Zi decisiva pentru ANI la Senat: Plenul voteaza noul proiect de lege

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 11:03
1681 citiri
Zi decisiva pentru ANI la Senat: Plenul voteaza noul proiect de lege
Foto:Arhiva

Noua lege care reglementeaza functionarea Agentiei Nationale de Integritate intra marti in plenul Senatului, camera decizionala, dupa ce marti a primit raport favorabil de la membrii Comisiilor juridica si pentru Drepturile Omului.

Plenul Senatului in care se dezbate noua Lege ANI a inceput in jurul orei 10:00, in prezenta ministrului Predoiu, informeaza Newsin.

Presedintele Senatului Mircea Geoana a anuntat, la inceputul sedintei, ca din totalul de 137 de senatori, sunt prezenti 96. Legea ANI are caracter organic, astfel ca pentru adoptarea ei sunt necesare 69 de voturi.

Noul proiect de Lege propus de Guvern a trecut de Camera Deputatilor pe 28 aprilie, dupa reluarea votului.

Legea ANI a trecut de Camera Deputatilor, la al doilea vot

Parlamentarii din comisiile de specialitate ale Senatului si-au aparat marti interesele personale prin amendamentele aduse legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, a declarat secretarul general al ANI, Horia Georgescu, la Realitatea FM.

"Majoritatea senatorilor nu au dezbatut o lege, ci niste aspecte ce tin de interesul personal si, mai mult decat atat, cred ca a fost un concurs 'cum sa ne ascundem averile mai bine" sau cum sa facem sa fim verificati mai putin.

Introducerea formularelor cu caracter confidential este un fapt regretabil care nu va duce la niciun rezultat bun in lupta impotriva coruptiei si a perpetuarii principiului transparentei", a spus Horia Georgescu, avertizand ca acest lucru va atarna greu in raportul de monitorizare pe Justitie al Comisiei Europene.

Potrivit amendamentelor aprobate de mebrii comisiilor de specialitate, bijuteriile, obiectele de arta si de cult nu mai trebuie mentionate in formularul declaratiei de avere destinat publicitatii. In schimb, potrivit noii legi, Agentia Nationala de Integritate va ramane cu doua prerogative: de a sesiza ANAF-ul si Parchetul.

Alte amendamente importante adoptate marti in comisii se refera la eliminarea tuturor referirile la constituirea comisiilor de cercetare a averilor, formate din procurori si judecatori pe langa curtile de apel.

In plus, la propunerea presedintelui Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, s-a decis ca sesizarea ANI facuta cu rea-credinta atrage dupa sine raspunderea juridica a celui care a facut-o.

Modificarea legii de functionare a ANI a fost determinata de decizia Curtii Constitutionale emisa in 14 aprilie si publicata pe 5 mai in Monitorul Oficial, in care doua capitole din Legea 144/2007 sunt declarate neconstitionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#legea ANI vot Senat, #modificare lege ANI, #Agentia Nationala Integritate , #Senat