, ca ne place ca nu ne place, asta e."

Contactata de Ziare.com, Corina Dumitrescu a evitat sa raspunda ce functie va alege intre cea de rector si cea de membru CSM.

"Deocamdata sunt numai rector, pentru ca CSM este intr-o perioada pe care am putea-o caracteriza, oarecum fortat, pentru ca nu este gandita si prevazuta ca atare in Constitutie nici in propria lege, ca fiind o perioada de suspendare. Astazi, 9 februarie, cand a intrat in vigoare aceasta lege eu sunt doar rector. Acesta este singurul meu comentariu", a declarat Corina Dumitrescu pentru Ziare.com.

Se pare insa ca sansele ca CSM sa intre cat de curand in deplina legalitate exista. Contactat de Ziare.com, presedintele comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla, ne-a dat asigurari ca joi dimineata aceasta se va reuni si pana luni va intocmi raportul ce va fi inaintat plenului pentru vot.

Intrebat care crede ca va fi solutia finala in acest caz, senatorul a spus ca cel mai probabil se va decide "revalidarea candidaturilor care nu au avut probleme si reluarea alegerilor pe palierele celor care au fost contestati".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#CSM revalidare Senat, #conducere CSM, #alegeri CSM 2011 , #Senat
Comentarii
Poza spartacus
spartacus
rank 5
Se confirma inca odata ca PROSTANACUL trebuie schimbat din functia de presedinte al Senatului. El blocheaza orice nu-i convine, impreuna cu GREBLA pesedista.