SOS Senatul (Opinii)

Joi, 13 Iunie 2013, ora 08:14
1864 citiri
SOS Senatul (Opinii)
Foto: Romania libera

Intre toate institutiile statului de drept si ale democratiei, Senatul Romaniei a patimit cel mai mult. Infiintat conform Conventiei de la Paris din 1858 si adoptat prin plebiscit de Alexandru Ioan Cuza, modernizat prin Constitutia promulgata de Carol I in 1866, Senatul a fost vazut de Stalin ca principala piedica in atingerea scopurilor sale imperial(ist)e si de supunere a Romaniei.

Simbolizand unitatea nationala si independenta teritoriala prin caracterul reprezentativ al alesilor, prima grija a cotropitorului sovietic dupa ocuparea Romaniei si incalcarea armistitiului, a tuturor legilor universale de cobeligeranta a fost sa reduca Senatul la tacere pana in 17 iunie 1946, cand, prin ordinul(!) prim ministrului Petru Groza, coada sa de topor, a fost desfiintat. Nu prin referendum, asa cum ar fi cerut o cutuma democratica, ci prin dictat.

Cine hotaraste destinele Romaniei?

Acum pericolul de desfiintare a Senatului nu mai vine din exterior, Romania de azi, din cate stim, nemaiaflandu-se sub ocupatia nimanui, caci trupele sovietice "prietene" s-au retras caine-caineste in 1958. Iar, daca niste conducatori lasi, tradatori si neputinciosi vor fi facut legaminte de supunere fara stirea noastra, a poporenilor, si tin ascuns acest lucru, asta inseamna ca tara noastra nici nu mai merita sa fie subiect de drept international.

Care sunt argumentele actuale ale desfiintarii Senatului? 1. Economii la bugetul statului; 2. Simplificarea procesului legislativ; 3. Si asa unele prerogative parlamentare vor fi cedate Parlamentului European si CE. 4. Asta a hotarat poporul la referendumul din 2009. A se tine cont si de pozitia presedintelui care s-a vazut suspendat de doua ori de catre Parlament, iar o singura camera este mai usor de manevrat decat doua. Manevre cu duiumul la care am asistat in anii celor doua mandate.

Demonstratie

Sa le luam pe rand: 1. Economii la bugetul statului se pot face doar diminuandu-se numarul parlamentarilor, ceea ce deja este prevazut in proiectul de revizuire a Constitutiei. 2. Simplificarea procesului legislativ nu se poate face decat in dauna calitatii, doua minti, doua lecturi (si doua filtre) fiind mai sigure si mai eficiente decat una singura.

Din pacate, temerile constitutionalistilor din 1991 s-au dovedit indreptatite: cel mai mare pericol care paste democratia romaneasca ramane probabil pentru o lunga bucata de vreme ceausismul, excesele autoritariste si chiar absolutiste, ceea ce inseamna ca slabirea puterii organului suveran al Puterii in Romania in acest moment ar fi o greseala uriasa pentru care viitorul nu ne va ierta. Deoarece desfiintarea Senatului va duce automat la slabirea parlamentarismului romanesc.

Corectitudine pana la capat

3. Este adevarat ca unele prerogative ale suveranitatii vor fi cedate PE si CE, dar ele trebuie dublate de Parlamentul Romaniei, asa cum fac toate celelalte tari membre ale Uniunii Europene, care nu s-au apucat sa-si demoleze propriile parlamente sau parti ale acestora dupa ce s-a hotarat de comun acord cedarea unor prerogative catre UE.

4. Cat despre referendumul din 2009, e bine sa-i reamintim dlui Traian Basescu un lucru: referendumul a fost pus sa dubleze alegerile prezidentiale din 2009 pentru ca sa-i maximizeze sansele. I-a creat o aura de salvator al poporului, pozitia sa fiind intarita si de pastrarea statu-quo-ului. Analizand rezultatele respectivei campanii, se vede cu claritate ca fara voturile aduse de referendum si de Ambasada Romaniei din Paris, dl Basescu se ocupa cu totul altceva astazi.

Si apoi mai trebuie discutate si forma, dar si continutul celor doua intrebari fiindca cele din 2009 au fost manipulatoare: in orice tara si in orice situatie raspunsurile ar fi fost aceleasi. Evident ca cetatenii vor raspunde ca prefera varianta mai simpla si mai ieftina.

Cine vrea sa pacaleasca poporul?

Pentru a fi corecti cu inaintasii si cu noi insine, intrebarea ar trebui sa fie la subiect: 1. Sunteti de acord cu desfiintarea Senatului in conditiile in care legile vor fi mai proaste? Si apoi, fiindca initiativa apartine presedintelui in exercitiu, a doua intrebare ar trebui sa se refere la legitimitatea si responsabilitatea acestuia dupa un referendum pierdut.

Fiindca, daca intrebarile ar fi fost puse cu responsabilitate si corectitudine de la inceput, daca poporenilor li s-ar fi explicat consecintele unui ipotetic "da", iar explicatiile ar fi ajuns si la urechile ultimului satean sau locuitor al cartierelor marginase, ar fi pierit multora pofta de a se juca cu destinele Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#referendum Parlament unicameral, #Traian Basescu referendum, #referendum Constitutie , #Senat